Haberler

İğne Ucu ile Sanat Yapıyorlar

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el işlerinden "iğne oyası", Amasya'da Suluova Kadın Girişimciler Derneği tarafından uygulanan "El Emeği Göz Nuru Projesi" ile yaşatılıyor Dernek Başkanı Oral: "İğne oyası Türk kadınının duygu ve inceliklerini yansıtır"

MURAT ARSLAN - Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el işlerinden "iğne oyası", Amasya'da Suluova Kadın Girişimciler Derneği tarafından uygulanan "El Emeği Göz Nuru Projesi" ile yaşatılıyor.

Yüzyıllardır Anadolu'nun dört bir yanındaki kadınların el emeği, göz nuru ile işledikleri iğne oyaları, yemeni, tülbent, havlu kenarları, fular, mendil, oda takımları, yatak örtüsü, pano ve bohçaları süslemeye devam ediyor.

Kadınların yüzyıllardır olduğu gibi bugün de iğne oyasından çeyiz yapmaya devam ettiğini anlatan Suluova Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Canan Oral, AA muhabirine, geleneksel el sanatlarının en güzel örneklerinden iğne oyasını yaşatmak ve geliştirmek için "El Emeği Göz Nuru Projesi"ni hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bir yaşam tarzı olan geleneksel el sanatlarından iğne oyası çalışmalarının Amasya bölgesinde ilk defa 1991 yılında yapılan organize çalışmalarla modernize edildiğini ifade eden Oral, şöyle konuştu:

"Bu kültürün yaşatılması ve geleceğe aktarılması için İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığına sunduğumuz projeyi uygulamaya koyarak iğne oyası kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bir yıl süreli ve 45 bin lira bütçeli proje kapsamında 25 ev kadınımıza iğne oyası kursu vererek kendilerini ve iğne oyası çalışmalarını geliştirmelerini, ev ekonomilerine katkıda bulunmalarını ve istihdama katılmalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz."

Yaptıkları geleneksel el sanatları çalışmalarından iğne oyası türünün tanıtımı için ülke genelinde İstanbul, Ankara ve İzmir fuarlarına katıldıklarını, diğer bölgelerde yaşatılması için eğitmenler yetiştirdiklerini anlatan Oral, söz konusu projenin Suluova'da hayata geçirilmesinde destek veren herkese teşekkür etti.

"Türk kadınının duygu ve inceliklerini yansıtır"

El sanatları içerisinde ayrı bir değeri ve yeri olan iğne oyalarının Türk kadınının duygu, düşünce ve inceliklerini ortaya koyduğunu ifade eden Oral, şunları kaydetti:

"İğne ile değişik biçimli veya düğümlü ilmekler oluşturularak ve bunlar birleştirilerek yapılan oyalara iğne oyası deniyor. İğne oyası Türk kadınının duygu ve inceliklerini yansıtır. İğne oyası çalışmasının en yaygını tek düğüm, çift düğüm, kirpikli düğüm ve zürafa düğüm çeşitlerinden oluşmakta. Ülkemiz genelinde iğne oyalarından 'Tek Düğüm Amasya İğne Oyası' çalışması öne çıkmakta ve büyük rağbet görmektedir. Bu çeşidin en büyük özelliği kolay deforme olmaması, uzun ömürlü ve göz alıcı oluşudur."

Oral, yürütülen proje kapsamında oluşturulan atölyede 25 ev kadınına kurs verildiğini, kurs bitiminde oluşturulan ürünlerin çeşitli teşhir ve satış stantlarıyla vatandaşların beğenisine sunulacağını belirtti. - Amasya

Kaynak: AA / Yerel

Suluova Amasya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title