Haberler

Iğdır'da Mayın Temizliği

Avrupa Birliği ile Türkiye'nin eş finansman sağladığı, BM Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen "Türkiye'nin Doğu Sınırlarında Mayınların Temizlenmesi ve Sınır Denetim Kapasitesini Arttırarak Sosyo-Ekonomik Gelişimin Sağlanması" Projesi kapsamında Iğdır'da 89 bin 352 metrekarelik alanda 5 bin 268 mayın temizlendi.

Avrupa Birliği ile Türkiye'nin eş finansman sağladığı, BM Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen " Türkiye'nin Doğu Sınırlarında Mayınların Temizlenmesi ve Sınır Denetim Kapasitesini Arttırarak Sosyo-Ekonomik Gelişimin Sağlanması" Projesi kapsamında Iğdır'da 89 bin 352 metrekarelik alanda 5 bin 268 mayın temizlendi.

Türkiye AB Delegasyonundan yapılan yazılı açıklamada, AB'nin Mayın Yasaklama Antlaşması çerçevesinde dünya genelinde mayınların ortadan kaldırılması için önemli çaba gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, anti-personel kara mayınlarıyla mücadelenin, AB'nin güvenlik gündeminde en öncelikli mesele olduğu, bunun mayın temizliğinin yanı sıra sivillerin korunması amacını taşıdığı ifade edilerek, bu amaçla 1997'den bu yana ayrılan 1,5 milyar avro ile AB'nin, üye devletlerle, kara mayınlarıyla mücadelenin en büyük bağışçısı konumunda olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye, AB ve UNDP'nin, bu mayınların temizlenmesi, aynı zamanda sınır güvenliğinin daha çağdaş, etkin ve insani yollardan sağlanması için ortak çalışma yürüttüğü vurgulanan açıklamada, projede amacın Türkiye'nin sınırlarındaki kara mayınlarını ortadan kaldırmak ve daha güvenli sınırlar için bunların yerine daha etkili sınır gözetim araçları kullanmak olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, mayın temizliğiyle insanların çektiği sıkıntıların azaltılabileceği, sosyo-ekonomik kalkınmanın artırılabileceği, Türkiye'ye yönelik düzensiz göçün giriş noktası niteliği taşıyan ve her tür düzensiz sınır geçiş örneğinin rastlanabildiği bir bölgede sınır yönetiminin güçlendirebileceği belirtildi. Ortak menfaatler doğrultusunda, iki aşamadan oluşan proje kapsamında hem mayınların temizleneceği hem de Türkiye Mayın Eylem Merkezinin kapasitesinin destekleneceği kaydedildi.

Bunun yanı sıra, sınırlardan sorumlu personele riske dayalı ve risk temelli sınır gözetimi konusunda eğitim verileceği, ayrıca Kara Kuvvetlerinin mobil izleme kapasitesini artırmak amacıyla 82 devriye aracının temin edilmesi sürecinin devam ettiği ifade edilen açıklamada, tüm bu çalışmalar için ayrılan toplam fon miktarının AB katkısıyla 106 milyon avroya ulaştığı bilgisi paylaşıldı.

Iğdır'da haziran ayında başlayan çalışmalarda 18 Ekim itibariyle 89 bin 352 metrekarelik alanda 5 bin 268 mayının temizlendiği, böylece 5 binden fazla kaza veya ölümün önüne geçildiği dile getirilen açıklamada, "Ortalama olarak günde 53, ayda bin 317 mayının temizlendiği hesabından yola çıkıldığında bu operasyon, dünyada en büyük ölçekli mayın temizleme operasyonlarından biri niteliğini taşımaktadır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Van, Ağrı, Kars ve Iğdır kentlerini kapsayan projenin amacının Ermenistan, Azerbaycan ve İran sınırlarının mayından temizlenmesi olduğunun altı çizildi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Iğdır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title