Haberler

İhsanoğlu - Ayasofya Müzesi'nin yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları -

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Halkın iradesiyle seçilen cumhurbaşkanının, halkın birlik ve beraberlik ruhunu Çankaya'ya taşıması, milleti bir arada tutması, içeride huzuru, yurt dışında itibarı sağlaması lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Halkın iradesiyle seçilen cumhurbaşkanının, halkın birlik ve beraberlik ruhunu Çankaya'ya taşıması, milleti bir arada tutması, içeride huzuru, yurt dışında itibarı sağlaması lazım" dedi.

İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Bursa'da, tarihi Kozahan'da düzenlenen basın toplantısında, kendisinden bahsetmeyi seven bir insan olmadığını ve bu şekilde terbiye aldığını söyledi.

Orta Anadolu insanının, içindeki zenginliği dışına vurmadığını bildiren İhsanoğlu, "Bu, bir terbiyedir. Genlerimiz de budur. Böbürlenmeyi hiç sevmiyorum. Tevazuyu da babamdan öğrendim. Babam Yozgatlıydı ve az konuşurdu" ifadesini kullandı.

Yalan söylemenin kötü bir şey olduğunu ancak bunu bazı kişilerin din adına yaptığını belirten İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Namazı kılacağız, orucu tutacağız, zekatı vereceğiz, hacca gideceğiz, şehadetin gereğini yerine getireceğiz ama İslamın 6'ncı şartı, haddini bilmektir. Haddini bilmeyen insanlar, ahlaka riayet etmeyen insanlar, yalan söyleyen insanlar, iftira eden insanlar, bunları hali nedir? Hazreti Peygamber, 'Ben ahlakın güzelliklerini tamamlamak için gönderildim' diyor. Yani Peygamber Efendimizin en önemli misyonu, bu dünyada güzel ahlakı tamamlamaktır. Şimdi siz oruç tutacaksınız, namaz kılacaksınız fakat ahlak bakımından çok farklı bir noktada olacaksınız. Bu yakışır mı? Bunun ismi başka bir şeydir. Bunu söylemek istemiyorum. Bu işlere kulak asmayın. Bu millet, bu bölge, demokrasi tarihimizde çok güzel örnekler vermiştir, 10 Ağustos'ta da bu örneklerin yenisini verecektir ve bütün millet bunu görecektir."

İhsanoğlu, dış politikadaki başarılarını kötülemek ve örtmek isteyenler olduğunu savundu.

Bireysel ve toplumsal özgürlüklere değinen İhsanoğlu, "Basın hürriyeti ve sosyal medya olduğu sürece, bu ülkede ambargoları koyarsınız, yasakları koyarsınız, bu millet hakikate ulaşmada hiçbir zaman sıkıntı duymayacaktır. Allah, bize bu hürriyetleri vermiştir. Yaşadığımız bu çağdaş dünyada Avrupa sistemi içine girmek isityorsak bunlara iyi bir şekilde sahip çıkacağız ve inşallah 10 Ağustos'ta milli iradeyle Çankaya'ya oturacak cumhurbaşkanı, bu değerlerin koruyucusu olacak" diye konuştu.

- Ayasofya Müzesi'nin yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları

Ekmeleddin İhsanoğlu, bir gazetecinin, "Halkın cumhurbaşkanı olacağınızı söylüyorsunuz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da seçimler öncesinde 'Halkın başbakanı olacağım' demişti. Sizce Erdoğan, bu sözünü yerine getirdi mi?" sorusuna, "Sayın Erdoğan, Başbakanımız ve TBMM'de güvenoyu almış hükümetin başındadır. Görevini ifa ediyordur. Bunun tartışılacak bir tarafı yoktur. Şimdi de 3 adaylı bir yarışa giriyoruz. Önemli olan, yarışın adil şekilde olması" yanıtını verdi.

Başka bir basın mensubunun sorusu üzerine İhsanoğlu, Ayasofya Müzesi'nin yeniden camiye dönüştürülmesi konusundaki görüşünü de açıkladı.

Bunun çok hassas ve tarihi bir konu olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, "Halkımızın bu konudaki taleplerini biliyorum. 1980'de Ayasofya ibadete açıldığında orada ibadet imkanı bulan mutlu insanlardan biriyim. Bu konuda hükümetin alacağı kararı ise doğrusu bilmiyorum. Sayın Başbakan Erdoğan'a sorulduğunda, 'Önce bir Sultanahmet'i doldurun, sonra Ayasofya'ya bakarız' dediğini hatırlıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İhsanoğlu, Irak'ta son günlerde yaşananlarla ilgili soruyu ise "Bu IŞİD çetesi yeni çıkmadı. Merhametsiz, İslamiyete en büyük zararı veren, İslamiyetin ve insaniyetin bütün değerlerine ters düşen, insanları merhametsizce öldüren, ülkeleri yakan bir harekettir. Bu hareket o kadar büyük bir noktaya geldi ki kendilerine göre Irak ve Suriye İslam Devleti kurmuşlardı. Bu gibi hareketleri yapanlar çetelerdir, bunlar müşriktir, bunlar katildir. Buna göre muamele etmek lazım. Bu gibi hareketler, bunlarla nasıl uğraşacağınızı bilirseniz uzun soluklu olamaz" diyerek cevapladı.

- "Bir gün bunları uzun uzun yazacağım"

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu'na, "Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir televizyon programında dış politikalar konusunda size yönelik eleştirici açıklamalar yaptı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu da yöneltildi.

