Haberler

Ikby'de Başkanlık Seçimi Tartışması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu'nda "Başkanlık yasası" adıyla yapılan oturum bir karar alınmadan sona erdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu'nda "Başkanlık yasası" adıyla yapılan oturum bir karar alınmadan sona erdi. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) oturumu boykot etti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi'nin Parlamento'ya sunduğu "Başkanlık yasa tasarısının" okunması ve daha sonra onaylanması için bir oturum düzenlendi. Ancak KDP'li vekiller söz konusu tasarıyı kabul etmeyeceklerini belirterek oturumu terk etti. Daha sonra Türkmen ve Hristiyan milletvekilleri de oturumu boykot etti.

KYB, Goran Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komela) grup başkanları, oturuma devam ederek tasarının okunması ve tartışılmasını talep etti. Bu sırada bazı KDP'li vekiller, oturumu izlemeye sadece İran'ın Erbil Başkonsolosu Muhsin Bavefayi'nin geldiğini belirterek, tasarının arkasında İran yönetiminin olduğunu iddia etti. Gerginliğin artması üzerine IKBY Parlamento Başkanı Yusuf Muhammed oturumu erteledi.

KDP Milletvekili Muhammed Ali Yasin, Parlamento binası önünde gazetecilere  yaptığı açıklamada oturumu neden boykot ettiklerini anlattı. Söz konusu başkanlık yasa tasarısının tüm siyasi tarafların katılımı ve ittifakıyla yapılması gerektiğini kaydeden Yasin, "Tek taraflı ya da sadece bazı kesimlerin isteği üzerine bu yasanın tekrardan düzenlenmesini doğru bulmuyoruz. Parlamento'da böyle bir tablonun ortaya çıkması hiçbir tarafa hizmet etmeyecektir" dedi.

Söz konusu başkanlık yasasının düzenlenmesi için daha önce Meclis çatısı altında bir komisyonun oluşturulduğunu hatırlatan Yasin, "Tüm partilerin içerisinde yer aldığı komisyon üyelerinin bu yasa hakkında henüz herhangi bir düzenleme yapmamışken, Parlamento'da bu konu hakkında bir oturum yapılması ve bu yasanın görüşülmesi, anayasa komisyonunun değersizleştirilmesinden başka bir şey değildir" diye konuştu.

Yasin, Parlamento Başkanı Yusuf Muhammed'in tarafsızlığını kaybedip, siyasi çekişmelerin bir parçası haline geldiğini öne sürdü.

Oturumu boykot eden Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hassas bir dönemdeyiz. Taraf olmak istemedik. Bu yüzden oturuma katılmadık" dedi.

Başkanlık tartışması

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin görev süresi 20 Ağustos'ta doluyor. Celal Talabani'nin lideri olduğu KYB ile Noşirvan Mustafa'nın liderliğini yaptığı Goran, başkanlık seçiminin Parlamento tarafından yapılmasını istiyor. Böyle bir durumda diğer partilerin de destek vermesi halinde Barzani'nin seçilmesinin riske gireceği belirtiliyor. KDP, mevcut yasada olduğu gibi bölgesel başkanın halk tarafından seçilmesinden ısrarcı tutum sergiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Muhammed Ali İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title