Haberler

İhracatçı, Tanıtım İçin Dünyaya 5 Bin Porsiyon Balık Yedirdi

Türk su ürünleri ihracatçıları dünyanın en önemli fuarı Seafood'a katıldı Türk su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatçıları, alanında dünyanın en önemli fuarı olan Seafood Global Expo Fuarı'na milli katılım gerçekleştirdi.

Türk su ürünleri ihracatçıları dünyanın en önemli fuarı Seafood'a katıldı

Türk su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatçıları, alanında dünyanın en önemli fuarı olan Seafood Global Expo Fuarı'na milli katılım gerçekleştirdi. Geçen hafta Brüksel'de düzenlenen ve 76 ülkeden 1.700 civarında katılımcının geldiği fuarda 600 metrekarelik stand açan Türk firmaları, tanıtım için 5 bin porsiyon balık pişirerek ziyaretçilere dağıttı.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, adeta dünya su ürünleri olimpiyatı havasında geçen Seafood Global Expo'da 13 Türk ihracatçı firması olarak 100 milyon dolar bağlantı kurmayı hedeflediklerini söyledi.

110 milyar dolarlık dünya su ürünleri pazarında Türkiye'nin payını her yıl artırdığına dikkat çeken Sagun,2000 yılında 59 milyon dolar olan ihracatın, 2014 yılında yaklaşık 10 kat artarak 693 milyon dolara yükseldiğini vurguladı. Sagun, THY'nin ABD ve Çin gibi ülkelere seferleri artırması sayesinde ihracatın bu yıl da yüzde 30'a varan oranlarda arttığını söyledi.

Türkiye'nin halen 87 ülkeye dondurulmuş hamsiden orkinosa çok sayıda balık çeşidi sattığına değinen Sagun, en çok ihracatı Hollanda başta olmak üzere AB üyesi 6 ülkeye yaptıklarını belirtti.

Sektörün AB ile yaşadığı sıkıntıya dikkat çeken Sagun, 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı alabalıkta kilo başına 60, çipura ve levrekte de 80 kuruş destek uyguluyor. AB bunun üzerine alabalıkta yüzde 7-9 oranında telafi edici vergi koydu. Aynı vergiye çipura ve levrekte maruz kalmamalıyız. Avrupa'daki sofralarda her 3 çipura veya levrekten biri Türkiye'den gidiyor. İhracatımızın olumsuz etkilenmemesi için ürüne doğrudan nakit destek yerine ekipman, lojistik desteği verilmeli' dedi.

Su ürünleri tüketimimiz az çünkü etçi bir toplumuz

Türkiye'de balık tüketiminin kişi başına 8 kg olduğuna ve dünya ortalaması olan 16 kg'nin altında kaldığına da değinen Sagun, 'Gelişmiş ülkelerden Japonya'da bu oran 74, ABD'de ise 28 kg civarında. Türkiye'nin su ürünleri tüketimi az. Çünkü etçi bir toplumuz. Balığın kuyruğunu ve kafasını tabakta görmek istiyoruz. Farklı çeşitlerde tüketim yapmamız gerekiyor' dedi.

(Tür: Dış)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Tuncay İstanbul Brüksel Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title