Haberler

Ikby'de Maaş Krizi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde üç aydır maaş krizi yaşanıyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde üç aydır maaş krizi yaşanıyor. Milletvekilleri de dahil olmak üzere bakanlıklarda çalışan memurlar, öğretmenlerle peşmergeler maaşlarını ya eksik ya da geç alıyorlar.

Irak'ın 2014 bütçesinin henüz ulusal parlamentoda kabul edilmemesi nedeniyle Kürt bölgesinin bütçeden payına düşeni alamadığı belirtildi. Mali sıkıntı nedeniyle bakanlıklarda çalışan memurlar, öğretmenler ile peşmergelere maaşlar eksik ya da geç veriliyor. IKBY Merkez Bankası ve diğer özel bankaların da nakit sıkıntısı yaşamaya başladığı ifade edildi.

Parlamentodaki 111 milletvekili de üç aydır maaş alamıyor. KDP Milletvekili Heva Haci Mirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bir sene maaş almasam benim için sorun değildir. Alacağım maaşa bakmam. Ben halkım için endişe ediyorum. Geçimleri maaş üzerine olan memur ve peşmergelerin daha çok ihtiyacı var" dedi.

"Bize bu sıkıntıyı Bağdat hükümeti yaşatıyor"

Sorunun Bağdat'ın tutumundan kaynaklandığını savunan Mirhan, şöyle konuştu:

"Merkezi Bağdat hükümeti, bu sıkıntıyı her sene bize yaşatıyor. Geçen yıl da aynı sorunu yaşadık. Bize karşı sürekli bütçe kartını kullanıyorlar. Bu, hiç ahlaki olmayan bir tutumdur. Başbakan Neçirvan Barzani'nin başkanlığındaki heyet, Bağdat'a giderek temaslarda bulundu. Kısa zamanda bunun sonuç vereceğine inanıyorum."

"Şikayetçi değiliz"

Türkmen Değişim Listesi Milletvekili Muhammed İlhanlı, 6 Kasım 2013 tarihinde mecliste yaptıkları yeminden sonra hesabına 4 milyon dinarlık bir ödeme yatırıldığını, bunun dışında üç aydır henüz maaş almadığını belirtti.

Bu durumdan şikayetçi olmadığını vurgulayan İlhanlı, "Memurlar maaş alamazken milletvekillerine ödeme yapılması etik bulunmuyor. Onun için maaşlarda önceliği memurlara ve peşmergelere veriyorlar. Biz bu durumdan şikayetçi değiliz. İşimiz bize görev veren halkımızı temsil etmektir. Biz siyasetle uğraşıyoruz, parayla değil. Milletvekillerinin maaşları neden yatmadığı konusuna hiç girmedik, sormadık da. Bu konuya daha çok meclisteki idari görevlilerin bakması gerekiyor" diye konuştu.

"Maaşların neden yatmadığını sormadım"

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Ümit Hoşnav da şimdiye kadar hiç maaş almadığını ifade ederek, "Maaşların neden yatmadığını sormadım. Herhangi bir talepte bulunmadım. Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe sorunları nedeniyle maaşlarda sorun yaşandığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf ise sadece geçtiğimiz Kasım ayında 4 milyon dinarlık miktarın hesabına yatırıldığını, onun dışında maaş almadığını kaydetti. Milletvekili maaşının 7.5 milyon dinar olduğunu aktaran Maruf, şunları söyledi:

"Şu ana kadar tam maaş ödenmedi. Hiçbir milletvekili maaşların neden yatmadığını sormadı, ben de sormadım. Çünkü bizden önce maaş alması gerekenler var."

"Ödemelerin yapılması Bağdat'a bağlı"

IKBY Maliye Bakanı Sözcüsü Diler Tarık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Memurlara ve milletvekillerine bu ay maaş verip vermeyeceğimiz net değil. Bağdat hükümetinden henüz bir cevap gelmedi. Irak Maliye Bakanıyla görüşmelerimiz sürüyor. Olumlu bir sonu çıkmasını ümit ediyoruz" dedi.

1 milyon insan maaş alıyor

AA muhabirinin IKBY Maliye Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgilere göre 5 milyon 400 bin nüfusa sahip Kürt bölgesinde emekliler, yaşlılar, engelliler ve memurlar dahil 1 milyon insan maaş alıyor. 140 bin dinardan (115 dolar) başlayan maaşlar, 950 bin dinara kadar çıkıyor. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Merkez Bankası Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title