Haberler

İha Heyetinden Arü'ye Ziyaret

İhlas Haber Ajansı (İHA) Bölgeler Koordinatörü Lütfullah Dursun Uzun, Erzurum Bölge Müdürü Ayhan Türkez ve İl Temsilcisi Olgun Yıldız Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ramazan Korkmaz'ı makamında...

İhlas Haber Ajansı (İHA) Bölgeler Koordinatörü Lütfullah Dursun Uzun, Erzurum Bölge Müdürü Ayhan Türkez ve İl Temsilcisi Olgun Yıldız Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Ardahan Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Öğr. Gör. İhsan Kurtbaş da hazır bulundu.

Sohbet ortamında geçen ziyarette İHA ekibinin sorularını da yanıtlayan KÜNİB Başkanı Rektör Korkmaz; Ardahan Üniversitesi'nin faaliyetleri ve ileriye dönük projeleri hakkında bir dizi önemli değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi tarafından yürütülen Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin (KÜNİB) gelecek projeksiyonlarına da değindi.

"ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ KAFKASYA VE ORTA ASYA'YA AÇILAN BİR ÜSTÜR"

Ardahan Üniversitesi'nin çok kısa bir süre içinde büyük işler başardığını ifade eden Rektör Korkmaz, Ardahan Üniversitesi'nin tarihsel bir misyonu ve derin bir felsefesi olduğunu ifade etti. Ardahan'ın Orta Asya ve Kafkasya'ya açılan bir kapı olduğuna işaret eden Rektör Korkmaz, bu bağlamda Ardahan Üniversitesi'nin Orta Asya ve Kafkasya'ya açılan bir üs haline geldiğini söyledi.

"ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE'DE MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI'NI İLK KEZ UYGULAYAN ÜNİVERSİTEDİR"

Mevlana Değişim Programını Türkiye'de ilk kez uygulayan ve 156 uluslararası öğrenciye eğitim veren Ardahan Üniversitesi'nin bölgenin bilim üssü haline geldiğine dikkat çeken KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın "otuz yıllık üniversitelerde, otuz tane uluslararası öğrenci yokken; beş yıllık Ardahan Üniversitesi'nde 150'den fazla uluslararası öğrenci var" sözlerini hatırlattı.

Ardahan Üniversitesi'nde eğitim gören uluslararası statüdeki öğrencilerin başarılarına dikkat çeken Rektör Korkmaz, öğrencilerden bölüm birincileri çıktığını belirterek, bu başarılı öğrencilerin gittikleri yerlerde oranın yer altı, yer üstü kaynaklarını en iyi şekilde değerlendireceklerini dile getirdi. Ayrıca Mevlana Değişim Programı'ndan da bahseden KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Ülkemizin Erasmus'u anlamındaki Mevlana Değişim Programı'nı YÖK'e biz önerdik. Mevlana Değişim Programı bu yıl resmi olarak uygulanmaya başlandı. Biz ise YÖK Başkanımızın da müsaadesiyle Mevlana Programı'nı 2 yıldır pilot olarak uyguluyorduk. Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan, Nahçivan gibi ülkelerle öğrenci değişimi gerçekleştirdik. Hala bizim öğrencilerimiz ordalar, onların öğrencileri de bizim üniversitemizde... Proje, bölgedeki üniversite öğrencisi ve öğretim üyesi akışını sağlayarak kültürel kaynaşmayı ve birlikte iş yapabilme yeteneğini geliştirmektedir" diyerek, Mevlana Değişim Programı kapsamındaki uygulamalarıyla adından sıkça söz ettiren Ardahan Üniversitesi'nin akademik ve kültürel zenginlikleri buluşturan ve paylaştıran bir üniversite olduğunu dile getirdi.

"14 EKİM 2014 TARİHİNDE BÜTÜN DÜNYA ARDAHAN'DA OLACAK"

Kurucusu ve başkanlığını Ardahan Üniversitesi'nin yaptığı KÜNİB'in gerçekleştireceği "Tehlike Altındaki Diller Sempozyumu" ve "Kafkasya'nın Yüzleri" adlı iki önemli projesi ile ilgili de bilgi veren Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "14 Ekim 2014 yılında 'Uluslararası Kaybolmakta Olan Diller Sempozyumu' için bütün dünya Ardahan'da olacaktır" dedi. İnsanlık adına kaygı duyularak üzerinde çalışılan bu projenin gelecek nesilleri de yakından ilgilendirdiğini kaydeden KÜNİB Başkanı Rektör Korkmaz, "Dünyada şu an yedi bin tane dil, şive ve lehçe konuşulmaktadır; ancak iki bin yüz yılında yedi bin dil, şive ve lehçenin yüzde sekseni kaybolacaktır. Bu diller kaybolmakta, bu kültürler kaybolmakta... Çünkü her dil tanrının bir ayeti gibidir ve onlara sahip olmamız gerekir. Bazı dilleri yaşatmak mümkün değildir, ama o dilleri toplayıp insanlık hafızasına kaydetmek bir insanlık borcudur. UNESCO Milli Komitesi ve Türk Dil Kurumu da bu projeyi desteklemektedir. Tehlike altındaki dillerle ilgili çalışmamız, 50 sene sonra bizim çocuklarımızın övüneceği bir projedir" diye konuştu. Öte yandan KÜNİB Başkanı Rektör Korkmaz, söz konusu proje kapsamında Ardahan'da bir dil enstitüsü kurulacağını da bildirdi.

