Haberler

İHD: Bölgede 2014 Yılında Şiddet Gören 57 Kadın Öldü

Güncelleme:

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2014 yılı içinde bölgede şiddete maruz kalan 57 kadının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2014 yılı içinde bölgede şiddete maruz kalan 57 kadının yaşamını yitirdiğini açıkladı. İHD Kadın Komisyonu üyesi avukat Hatice Demir, hukuksal önlemlerin kadını yeterince koruyamadığı için her geçen gün öldürülen kadın sayısının arttığını belirterek, "Önlemler kağıt üzerinde kaldığı için, kadınlar her geçen gün daha vahim şiddet olaylarına maruz kalıyor" dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle, bölgede kadına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili 2014 yılının ilk 10 ayını kapsayan araştırma raporunu basın toplantısı ile açıkladı. Raporu değerlendiren İHD Kadın Komisyonu Üyesi avukat Hatice Demir, Türkiye'de siyasal iktidarın kadın bedeninin denetimi üzerinden gündem yaratacak açıklamalar yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Hükümet yetkililerinin kadınların kaç çocuk doğuracağı, hamile iken dışarı çıkıp çıkamayacağı, kürtaj olup olamayacağı, nasıl giyindiği, kahkaha atıp atamayacağı, hatta tecavüzcüsünün çocuğunu doğurup doğurmayacağı, öğrencilerin 'kızlı-erkekli' evlerde kalıp kalamayacağı, dahası karma eğitimin sona ermesi gerektiğine kadar çağdışı ve kadınlara yönelik nefret söylemine varan beyanları bulunmaktadır. Bu söylemler toplumda kadına yaklaşımla ilgili bir algı oluşturuyor, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besliyor ve kadını birçok saldırının hedefi haline getiriyor."

10 AYDA 57 KADIN ÖLDÜ

Demir'in açıklamasının ardından İHD Kadın Komisyonu Üyesi Gülistan Yalçındağ Gençel, 2014 yılının 10 aylık bölümünü kapsayan 'Kadın Katliamları ve Kadına yönelik Şiddet Raporu'nun bilançosunu açıkladı. Gençel, güvenlik güçlerinin şiddetine uğrayan 1, aile içi şiddete uğrayan 10, toplumsal alanda şiddete uğrayan 9, intihar eden 25, kuşkulu şekilde ölen 8 ve namus cinayetlerine kurban giden 4 kadın olmak üzere bölgede toplam 57 kadının yaşamını yitirdiğini söyledi. Gençel, bu süre zarfında 27 kadının şiddete maruz kalarak yaralandığını, 7 kadının tecavüze ve 8 kadının da tacize maruz kaldığını kaydetti. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hatice Demir Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title