Haberler

İhd, "Kamp Armen"İ Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'ne Taşıdı

İnsan hakları Derneği (İHD), Tuzla'daki Ermeni Yetimhanesi 'Kamp Armen'in Ermeni toplumuna iadesini sağlamak amacıyla Avrupa Konseyi (AK) ve Avrupa Parlamentosu (AP) nezdinde girişim başlattı. İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu tarafından konuyla ilgili olarak hazırlanan birer mektup AK İnsan Hakları Komiseri ve AP Türkiye Raportörü'ne yolladı.

İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu üyeleri derneğin İstanbul Şubesi'nin Beyoğlu'ndaki merkezinde düzenledikleri basın toplantısıyla AK ve AP'ye gönderilen mektup ve başvuru hakkında bilgi verdiler. İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve aynı zamanda komisyon üyesi Avukat Eren Keskin, Kamp Armen konusu bağlamında Türkiye'nin üyelik başvurusu yaptığı Avrupa Birliği (AB) kriterlerini ihlal ettiğini söyledi. Komisyon olarak Kamp Armen ile ilgili olarak daha önce hazırladıkları bir rapor olduğunu ifade eden Keskin, "Türkiye vakıf malları konusunda, Avrupa Birliği'ne katılım süreci gereği, mecburen reform adı altında iyileştirmeler yaptığını iddia etti. Ancak bu hak ihlaline gerçek anlamda bir çözüm getirilemedi. Mevcut Vakıflar Kanunu gerekçe gösterilerek gasp sonucu üçüncü şahısların eline geçenler ise kapsam dışı bırakıldı. Ancak hazineye geçenlerin de yalnızca yüzde 10'u iade edildi. Azınlık vakıfların bütün gasp edilmiş bütün taşınmazlarının iade edilmesi evrensel insan hakları hukukunun gereğidir" diye konuştu.

"MEKTUPTA, TÜRKİYE'NİN TAAHHÜT ETTİĞİ AB KRİTERLERİNİ YERİNE GETİRMEDİĞİNİ ANLATTIK"

Kamp Armen'de 55 gündür bir direniş yaşandığına dikkat çeken Keskin, Kamp Armen'in tapusunun Ermeni toplumuna iade edilmemesinin ağır bir insan hakları ihlali olduğu gerekçesiyle konuyu AP ve AK'ye taşıdıklarını söyledi. Eren Keskin, "Mektupta, Türkiye'nin taahhüt ettiği AB kriterlerini yerine getirmediğini anlattık. Türkiye'nin altına imza attığı ve ülkenin anayasası dahil ulusal yasalarının da üstünde yürürlük gücüne sahip olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. maddesinde tanımlanan 'ırk ayrımcılığı yasağı'nı açıkça ihlal ediyor" dedi.

"GASPA DERHAL SON VERİN"

Türkiye'nin yalnızca ulusal hukuka değil, kendisini bağlayan uluslararası hukuka uymakla yükümlü olduğunu vurgulayan Keskin, "İHD olarak Kamp Armen'in tapusunun derhal Ermeni topluluğuna iadesini sağlamak için gerekli bütün girişimlerde bulunmayı ve konuyu bütün uluslararası platforma taşımayı görev bildik. Türkiye yalnızca ulusal hukuka değil, kendisini bağlayan uluslararası hukuka da uymakla yükümlüdür. Kamp Armen'i Türkiye Ermeni toplumuna iade etmek için gerekli bütün işlemleri derhal yerine getirin, gaspa derhal son verin" ifadelerini kullandı.

Toplantıya Eren Keskin'in yanı sıra Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyeleri Ayşe Güneysu, Şiyan Tosun ile İHD Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır da katıldı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Eren Keskin Türkiye Tuzla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title