Haberler

İhracatın Önündeki En Önemli Engel ÖTV Kalkıyor

Güncelleme:

Mücevher sektörü için 15-20 milyar dolarlık ihracatın kapısı açıldı.

Türk mücevher sektörü, ihracatını olumsuz etkileyen en önemli sorundan kurtuluyor. Ortadoğu ve Avrupa'nın en büyük üretim merkezi konumundaki Türkiye yeni düzenleme ile ihracatında büyük sıçrama yaşayacak. Mücevher ihracatının 5 yıllık süreç içinde yaklaşık 10 katı artışla 15-20 milyar dolarlık seviyelere ulaşması bekleniyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hammadde olarak ithal edilen pırlantada yüzde 20'lik ÖTV oranının kaldırılması konusundaki açıklamaları doğrultusunda Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner yaptığı değerlendirmede; "Türk mücevher ihracatçıları olarak yıllardır sürdürdüğümüz ÖTV'nin kaldırılması yönündeki çalışmalarımızın olumlu olarak neticelenmesinden çok mutluyuz. Sektörümüzün gelişiminde en önemli engelimiz ortadan kalkıyor" dedi.

Ayhan Güner, "ÖTV'nin kaldırılması ile yurtdışından hammadde olarak ithal ettiğimiz pırlantaya artık bu vergiyi ödemeyeceğiz. Böylece hammadde pırlantayı kullanarak ürettiğimiz işlenmiş mücevheri yurt dışına satarken uluslararası rekabet gücümüze tekrar ulaşacağız. İhracatımızın önü de açılacak. Yurt içinde satılan ürünlerde ise KDV uygulanacak ki bu zaten doğal bir süreç. Ayrıca önemli bir noktayı daha belirtmek isterim, ithal edilen pırlanta ülkeye 'Elmas Borsası' üzerinden kayıt altına alınarak girecek ve böylece sektördeki kayıt dışı da ortadan kalkacak" diyerek sözlerine devam etti.

Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre 2013'ün on aylık döneminde 1 milyar 830 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörün yılsonu hedefi 2,5 milyar dolar. ÖTV'nin kaldırılması ile birlikte önümüzdeki beş yılda bu ihracatın rahatlıkla 15-20 milyar dolar seviyelerine çıkacağını belirten Ayhan Güner, "Sektörümüz şu an Ortadoğu ve Avrupa'nın üretim merkezi konumunda, yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimimizi engelleyen en önemli sorunlarımızdan ÖTV'nin kalkması ülkemizdeki üretimi de katlayacak. Uluslararası talebi karşılayabilmek için ve ülkemizin sahip olduğu değerli taş kaynaklarını değerlendirebilmek için yeni taş kesim atölyeleri de açılacak. Böylece üretim, istihdam, ihracat olarak büyüme yolunda hızla ilerleyeceğiz" diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ayhan Güner Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title