"Kafkasya'nın Yüzleri" adlı projeyle ilgili de konuşan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Kafkasya'da 100 yaşını geçmiş, 100 yaşını devirmiş asırlık çınarların öykülerini derlemekteyiz. İnsanlığa hizmet sunmak adına, bu coğrafyada onların geçen öyküleri, sosyogenetik kodları, beslenme alışkanlıkları, yaşama olan inançları, umutları kayıt altına alınmaktadır" diyerek, derlenen özgün ve güncel bilgilerin kitaplaştırılacağını belirtti.

ARÜ'NÜN YENİ KAMPÜSÜ, TÜRKİYE'DEKİ YERLEŞKELER ARASINDA "İLKLERİ" YAŞATACAK

Son yıllarda öğrenci potansiyelini arttırarak yeni fakülte ve bölümler açmaya devam eden ARÜ'nün Çamlıçatak Mevkii'ndeki yeni yerleşkesi hakkında da konuşan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Ardahan Üniversitesi yerleşkesi bugün Sayın Cumhurbaşkanımız'ın ve Sayın Bakanımız'ın da söylediği gibi Türkiye'nin en güzel kampüs alanlarından birisidir. Kampüsümüz, Ardahan'ın merkezine 3,5 km mesafede, 3 tarafı ormanla çevrili, su kaynakları olan ve temiz havası, sağlam zeminli, çiçeklerin içinde bir yerdir" dedikten sonra, ARÜ'nün yeni yerleşkesinin imkanlarını ve avantajlarını şu sözlerle özetledi: "Yerleşkemiz, işleyişiyle, yapısıyla, zeminin sağlamlığıyla, binaların içerisinin ergonomik kullanımıyla, aydınlığıyla, ufkuyla Türkiye'nin örnek kampüslerinden birisidir. Yerleşkemizdeki derslikler ve amfiler geniş, ferah ve ergonomik bir tarzdadır. Dersliklerin ve amfiler dörder metre, idari kısımlar ise üçer metre yüksekliktedir. Yerleşkemizdeki yapılar ısı ve ışık yönünden son derece ileri mimari ve mühendislik imkanlarına sahiptir. Aynı zamanda 300 kişilik büyük amfimizde ve büyük kongre merkezinde ulusal ve uluslar arası toplantılar, sempozyumlar, seminerler, kongre ve konferanslar gibi büyük organizasyonlar düzenlenebilecektir. Öte yandan yerleşkemizdeki binalarda; özellikle dersliklerde ve amfilerde özel bir havalandırma sistemi de kurduk. Bu sistem Mimar Sinan'a özgüdür. Bu sistemle mekanlarda toplanan pis hava havalandırmalarla çatıya çekilecek ve orada ayrı bir yalıtım görevi görecek. Bunun yanında binaların girişinde Ardahan'ın sosyal, ekonomik, kültürel ve tarihi değerleri de resmedilecektir. Kısacası yerleşkemiz bu ve benzeri mimari ve mühendislik imkanlarıyla Türkiye'deki yerleşkeler içinde ilkleri de yaşatacak."

YENİ FAKÜLTELER VE BÖLÜMLER AÇILIYOR

Ziyarette ARÜ'nün yeni akademik birimleri ve bölümleriyle ilgili de konuşan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ARÜ'nün bilimi rehber edinmiş, insana ve emeğe saygılı, farklılıkları zenginlik kabul eden, geniş vizyona sahip öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediğini belirterek, "Üniversitemiz hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerliyor. Öğrenci doluluk oranımız bu yıl yüzde 90'a yaklaştı ve öğrenci sayımız giderek artıyor. Bunun için yeni bölümler ve fakülteler açmak için çalışmalarımız sürüyor. Bu sene Rus dili, Çerkez dili, Coğrafya bölümü açılacaktır. Ayrıca üniversitemizde Güzel Sanatlar ve İlahiyat Fakülteleri, bu yıl açılacaktır." şeklinde müjde verdi. - ARDAHAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İhlas Haber Ajansı Ramazan Korkmaz Kafkasya Ardahan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title