Haberler

Iğdır'dan Rusya'ya Bin Ton Kayısı İhracatı Yapıldı

Güncelleme:

ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan "Rusya'ya bin ton kayısı ihracatı yaptık. Toplam bin 500 ton kayısı ihracatı gerçekleştirdik." dedi.

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Arslan, geçen yıl Rusya'ya bin ton kayısı ihracat yaptıklarını belirterek, "Toplam bin 500 ton kayısı ihracatı gerçekleştirdik" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır'ın toplam kayısı rekoltesinin 16 bin ton olduğunu söyledi.

Meyvecilik alanında tam anlamıyla iyi yerde olamadıklarını, bu alanda daha fazla beklenti içerisinde olduklarını anlatan Arslan, "Malatya sanayi ürünü kayısı yetiştirdiği için, orada kayısı rekoltesi 600 bin ton. Bizde 16 bin ton ama bu her yıl değişiklik gösterebiliyor. Kayısıların soğuk almasıyla bu sayı her yıl değişebiliyor. Geçtiğimiz yıl kayısı hasadı güzel oldu fakat nakliye sektörü olmadığı ve bizim kayısımız sofralık olduğu için yeterince toplanıp hasadı yapılamadı. Bunun nedeni Iğdır'da iki konsantre fabrikası var. Bu fabrikalar da ürün almadı. Gerekçeleri de daha önceki yıllarda aldıkları konsantreleri satamadıkları içindir" diye konuştu.

Bu yıl kayısıda beklenen hasadın yapılamadığını, kayısıların yerlerde kaldığını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"İhracatımızın geneli Rusya'ya yapıldı. Buraya bin ton kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Toplam bin 500 ton kayısı ihracatı gerçekleştirdik. İhracatın öteki yüzü nakliye sektörüdür. Nakliye sektörü Iğdır'ın ekonomisine büyük canlılık kazandırıyor. Uluslararası nakliyecilik yapan 53 firmamız var. Türkiye'de 15 bölgenin içerisinde en çok tır karnesi satan 10 ilden bir tanesiyiz. Bunun pozitif yansımaları oluyor ilimize. Tarım alanında beklenen potansiyeli alamıyoruz. Iğdır eskiden 550 ile 700 bin ton arasında şeker pancarı rekoltesi olan bir ildi. 1980 öncesi Iğdır'da 8 tane pamuk fabrikası vardı. Iğdır'ın pamuğu çok güzeldi. Daha önceki hükumetlerin izlediği tarım politikası nedeniyle pamuk burada bitti. Şeker pancarı da 2003 yılından bu yana kota koyulduğu için burada üretim yapılmadı. Bu bizim ekonomimizi olumsuz etkiledi." - Iğdır

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Kamil Arslan Malatya Iğdır Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title