İslam İşbirliği Teşkilatındaki görevini hatırlatan İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi her şeyi söyleyebilecek durumdayım. Bu göreve (İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği), hükümetin teklifiyle geldim. Bunu her zaman söylemişimdir, Sayın Başbakan'ın desteğiyle ve o zaman Dışişleri Bakanı Gül'ün desteğiyle o göreve böyle geldim. Bunu da defalarca söyledim. İkincisi, Türk hükümetinin birçok politikasını destekledim. Bu benim hem vatandaş olarak hem Türk olarak görevimdir hem de İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olarak görevimdi. Bunun en bariz örneklerinden biri, Türkiye'nin Güvenlik Konseyine üye seçilmesinde bizim teşkilattan en azından 50 oy gelmişti. Bu, Türkiye'nin Güvenlik Konseyine seçilmesinde büyük bir destek olmuştur. Türkiye, rakiplerine fark atmıştır. Kıbrıs konusunda da çok hizmetlerim olmuştu, başka konularda da. Bir gün bunları uzun uzun yazacağım ama farklı düşündüğüm noktalar da vardır. Bu benim tabii hakkımdı. Genel sekreter olarak hiçbir zaman pozisyonumu Türkiye'nin çıkarlarına ters düşecek şekilde kullanmadım. Bilakis bir konuda biraz farklı düşündüm, onu da Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakan'a da izah ettim. Onların da o konuda aldıkları tavır o istikametteydi, benim düşündüğüm gibi. Son noktaya gelince, burada ağzımı açmak istemiyorum."

- Çözüm süreci

İhsanoğlu, "Cumhurbaşkanı seçilemezseniz siyasette aktif görev almayı düşünür müsünüz?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Çözüm süreciyle ilgili soru üzerine İhsanoğlu, Türkiye'nin bu sorunlarını aşması, silahların tamamen terk edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Annelerin, evlatlarını şehit vermek istemediğine işaret eden İhsanoğlu, "Vatan uğrunda şehit verirsiniz, vatanın korunması düşmanlara karşı verirsiniz ama iç kavgada da artık bunu başka türlü halletmemiz lazım. Bu topraklarda bin seneden beri beraber yaşıyoruz. Her şeyimiz müşterek. Fark olan nedir? Dil meselesidir. Herkes kendine göre dil konuşuyor. Bunların ayrıştırma faktörü değil, birleştirme faktörü olması lazım" görüşlerini iletti.

Bir gazeteci, İhsanoğlu'nun seçim kampanyasına getirilen eleştirileri hatırlattı.

Mizahın güzel bir şey olduğunu anlatan İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Biraz da milletin eğlenmesi lazım. Mesela 'Ekmek istiyorsan Ekmel, lavaş istiyorsan Mansur Yavaş.' Güzel şeyler. Hoşuma gidiyor bunlar. Biraz da gülmek lazım değil mi? Yeter ki zarif olsun, yeter ki seviyeli olsun. Şimdi tabii haklısınız. Biz diyoruz ki 'Türkiye, büyük bir tarladır.' Bu tarlaya ne ekersen onu biçersin. 'Ekmek' fiilinden hareket ediyoruz. Sevgi ekersen sevgi, saygı ekersen saygı elde edersin. Fırtına ekmek istemiyoruz. Düşmanlık ekmek istemiyoruz. Bu birliği sağlamak lazım. Çünkü burada köprüden, barajdan bahsetmeyeceğiz. Onları elbette hükümet yapacak. Biz yol göstereceğiz. Halkın iradesiyle seçilen cumhurbaşkanının, halkın birlik ve beraberlik ruhunu Çankaya'ya taşıması, milleti bir arada tutması, içeride huzuru, yurt dışında itibarı sağlaması lazım."

- Celal Bayar'ın anıt mezarına ziyaret

İhsanoğlu, basın toplantısı öncesi eşi Nazife Füsun İhsanoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak ve MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile Hünkar Köşkü'ne ziyarette bulundu.

Kozahan'da bir ayakkabıcıya ayakkabısını boyatan İhsanoğlu, hanın ikinci katında ipek satılan bir dükkana girip esnafla sohbet etti.

İhsanoğlu ve beraberindekiler daha sonra otobüsle Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerinin bulunduğu Tophane'ye geçti. Bu sırada, elinde AK Parti bayrağı bulunan ve İhsanoğlu ile yanındakilere tepki gösteren kişi, polis tarafından uzaklaştırıldı.

Osman Gazi Türbesi'nde, sanduka üzerindeki Osmanlıca yazıyı okuyan ve yanındakilere anlatan İhsanoğlu, türbeler hakkında görevlilerden bilgi aldı.

Orhan Gazi Türbesi'ni ziyaretinin ardından İhsanoğlu'nun yanına yaklaşan bir kadın, "Kusura bakmayın ama Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceğim" dedi. İhsanoğlu bu söze, "Ne güzel. Bu, demokratik bir seçim. 3 tane aday var. Dileyen dilediğine oyunu verecek" karşılığını verdi.

Tophane sırtlarından şehrin manzarasını da izleyen İhsanoğlu, vatandaşlarla sohbet etti.

Öğle namazını Ulu Cami'de kılan İhsanoğlu, buradaki Kabe örtüsünü inceledi. İhsanoğlu, daha sonra cami bahçesinde Nazmi Sütütemiz adlı vatandaşın cenaze namazına katılarak, ailesi ve yakınlarına taziyede bulundu.

İhsanoğlu, 3'üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın, Gemlik ilçesi Umurbey Mahallesi'ndeki anıt mezarını da ziyaret etti. Dua eden İhsanoğlu, anıta çiçek bıraktı. CHP Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, İhsanoğlu'na, üzerinde zeytin dalları figürü işlenmiş kabartma tablo hediye etti. Anıtın bulunduğu alana bir zeytin fidanı diken İhsanoğlu, Celal Bayar Vakfı ve Müzesi'ni gezdi.

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Ekmeleddin İhsanoğlu Füsun İhsanoğlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title