Haberler

İhsanoğlu'na "Öcalan'a Özgürlüğü Onaylar mısınız" Sorusu

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Abdullah Öcalan sorusuna çarpıcı bir yanıt verdi: "Toplumda mutabakat olan her şeyi Cumhurbaşkanı da kabul etmek durumundadır."

CHP ve MHP'nin de aralarında bulunduğu 11 partinin desteklediği çatı Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Birgün gazetesine verdiği röportajda "Meclis'ten Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü ya da ev hapsini sağlayacak yasa gelse, onaylar mısınız?" sorusuna "Cumhurbaşkanı hükümetten, meclisten gelen her şeyi vicdani kanaati halktan aldığı güçle kamuoyunun hassasiyeti ve Anayasanın hükümleri ışığında yapması lazım. Bu çerçevede davranmayan cumhurbaşkanı, görevlerini hakkıyla ifa eden bir cumhurbaşkanı olamaz. Bu anlayış içinde toplumda mutabakat olan her şeyi cumhurbaşkanı da kabul etmek durumundadır" diye yanıt verdi.

İşte Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Birgün gazetesine verdiği "Mutabakat olan her şeyi onaylarım" başlıklı röportaj:

Gezi sürecinde milyonlarca insan muhafazakârlığın dayatılmasına karşı sokağa çıktı. Sizse sürekli muhafazakârlık vurgusu yaparak oy istiyorsunuz. Bu şekilde oy alabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Muhafazakâr olmak başka, muhafazakârlığı temsil etmek başka, onu başkalarına zorlamak başka. Ben muhafazakâr bir ailenin evladı olarak yetiştim. Ama ben kendimin tırnak içinde muhafazakâr olarak tarif edilmesini çok eksik buluyorum. Ben muhafazakârım ama aynı zamanda modern bilim okumuş, onu araştırmış, modern bilimin, rasyonalizmin değerini anlayan, anlatan, okuyan, okutan bir insanım. Ben bütün dünya kültürlerine açılan Batı ve Doğu arasında ilişki kuran, bunların sentezini hayatında yaşatan bir insanım. Onun için bu şekilde bir tanımlama ve sınıflandırma benim düşünce tarzımı, zihniyetimi doğru şekilde yansıtmaz.

Türkiye'de insanların hür iradeleriyle istedikleri hayat tarzını yaşamaları en tabii haklarıdır. Bu kanunlarda da böyledir, insan hak ve hürriyetlerinin evrensel beyannamesinde de böyledir ve Türkiye'nin hedefi buna ulaşmaktır. Bir siyasi kadronun bir şahsın veya zümrenin fikirlerini başkalarına zorla kabul ettirmek benim reddettiğim bir husus.

"KİMSEYİ ZORLAMIYORUM"

Bu doğrultuda, bir cumhurbaşkanı adayının basın toplantısını besmeleyle açmasını nasıl konumlandırıyorsunuz?

Türkçe besmele okudum, "Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla" dedim. Bunda bir yanlış var mı? Burada ben inanıyorum "Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla" başlıyorum, inandığım Allah'tan rahmet diliyorum. Başkası farklı düşünüyorsa o onun bileceği iş, ben onu zorlamıyorum. Benim arkamdan sen de söyle demiyorum...

"BEN BU KONUDA AÇIK TAVIR SAHİBİYİM"

Referanslarınızı genelde İslamiyetten seçiyorsunuz, öte yandan sekülerim diyorsunuz...

Sekülerizm ne demektir, laiklik ne demektir? Laiklik dini reddetmek, dini rafa koymak değil; laiklik demek din meselesiyle devlet meselesini birbirine karıştırmamak. Ben bu konuda çok açık bir tavır sahibiyim, diyorum ki dini devlete karıştırırsanız devleti bozarsınız. Dini siyasete karıştırırsanız siyaseti bozarsınız. Siyaseti de dine karıştırırsanız din işlerini bozarsınız ve toplumda huzursuzluk yaratırsınız.

"O SİZİN BİLECEĞİZ İŞ"

Cumhurbaşkanı olsaydınız, bu şekilde konuşmanız dinle devletin iç içe girmesi olmaz mıydı?

Yok öyle bir şey. Bu mesele icraatte olur, laikliğe inanmak sizin din konusunda tavrınızı değiştirmek değil ki. Siz laik olursunuz dindar olursunuz o sizin bileceğiniz iş, dindar olmazsınız başka türlü inançtan olursunuz. O sizin bileceğiniz iş. Ama siz bir noktaya gelip de dini devlet işlerine karıştırırsanız veya ayırırsanız o zaman laiklik orada bahis konusu.

Kadınlar için "Meclisi harekete geçireceğim" diyorsunuz...

Türkiye'de kadının bir takım problemleri var ama şu da var biz İslam dünyasından daha iyi durumdayız; çünkü bizde 19'uncu yüzyılda kız öğrencilere eğitim başladı. 20'nci yüzyılın başında kızların Darülfünun'da okuma hakkı doğdu, meslek sahibi oldular. Fakat kadına karşı şiddet var... Kadının hâlâ toplumdaki istenilen aktif göreve katkısı yok, siyasi karar mekanizmalarında yok, toplumun bazı kesimlerinde hor görülüyor. Kızlarımız çok küçük yaşta evlendiriliyor. Bütün bu menfilikleri gidermek lazım. Bunlar sırf kadınla ilgili bir bakanlık kurmakla olmaz. Bu aynı zamanda kadınların dertlerini dinlemek, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak ve Kadın Konseyi gibi bir şey kurarak devamlı onlara danışmak...

