Haberler

İHD'den İran'daki İdamlara Tepki

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, İran rejiminin Kürtlere yönelik politikalarını yaptıkları basın açıklamasıyla kınadı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan Zagros İş Merkezi'ndeki İHD toplantı salonunda yapılan basın açıklamasına Yüksekova Belediyesi eş başkanları, HDP PM Üyesi Şahabettin Sırma, HDP-DBP yetkilileri, Barış Anneleri, Hakkari Barosu Başkanı ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Basın metnini okuyan İHD Hakkari yöneticisi Muhyettin Önal, İran'ın Kürtleri idam etmesinin Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) yaptığı vahşetle aynı olduğunu söyledi. 19 Şubat'ta Kürt genci Saman Naseem'in idam edileceğini hatırlatan Önal, "Bugün burada toplanmamızın amacı, İran faşist devletinin 2011 yılında gözaltına aldığı ve hakkında PJAK örgütü üyesi olduğu iddia ettiği, geçen aylarda da Urumiye Cezaevi'nde açlık grevine giren Saman Naseem adlı Kürt genci 19 Şubat'ta idam edileceği belirtilmiştir. Basında çıkan haberlere göre, Saman Naseem'i sorguya alınırken, kendisi üzerine ifade vermesi için gözleri bağlamış kollarından asılarak el ve ayaklarının tırnakları çekmişlerdi. İran sözde İslam cumhuriyeti, Kur'an-ı Kerim'e iyi baksın. Bir insanı öldürmek ne anlama geliyor? Şu anda İran'ın yaptığı vahşet IŞİD'in yaptıklarından ne farkı var? İslamiyet'te zulüm, zorbalık, işkence, inkar, asimilasyon ve insan hakkı gaspı yoktur" dedi.

"2012 YILINDA 360 KİŞİ İDAM EDİLDİ"

2012 yılında İran'da resmi rakamlara göre 360 kişinin idam edildiğini ifade eden Önal, gizlice idam edilenlerle birlikte bu sayının iki katını aştığını ifade ederek, "Mahkemelerde yeterli savunma hakkı tanınmıyor. Gözaltında, sorguda ve cezaevinde türlü işkenceler uygulanıyor. Bugün İran cezaevlerinde her an idam edilme tehdidi altında tutulan 9 Kürt mahküm daha bulunuyor. Tahran yönetiminin Kürtlere yönelik idam, infaz ve zindanlarda uyguladığı vahşet politikasına ağırlık vermesi Kürtlerin statüsüne yönelik bölgesel gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır. Bu idam kararları ve faşist yönelimler, sömürgecilerin İran ayağıdır. Kürt halkının kendisine dayatılan bu teslim alma politikalarına karşı asla sessiz kalmayacaktır" sözlerini kullandı.

"İDAM, DEVLET ELİYLE İŞLENMİŞ BİR CİNAYETTİR"

İran rejiminin insan haklarına saygı göstermesi için çağrıda bulunan Önal, "Tahran yönetiminin Kürt sorunu konusunda sergilediği tavrın çözümsüzlükte ısrar etmek olduğu ve idam sorununun daha da derinleştireceği uyarısı yapıyoruz. Her yıl İran'da onlarca siyasi muhalif tutsak ve mahküm idam ediliyor. İdam, devlet eliyle işlenmiş bir cinayettir. Yaşam hakkı, insanın doğuştan kazandığı ve uluslararası hukuk ile güvence altına alınan evrensel, kutsal ve özgürlüklerin başında gelir. İHD, olarak insanların cinsiyet, dil, din, etnik veya siyasal kimliğine bakılmaksızın her canlının yaşam hakkına sahip olduğunu ve bu haklardan asla vazgeçmeyeceklerini belirtiyoruz. İran rejimine sesleniyoruz. Evrensel insan haklarına riayet edin. Zindanlardaki vahşeti ve idamları durdurun. Başta Kürt ve diğer siyasi mahkümlar olmak üzere, insanların yaşam hakkını gasp eden uygulamaları sona erdirin. İran cezaevinde bulunanların adil yargılanma ve savunma haklarını kullanma taleplerine olumlu cevap verin. Uluslararası insan hakları örgütlerinin İran'da yaşanan idamlar karşısında harekete geçmeleri gerektiğini ve dünya halklarının idamlar karşısında seslerini yükseltmeye çağırıyoruz" diye konuştu. - HAKKARİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hakkari Işid İran Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title