Haberler

İhracatçılar Kolları Sıvadı

Güncelleme:

Türkiye'nin,başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelerle ilişkileri normalleştirme kararı, iş dünyası temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Rusya ve diğer ülkelerle ilişkilerde yeni döneme geçilmesinin ekonomide canlanma yaratacağı düşüncesinde hemfikir olan iş adamları, bu ülkelerle olan ticareti eski seyrine döndürmek için kolları sıvadı.

İlişkileri normalleştirme mutabakatını olumlu karşıladıklarını dile getiren Bursa iş dünyasının önde gelen isimlerinin görüşleri ise şu şekilde;

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı:

"Yaşanan olumsuz hadiselerin geride bırakılmış olması sevindirici. Son günlerde yaşanan ve ikili ilişkileri normalleşme seviyesine getiren gelişmeleri olumlu karşılıyor ve bu gelişmelerin birçok alanda pozitif yansımasının olacağı gibi ihracatımıza da pozitif şekilde katkı sağlayacağını düşünüyorum. İnanıyorum ki son gelişmelerin ışığında ilişkiler ve ekonomik işbirlikleri, kriz öncesi dönemdeki seviyelere ulaşacaktır."

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bilek:

" Rusya, Türkiye'nin en fazla yatırım ve ihracat yaptığı ülkelerin başında geliyor. Ayrıca her yıl milyonlarca Rus vatandaşının tatil için ülkemizi seçmesi de iki ülke arasındaki ilişkilerin önemini ortaya koyuyor. Bununla birlikte bizler doğalgazımızın önemli bir kısmını da Rusya'dan ithal ediyoruz. Tüm bunları değerlendirdiğimizde ortaya Rusya ile oldukça önemli ikili ilişkilerimizin olduğu sonucu çıkıyor. Dolayısıyla Rusya ile olan ilişkimizi normalleşme sürecine getirme girişimlerini oldukça fazla önemsiyoruz. İsrail ile ilişkilerin iyileşmesi konusunu da bilhassa bölgenin siyasi ve ekonomik geleceği açısından çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Ayrıca yapılan bu anlaşmanın sadece siyasi ve ekonomik değil iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerine de olumlu katkı sağlayacağını ümit ediyorum."

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Moral:

" Türkiye'nin ilişkilerini normalleştirme kararı alması sadece ülkemiz açısından değil, bölgemizi de doğrudan etkileyecek bir karardır. Bu aşamada atılan adımların ticaretimiz açısından oldukça önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu durumun ekonomimizde bir canlanma yaratacağı ve iç piyasada olumlu bir hava estireceğini umuyoruz."

TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Onur Özkul:

"Bir ülkenin komşu ülkeleri ile iyi geçinmesi hem ticari, hem ekonomik hem de insani açıdan son derece önemlidir. Dolayısıyla son dönemde Rusya ve İsrail ile olan ikili ilişkilerimizin normalleşme sürecine girmesi için atılan adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Çünkü gerek ülke gerekse de iş dünyası olarak ticari partnerlerimizle ikili ilişkilerimizde yaşadığımız problemlerin olumsuz etkilerini birebir hissediyoruz. Dolayısıyla bu olumsuz etkilerin son bulması için atılan adımların da her zaman destekçisi olacağımızı belirtmek isteriz. Ekonomik olarak güçlü olabilmek için daha çok üretmeye, daha çok çalışmaya ihtiyacımız var. Bu felsefeyle, uygun zeminler oluşturulduğu takdirde bundan sonraki atılacak adımların da bir an önce atılmasıyla eski ticaret hacmimize tekrar ulaşacağımızı umut ediyorum."

KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü:

"Türkiye bu coğrafyanın önemli bir ekonomik gücüdür. Her iki ülkeyle de ekonomik ilişkilerin normale dönmesi tüm bölgenin faydasına. Özellikle Rusya'yla anlaşmaya varılması tarım ve sanayide öne çıkan Bursa ekonomisini canlandıracak ve Türk ürünlerinin Rus pazarında eski gücünü yakalamasını sağlayacaktır. Ben atılan bu adımları ülkemizin uzun vadeli menfaati adına olumlu buluyorum."

KSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy:

" Türkiye'nin iki ülkeyle de mutabakata varması ticaret hacmi ve turizme büyük katkı sağlayacaktır. Her iki ülke de bizim önemli ticari partnerlerimiz arasında. Türkiye ekonomik ve sosyal açıdan büyük hedefleri olan bir ülke. Rusya ve İsrail etkisiyle bu hedeflere ulaşmak kolaylaşacaktır. Ülkemizin uluslararası menfaatlerini gözeterek atılacak yeni adımları destekliyoruz."

TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Arslan:

Ülkeler arasında son günlerde meydana gelen yakınlaşmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ülkeler ile aramızda çeşitli sorunlar olmasına rağmen ticari ilişkilerin normalleştirilmesi gerekiyordu. Dolayısı ile bu konudaki olumlu gelişmeler piyasalara pozitif etki yapacaktır. Özellikle Rusya ile olan ticari ilişkilerin normalleşmesi her iki ülke içinde çok önem göstermektedir. İç piyasadaki daralma bu pazarların daha da aktif olması ile belli oranda rahatlayacaktır. Özellikle turizm sektöründe olumsuz gidiş bir miktar düzelecektir. Son günlerde meydana gelen terör olaylarının bir amacının da ülkemiz ekonomisini baltalama olduğunu düşünürsek çevremizdeki yakın ülkelerle ekonomik ilişkilerin canlanması başka bir önem kazanmaktadır."

İYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Doğan:

"Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla özellikle turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde yüzlerin yeniden güleceğini düşünüyoruz. İlişkilerin bozulduğu süreçten en çok iş dünyası etkilenmişti. Dolayısıyla ilişkilerin normalleşmesi için adımların atılmasından da en çok iş dünyası mutlu olacaktır."

ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Kuzucu:

"Ülkelerin yakınlaşması yönünde atılan adımlar, küresel piyasalarda da bir rahatlamaya sebep olacaktır. Bu süreç ekonomimiz açısından da yeni bir dönemin işaretçisi olabilir. Dolayısıyla atılacak adımlar çok iyi değerlendirilmelidir. Bu durumun Türkiye ekonomisine önemli manada bir ivme kazandırmasını bekliyoruz. İş dünyasının yüzünü güldüren bu sürecin etkilerini önümüzdeki günlerde daha iyi anlayacağız."

BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı M. Orhan Efe :

"Türkiye dış politikada gecikmeli olarak iş dünyasını bir nebze rahatlattı. Uluslararası ilişkilerde politikalar; devlet çıkarları, ticari çıkarlar, sosyal ve kültürel çıkarlar, terör ve anarşi ile savaş olarak ayrı kefelerde yürütülebilirse istikrarlı politikalar üretilebilir ve sürdürülebilir. Beklentimiz, ülkemizin her konuda menfaatleri gözetilerek ilişkilerin daha da geliştirilmesidir. Her iki ülkeyle başlatılan girişimler bizce yeni bir sayfa değil, kaldığı yerden devam anlamındadır. Oysa tüm ülkelerle olduğundan fazla gelişme sağlamak için yoğun çaba sarf etmek gerekiyor. Özellikle Suriye ilişkilerinde yeni bir sayfa bekliyoruz. Türkiye'nin istikrarı bölge ülkelerinin istikrarı ile doğru orantılıdır. Bizce acilen komşu ülkeler bakanlığı ya da en azından başbakanlığa bağlı ayrı bir müsteşarlık oluşturulmalıdır. Bir diğer eksiklik de Tanıtım ve Enformasyon Bakanlığıdır. Bu bakanlıkla tüm dünyaya geçmişimizi ve değerlerimizi öğreterek gerçek gücümüzü ve kimliğimizi göstermek olacaktır. Ermeni konusu tüm dünyaya tüm gerçekleri ile öğretilerek temcit pilavı gibi önümüze gelmesi acilen önlenmelidir. Örneğin Rusya krizi patladığı hafta biz BUMİAD olarak Rusya Ulusal Kaynaklar Geliştirme Enstitüsü Direktörü Sn. Vladimir Hotin'i Bursa'da ağırlayarak ticareti nasıl geliştirebiliriz diye çok önemli bir toplantı gerçekleştirmiştik."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye İsrail Rusya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title