Haberler

"İğneden İpliğe Her Şeyi Üretebilen" Makine

Güncelleme:

DPÜ'ye bağlı İleri Teknolojiler Merkezi'ndeki lazerle sinterleme makinesiyle tasarlanan her şey üretilebiliyor.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İleri Teknolojiler Merkezi'ndeki lazerli sinterleme makinesiyle uzay, havacılık, savunma, makine sanayi ve tıp gibi alanlarda faaliyet gösteren birimlere, imalatta şekil kısıtlaması olmadan hayal edilen her şeyi üretebilen makine, endüstriye yeni boyut kazandırdı.

Makine, insanın hayal dünyasında tasarlayıp ve bilgisayarda şekil verdiği obje ve parçaları, saf, alüminyum, dolgulu ve karbon dolgulu polyamid tozlarını lazer sinterleme teknolojisi ile katman katman birleştirerek parça üretimi yapabiliyor.

Bir mimarın çizdiği bir evin iç merdivenleri, mutfak, banyo ve dolap gibi en küçük ayrıntısına kadar üretimini yapabilmelen makine, bunun yanında birçok iç ve dış aksamı olan tabancanın prototipini bile tek seferde üretebilmekte.

Merkezin Prototipleme Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. İsmet Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, makinenin lazerle sinterleme yöntemiyle imalat yaptığını söyledi.

İmalat teknolojilerinin, özellikle 1950'li yıllardan sonra torna, freze, CNC makinelerini kullandığını ve bu makinelerin de genellikle parça üzerinde hacim eksilterek çalışma sisteminin olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Düz mantıkla düşünüldüğünde bu makinelerin artık malzemeleri de kullanılabilir ama parçalardan uzaklaştırılması yöntemiyle çalışan teknolojiler, artık güncelliğini yitirmekte ve eklemeli makineler teknolojisi ön plana çıkmaktadır. Bu teknolojideki üretim mantığı, malzemeleri tabakalar halinde ekleyerek parça imal edebilmesidir. Bu yönüyle imalatın bir sınırlaması yoktur. Yani tasarlanan her şey yapılabilir. Şunu söyleyebilirim, imalat teknolojilerinin gelmiş olduğu en zirve nokta bu makinelerdir. Özellikle 2000'li yıllardan sonra endüstriyel alanlarda kullanılmaya başlanmıştır."

"MONTAJLI PARÇALARI DA ÜRETEBİLİYOR"

Çelik, şu anda da bu teknolojiye sahip bir merkezlerinin hizmet verdiğini ve amaçlarının ise firmalara, akademisyenlere ve öğrencilere yapacakları çalışmalarda Ar-Ge desteği vererek katı ürün modeli sağlamak olduğunu ifade etti.

Makinenin sayısal kontrollü ve lazer teknolojisine sahip olduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Üretim yaparken toz sermekte ve tozu sinterleyip birleştirerek parçayı bu şekilde oluşturmaktadır. Öncelikle CAD datası bilgisayarda çizdiğimiz parça dilimlere ayrılmakta ve o dilimler kat kat, üst üste lazerle birleştirilerek üretilebilmektedir. Herhangi bir şekil kısıtlaması yoktur, düşünülen ve tasarlanan her şey üretilebilmektedir. Bir kelebek dahi bütün detayları ile 0,3 milimetre kalınlığındaki kesitleriyle imal edilmektedir. Bu makinelerin bir toz yatağı var. Makine, naylon esaslı 50 mikron boyutlarındaki polyamid tozları, 40 mikron tabakalar halinde serperek parça oluşturmaktadır. Her katmandaki bu 40 mikronluk tabakadaki kesit sinterlenmekte. Yani ekmeğin bir dilimi oluşturulmakta ve bu ekmeğin dilimleri birleştirilerek komple parça haline getiriliyor. Bu üretimin en büyük özelliği parçadaki tüm detaylar, iç boşlukları ve hatta montajlı şekilde parçaları yapabilmesidir. Örneğin bir mekanizma bütün boşluklarıyla hareketli bir şekilde kullanıcıya sunulabilmektedir. Bir motor bloğunu düşünelim. Motorun içindeki soğutma kanalları herhangi bir imalat yöntemiyle yapılamaz, ancak dökümle olabilir ama katmanlı imalat teknolojileri iç boşlukları da yapabildiği için bir motorun içindeki su kanallarını dahi çok rahatlıkla çıkarabilmektedir."

Çelik, bu makinelerin birçok alan ve sektöre hitap ettiğini aktardı.

Bir mimarın tasarladığı ev modelinin iç merdivenlerine kadar ince ayrıntılarını tek parça halinde ürettiğini vurgulayan Çelik, "Evin mutfak düzeni ve dolaplarına kadar yapabilmektedir. Bunun yanı sıra endüstriyel alanda da plastikten hem prototip hem de yerinde kullanılabilecek bütün parçaları yapabilmekte. Örneğin, bir fotokopi makinesinin içindeki plastik bir aksamını düşünelim. O parçada bir sorun olduğu takdirde tersine mühendislik adını verdiğimiz bizim diğer laboratuvarımızda bunun datasını oluşturduktan sonra burada üretebilmekteyiz" diye konuştu. - Kütahya

Kaynak: AA / Yerel

İsmet Çelik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title