Haberler

İhvan'ın 88'inci Kuruluş Yıl Dönümü

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir, İhvan'ın bittiği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını aksine teşkilatın doruk noktasında olduğunu ve sürekli kendisini yenilemeye çalıştığını söyledi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir, İhvan'ın bittiği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını aksine teşkilatın doruk noktasında olduğunu ve sürekli kendisini yenilemeye çalıştığını söyledi.

İhvan'ın kuruluşunun 88'inci yıl dönümünde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Munir, İhvan'ın içinde bulunduğu zor duruma rağmen çökmeyeceğini, teşkilata yöneltilen "yolsuzluk" suçlamalarının asılsız olduğunu, bununla birlikte sürekli gelişim halinde olacak bir iç yönetime ihtiyaç duyduklarını belirtti.

İdari yolsuzluk iddiaları doğru olsaydı, İhvan'ın bütün dünyanın gündeminde olan bir mesele haline geleceğini ifade eden Munir, "İdari performans konusunda eksiklikler olabilir. Ancak kovuşturma, el koyma, hapis ve gözaltı gibi yöntemlerle 60 yıl boyunca sürdürülen bu savaş karşısında başka bir kurum dayanabilir miydi? İdari yolsuzluk iddiaları, hakkaniyetli insanların sözleri olamaz." diye konuştu.

Mali yolsuzluk iddialarının ise ne insani, ne dini, ne de akli bir temelinin bulunduğunu, bunların karşı tarafın delilleri dinlenilmeden ortaya atılan bir takım sözler olduğunu belirten Munir, eksik ve şaibeli bilgilere itibar edilemeyeceğini ve bunlarla karalama yoluna gidilemeyeceğini kaydetti.

Munir, hangi şartlardan geçerse geçsin İhvan'ın bu iddialar karşısında sessiz kalmayacağını vurguladı.

Teşkilatın şiddeti tamamen reddettiğini aktaran ve Mısır'daki olayların sorumluluğunun mevcut yönetime ait olduğunun altını çizen Munir, İhvan'ın devletler üstü bir yapı olmadığına ve devletlerin vatandaşlık akitlerine saygı duyduğuna dikkati çekti.

Müslüman Kardeşler'in başarısız olduğu ve düşmanlarını arttırdığı görüşlerini de değerlendiren Munir, "İhvan'ın başarısız olduğu yönündeki söylentiler doğru değil. İhvan'a karşı yürütülen savaş, teşkilatın etkinliği ve canlılığının delilidir." dedi.

İhvan'ın Mısır'da yaşanan patlamalar ve şiddet olaylarına karşı tutumu hakkında Munir, şunları kaydetti:

"Hasan el-Benna zamanından bu yana İhvan'ın tutumu sabittir. Biz şiddeti, ülkeye zarar veren her türlü yıkım eylemini ve haksız yere kan dökülmesini kınıyoruz. Darbe yönetiminin uygulamalarına karşı da aynı tutumu sürdürüyoruz. Çünkü yönetime karşı gösterilen bazı vahim tepkilerin sorumlusu onlardır. Yönetim, iktidarda kalmak için ülkede fitne ateşini körüklemeye çalışıyor. Bu patlamaları, şiddet olaylarını yapanın, yönetimin kendisi olma ihtimalini uzak görmüyoruz."

İhvan'ın 88'inci kuruluş yıl dönümüne gelindiğinde teşkilatın yeni bir şey ortaya koyup koymadığına dair Munir, "Biz yeni bir şey ortaya koymuyoruz ancak, adalet ve vicdan üzerindeki tozları silkelemeye çalışıyoruz. Yöneten ile yönetilen arasındaki insani ilişkilerin doğru bir şekilde ilerlemesine dikkati çekiyoruz. Yönetenin sorumluluklarını belirleyen toplumsal sözleşmenin tesisine çağırıyor, ümmetin birliği ve halkın iradesine saygıyı vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.

İhvan'ın bittiği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını aksine teşkilatın doruk noktasında olduğunu ve sürekli kendisini yenilemeye çalıştığını belirten Munir, Allah'ın lutfuyla İhvan henüz bitmedi bilakis ömründeki yeni yüzyılı karşılamaya hazırlanıyor. Gençliğinin doruğunda ve performansını daha iyi düzeylere ulaştırmanın yollarını arıyor." diye konuştu.

İhvan'ın kuruluşu

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Mısır'da 1928 yılında Hasan el-Benna tarafından sivil bir dernek olarak kuruldu.

Ülkedeki yönetimler tarafından 1948, 1954 ve 2013 yıllarında 3 kez lağvedilen İhvan'ın, Mısır'daki varlığı hala devam ediyor.

Siyasal İslam'ın temsilcilerinden İhvan, 1984, 1987, 1995, 2000, 2005 ve 2010 yıllarındaki parlamento seçimlerine, 1992 ve 2008'deki yerel seçimlere katılarak aktif şekilde siyaset sahnesindeki yerini aldı.

Mısır'da 2005 yılında gerçekleşen seçimlerde 88 sandalye elde eden İhvan, dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 devriminin ardından, Hürriyet ve Adalet Partisi'ni (HAP) kurarak, parlamentoda çoğunluğu elde etmeyi başardı.

İhvan, Muhammed Mursi'yi 2012 yılında cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi, ülke tarihinde seçimle başa gelen ilk sivil Cumhurbaşkanı oldu. Mısır yargısı, Kasım 2013'te İhvan'ın "terör örgütü" olduğuna hükmetmiş ve taşınır taşınmaz tüm mal varlığına el koymuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Mursi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title