Haberler

    II. Abdülhamid'in Mirası Davası ABD Yüzünden Çıkmaza Girdi

    Güncelleme:

    Sultan II. Abdülhamid'in 11 mirasçısının açtığı dava uluslararası boyut kazandı. Mahkeme, Türkiye Dışişleri Bakanlığı üzerinden ABD'ye diplomatik nota verilmesini istedi. Davanın ABD'ye uzamasının gerisinde ise, II. Abdülhamid'in torunu Samiye Hatun'un bu ülkede Kızılderili biri ile evlenmesi yer alıyor. Davacı avukatlarına göre Samiye Hatun, 24 yıl önce ABD'de çocuksuz ve dul olarak öldü. Ancak, Samiye Hatun'un medeni durumunu ortaya koyan gerekli evraklara ulaşılamıyor.

    II. Abdülhamid'in, kimi Şam'da, kimi Beyrut'ta kimi Meksika'da yaşayan 11 mirasçısı 6 yıl kadar önce dava açtı. Veraset davasına müdahil olan kişi sayısı zaman içinde 300'ü buldu.

    TORUNU, KIZILDERİLİ İLE EVLENDİ

    Hali hazırda devam eden en büyük miras davalarından biri olan dosya, yurtdışında bulunan mirasçılar nedeni ile tıkanma noktasına geldi. ABD'de yaşayan Samiye Hatun, Kızırderili Larry D'appadoca ile evlendi. D'appadoca soyadını alan Samiye Hatun 1992'da New York'ta vefat etti. Bir kısım davacının avukatına göre Samiye D'appadoca çocuksuz ve dul olarak vefat etti. Ancak, bilirkişi raporunda Samiye Hatun'un en son medeni halini gösteren durum yer almadı. Bu yöndeki kayıtlara da ulaşılamadı.

    ABD'YE DİPLOMATİK NOTA

    Mahkeme de davacı avukatlarının talebi üzerinde ABD'den yanıt istenmesine karar verdi. Ancak, ABD'den olumlu yanıt gelmemesi üzerine mahkeme yeni bir karar verdi. Davanın görüldüğü İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı üzerinden ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na diplomatik nota verilmesine verilmesini istedi.

    UZMANLARDAN GÖRÜŞ ALINACAK

    Davanın 26 Eylül'de görülen son duruşmasında, mahkeme uzman bilirkişilerden hukuki mütalaa alınmasına karar verdi. Mahkeme, dosyadaki eksiklikler tamamlandıktan sonra dava dosyasını bilirkişi heyetine verecek.

    HER BİRİ BİR ÜLKEDE

    Dava dosyası 11 varisin başvurusu ile başlasa da, zaman içinde dosyaya müdahil olan varis sayısı 300'e yaklaştı. Davanın asli müdahillerinden bir bölümünün çeşitli ülkelerde yaşadığı anlaşıldı. Dündar Abdulkerim Osmanoğlu Şam'da, Touran İbrahim Rateb Meksika'da, Hatice Ratip Osmanoğlu Mısır'da, Margot Leila Sehnelle Avusturya'da, Roland Selim Kadir Avusturalya'da, Leyla Ethem Bey Kenan ile Selma Mehmet Naim ise Lübnan'da yaşıyor.

    YURTDIŞINDA DA GAYRİMENKULLERİ VAR

    Davacı avukatlarından Mehmet Erkan Akkuş, miras listesi itibari ile dünyanın en büyük davalarından biri olduğuna işaret etti. Dosyanın çok kapsamlı olduğuna işaret eden Av. Akkuş "Sultan Abdülhamid adına kayıtlı yurtdışındaki kişisel gayrimenkullerinin de ülkeye kazandırılması için uluslararası hukukta diğer devletlere tazminat davası açabilmemiz müvekkillere, Sultan Abdülhamid'in veraset belgesinin talebimiz üzerine verilmesi gerekir. Gerek yurtiçindeki gerek yurtdışındaki davaya konu gayrimenkuller, Sultan Abdülhamid'in kişisel servetiyle edindiği gayrimenkullerdir. ABD'nin uluslararası antlaşmalara rağmen, bu ülkede ikamet eden kayıp mirasçıya ulaşmamızı engellediği için yargılama yapan mahkeme, diplomatik nota verilmesini istedi."

    MİRAS LİSTESİNDE YOK YOK

    II. Abdülhamid'in, iddiaya göre 11 bin parçaya yaklaşan mirası bulunuyor. Davaya konu mirasın bir bölümü şöyle:

    *Dolmabahçe'de 39 bin 667 arşın miktarında bostan

    *Eyüp'te 18 dönümlük eski Bahariye Kışlası arsası

    *Bakırköy'de mera ve halen 10 parçada 78 bin 469 arşın miktarında arazi

    *Teşvikiye'de Harbiye şimalinde 1000 arşın arsa

    *Beşiktaş'ta Serencebey Yokuşu'nda evvelce açılan saray yolu üzerinde 2 bin 837 arşın bağ yeri ve arsa

    *Arnavutköyü'de Akıntı Burnu'nda gazino ve müştemilatı

    *Ortaköy'de Ali Saip Paşa Yalısı ve müştemilatı

    *Kuruçeşme önünde 12 bin arşın miktarındaki ada (Bugünkü Galatasaray Adası)

    *Paşabahçe'de İncirli köyünde 45 bin 500 arşın miktarındaki müştemilatıyla ispermeçet-şişe fabrikası

    *Fenerbahçe'de tarla, çayır ve kahvehane

    *İzmit civarında 3 bin 500 arşın miktarında bahçe

    *Hereke Fabrikası ve civarındaki arazi

    *Yalova'da 2 bin 500 dönüm orman

    *Mihalıççık Akköprü köyünde 280 bin dönümlük Paris Bey arazisi

    *Ortaköy'de Dalyan mahalli

    *Bakırköy'de Veliefendi Çayırı'nda küçük bostan, kahvehane ve havuz

    *Beşiktaş'ta Ihlamur Caddesi'nde 3 bin arşın miktarında arsa

    *Nişantaşı'nda Ahmet Celalettin Paşa Konağı

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Beyrut Şam Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title