"KENDİ GÜNDEMİMİ TAŞIMAM"

Kampanyanızda kadını aile içinde konumlandırıyorsunuz, ancak kadınların buna ciddi bir itirazı olduğunu da biliyoruz...

Bakın, ben biraz önce neden bahsettim? Kadının sosyal hayattaki, resmi hayattaki durumundan bahsettim. Burada İslam dünyasında daha çok karar mekanizmalarında söz sahibi olmalı aktif olmalı dedim.

ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜĞÜ ONAYLAR MI?

Mutabakata önem veriyorsunuz. Meclis'ten Abdullah öcalan'ın özgürlüğünü ya da ev hapsini sağlayacak yasa gelse, onaylar mısınız?

Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ortada. Bu yetkilerle Cumhurbaşkanı hükümetten, meclisten gelen her şeyi vicdani kanaati halktan aldığı güçle kamuoyunun hassasiyeti ve Anayasa'nın hükümleri ışığında yapması lazım. Bu çerçevede davranmayan cumhurbaşkanı, görevlerini hakkıyla ifa eden bir cumhurbaşkanı olamaz. Bu anlayış içinde toplumda mutabakat olan her şeyi cumhurbaşkanı da kabul etmek durumundadır. Çankaya'ya kendi gündemi ve siyasi görüşleriyle çıkan bir cumhurbaşkanı kriz yaratır.

Alkol ya da internet yasağı karşınıza gelseydi onaylar mıydınız?

Ben yasaklara karşıyım. Özellikle fikir ifade hürriyeti konusunda dünya ve Avrupa normlarında uluslararası evrensel insan hakları beyannamesindeki hüküm ve hakların Türkiye'de uygulanması taraftarıyım.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu Abdullah Öcalan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500

Yorumlar (110)

hımm:

erdoğana beş basar.ekmel bey olması gereken şekilde cevap vermiş.türkiyenin değil dünyanında böyle insanlara ihtiyacı var.sadece bağıran insana ihtiyaç yok sağduyulu aklıselim insanlara ihtiyaç var.

30
15
yanıtYanıtla
hımmsuha579@hotmail.com:

tayyip in filistine ne yararı oldu.israile jet yakıtı satmaktan başka! geçin bu israilin ayaklarını yemiyor artık.utanmazsanız din tayyibin dini diyeceksiniz

yanıt0
yanıt0
hımmsuha779@hotmail.com:

adam imkanlarıyla kendi cebini doldurmuş. olan onsuz sanki türkiyedekiler aç kalacak.rızkı veren allahtır tayyip değil.

yanıt0
yanıt0
ATİYE:

EKMEL BEY CUMHURBAŞKANI DİYEBİLİRİZ ARTIK.

24
18
yanıtYanıtla
haydar:

bu soruyu soran gazeteci sıkıysa erdoğanada aynı soruları sorsun ya erdogana korkudan soramadıkları soruları hep ihsanaoğluna soruyorlar

32
8
yanıtYanıtla
ELAZIĞLI:

İHSANOĞLU GÖRDÜĞÜM KADARIYLA MHP İLE UYUMLU DEĞİL. ANCAK ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLMASIN DİYE HER TÜRLÜ KİRLİ İTTİFAK MEVCUT.

21
18
yanıtYanıtla
BURSA16:

Öcalan acaba gerçekten kötü biri mi? gerçekten bilmiyorum...Kürt arkadaşlarım, hep köylerimizi yakan devlet diyorlar. Hep PKK nın üzerine atıyorlar...bunu çok arkadaştan duydum..

25
14
yanıtYanıtla
shavtuxasariharman@gmail.com:

dogru demisler dostum ben guneydoguda yasiyorum yasim 32 90 li yillari iyi hatirliyorum ,devletin sirf pkk yi o halka igrendirmek icin yaptigi pislikleri ancak yasayan bilir.dusunebilyormusun pkk dedikleri adamlar senin amcan,abin,kardesin gelip seni yakip yikacak varmi boyle bir mantik ya ? pkk o cografyanin insaniydi ve nedense hep kendi cografyaindaki insalari katletmis gibi gosterdi devlet .Senin abin gelip senin bogazini kesermi ? ama devlet dedidiki abin geldi bogazini kesti tabi buna ancak batida yasayan vatandaslarimiz inandi cunki medya ne derse dogruydu sorgulama yoktu ,gercegi arama yanlisi bulma yoktu.

yanıt0
yanıt0
engintozak1986@hotmail.com:

pkk denen it sürüsü benim abime arkadaşıma kardeşime silah çekti bu yüzdende devlet onları bulduğu yerde gebertti olay budur?? siz neyi tartışıyorsunuzki anlamadım???

yanıt0
yanıt0
sdrrkodaman@hotmail.com:

Biri pkk iyidir diyor digeri kotu diyor simdi ben suna inaniyorum pkk da zulmetmisdir devletde zulmetmistir kurt halkina cunku guclu olan zayifi eziyor kural bu pkk nin mahkemesi yok ama tc de yine mahkemeye gidip hakkini bir nevi arayabilirsin tarafsiz bir yargica denk gelirsen tabi pkk Namaz ile dalga gecmesydi turkiye bence bolunmustu

yanıt0
yanıt0
Tüm 110 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title