Haberler

Iıcec 5. Uluslararası Enerji Forumu

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı: "Son 10 yılda Türkiye rekabete dayalı ve serbest enerji piyasalarına doğru önemli adımlar attı, olumlu çabalar ve politikalarla gerçeğe dönüşen istikrarlı ve güvenilir ortam, önemli uluslararası ve ulusal şirketlerin bu sektöre ciddi yatırımlar yapmasını.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin son 10 yılda rekabete dayalı ve serbest enerji piyasalarına doğru önemli adımlar attığını belirterek, "Olumlu çabalar ve politikalarla gerçeğe dönüşen istikrarlı ve güvenilir ortam, önemli uluslararası ve ulusal şirketlerin bu sektöre ciddi yatırımlar yapmasını sağladı" dedi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin (IICEC) düzenlediği Uluslararası Enerji Forumu'nun beşincisi, "Küresel Enerji Yatırımları: Zorluklar ve Fırsatlar" başlığıyla İstanbul'da başladı.

Güler Sabancı, açılışta, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskına ilişkin, "Umarım Musul'da kaçırılmış olan Türk vatandaşları güvenli bir şekilde bir an evvel ülkelerine, buraya getirilebilirler" dedi.

Katılımcılara IICEC'i kurmaya karar verdiklerinde geçirdikleri süreç ve hedeflerle ilgili bilgi veren Sabancı, bölgesel ve küresel olarak enerji açısından daha iyi bir gelecek için enerji ve iklimle ilgili stratejilere katkıda bulunacak, küresel olarak tanınan bir merkez hayal ettiklerini, İstanbul'da bu fikri uygulamaya almaktaki motivasyonlarının oldukça somut gerekçelere dayandığını anlattı.

Türkiye'nin bölgesel ve küresel enerji alandaki rolünün arttığını ve İstanbul'un küresel enerjinin birleştiği noktada yer aldığını dile getiren Sabancı, bu stratejik konumun sadece kıtaları birbirine bağlamakla kalmadığını, aynı zamanda önemli enerji kaynaklarını ve talep merkezleri ile enerji açısından daha iyi bir geleceği şekillendirmeye yönelik fikirleri de bir araya getirdiğini vurguladı.

Sabancı, "Karar mercilerinin enerji ve çevre alanlarında meydana gelen küresel gelişmeleri doğru bir şekilde ve zamanında değerlendirmesi ve bu değerlendirmeleri, almakta oldukları önemli kararlarda yansıtmaları stratejik olarak önemlidir. IICEC'in ulusal ve uluslararası karar mercileri için interaktif bir şekilde görüş alışverişinde bulunabileceği seçkin bir platform sağlamasından dolayı son derece mutluyum" dedi.

Küresel enerji sisteminin dinamiklerinin, enerji yatırımları açısından çok çeşitli zorluklar ve fırsatlar doğurmaya devam ettiğine işaret eden Sabancı, bu nedenle bu sene yapılan forumun adını 'Küresel Enerji Yatırımları: Zorluklar ve Fırsatlar' olarak belirlediklerini söyledi.

Son derece dinamik enerji dünyasında, Türkiye'nin enerji sektörünün hızlı bir değişim ve gelişme süreci içinde olduğunu belirten Sabancı, ekonomik büyüme, nüfus artışı, kentleşme ve artan yaşam standartlarıyla birlikte Türkiye'nin enerji talebinin, dünyadaki en yüksek büyüme hızlarından birine sahip olarak artmaya devam ettiğine işaret ederek, bu nedenle, talepteki artışı güvenilir ve etkin bir şekilde karşılayabilmesi için Türkiye enerji sektörünün tüm segmentlerinde zamanında ve yeterli yatırımlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Son 10 yılda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) desteğiyle Türkiye'nin, rekabete dayalı ve serbest enerji piyasalarına doğru önemli adımlar attığını dile getiren Güler Sabancı, şöyle devam etti:

"Olumlu çabalar ve politikalarla gerçeğe dönüşen istikrarlı ve güvenilir ortam, önemli uluslararası ve ulusal şirketlerin bu sektöre ciddi yatırımlar yapmasını sağladı. Enerji sektörünün aktörleri olarak son derece hassas olmalıyız. Özellikle düzenleyici kurumların ve karar verici otoritelerin gerekli düzenlemeleri geciktirmeden hayata geçirmeleri, oluşturulan küresel güven ortamını bozmamaları adına hayati bir öneme sahiptir. Bugün burada en üst düzeyde temsil edilen bu önemli küresel enerji şirketleri de Türk enerji sektörüne olan bağlılıklarını yansıtıyor. Serbest enerji piyasasının devam eden gelişimine güveniyorlar. Bunun neticesinde Türk ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacaklar. Bu gelişmeleri desteklemek üzere daha fazla araştırma ve entelektüel çabaya ihtiyaç bulunmaktadır."

Soma

Bu noktada, IICEC'in cari açık içindeki enerji kalemlerinin azaltılmasına ilişkin oldukça önemli bir araştırma raporu üzerinde çalıştığı bilgisini de veren Sabancı, daha çeşitli enerji tedariği ve cari açığı azaltma çabaları açısından Türkiye'nin doğal enerji kaynaklarını, yenilenebilir enerjiyi ve linyit kömürünü kullanmasının son derece önemli olduğunu bildirdi.

Bu çabalarda tüm sürdürülebilirlik tedbirlerinin dikkate alınacağına inandığını aktaran Sabancı, "Soma'da yaşanan olay, sağlık ve emniyet konularının ne kadar hayati olduğunu hepimize bir kez daha gösterdi. Sektörümüzde sağlık ve emniyet kültürünün arttırılması, her birimiz için önemli bir görevdir. Petrol ve doğal gaz konusunda da Türkiye'nin bölgesel ve küresel enerji güvenliği ve rekabet gücüne ilişkin rolü artıyor. Rusya ve Ukrayna'da son zamanlarda meydana gelen gelişmeler, enerji güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğunu bize hatırlattı ve bir kez daha Türkiye'nin bölgesel ve küresel enerji güvenliğine ne şekilde ek katkıda bulunabileceğini göstererek Türkiye'nin komşuları, küresel stratejik müttefikleri ve ortakları açısından önemini bir kez daha teyit etti" diye konuştu.

Sabancı, özellikle Türkiye'nin doğal gaz kaynakları ve talep merkezleri arasında köprü kuran stratejik jeopolitik konumunun, ülkenin bölgede bir terminal, bölgesel doğal gaz merkezi pozisyonuna sahip olabileceği büyük fırsatları oluşturduğunu dile getirerek, "Çabalarımızı, Türkiye'de serbest ve rekabetçi bir doğal gaz piyasasının işler duruma getirilmesine yoğunlaştırmalıyız" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de forumun açılışına gönderdiği mesajda, enerji güvenliğinin önemine dikkati çekerek, enerji güvenliğinin tüm ülkeler için bir ulusal çıkar ve güvenlik konusu haline geldiğini belirtti. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye'nin en hızlı büyüyen enerji pazarlarından biri olduğunu ifade eden Gül, Türkiye'nin enerji talebinin 2023 yılında bugünkünün 2 katına çıkmasının beklendiğini kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Sabancı Üniversitesi Güler Sabancı İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title