Haberler

Ifad'a Togolu Başkan

Birleşmiş Milletler'in (BM) merkezi Roma'da bulunan tarım alanındaki finans kurumu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonunun (IFAD) 40. Guvernörler Konseyinde yeni başkan Togolu Gilbert Fossun Houngbo oldu.

Birleşmiş Milletler'in (BM) merkezi Roma'da bulunan tarım alanındaki finans kurumu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonunun (IFAD) 40. Guvernörler Konseyinde yeni başkan Togolu Gilbert Fossun Houngbo oldu.

BM'nin, gelişme yolundaki ülkelerde açlık ve yoksullukla mücadele için gıda üretiminin artırılması, yeni gelir imkanlarının sağlanması, kırsal kalkınma projelerine düşük faizli ve uzun vadeli kredi verilmesi amacını güden IFAD'ın ana idari organı olan Guvernörler Konseyinin 40'ıncı toplantısı dün başkanlık seçimi gündemiyle toplandı.

Gün boyu süren ve gece geç saatlerde sonucu belli olan başkanlık yarışını 8 aday arasından, eski Togo Başbakanı Houngbo kazandı.

Türkiye'den Raşit Pertev'in aday olduğu başkanlık seçiminin ikinci turunda yarışan Endonezya, İtalya ve Togo arasında en yüksek oyu alan Houngbo, üçünce tura geçilmeden önce kalan son rakibi İtalya'nın da yarıştan çekilmesiyle zaferini ilan etti. Bu sonuçla, Gilbert Fossun Houngbo 1977'den beri faaliyet gösteren IFAD'ın 6'ıncı başkanı oldu.

Seçimin ardından kısa bir konuşma yapan Togolu yeni başkan, kendisinin de IFAD'ın uzmanı olduğu kırsal yaşamdan geldiğini belirterek, "Bu yaşamın zorluğuna dair bilgi ve donanıma sahibim. Tarım ve kırsal kalkınma yatırımları, artan küresel gıda talebi, kentlere göç ve iklim değişikliğinden dolayı, yoksulluğu ve açlığı sona erdirmeyi amaçlayan sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli olacaktır. Hırsımızı korumalı ama aynı zamanda gerçekçi ve pragmatik de olmalıyız." dedi.

Başkanlık seçiminde, Türkiye'nin yanı sıra 8 ülkenin adayı yarıştı. Türkiye'nin adayı Pertev ilk tur oylamayı geçmesine karşın, Togolu aday Houngbo'ya yönelik oluşan konsensüs üzerine Türkiye, Togo lehine çekilme kararı almıştı. Türkiye'nin izlediği yolu diğer bazı ülkeler de izleyince Togolu Houngbo, ikinci tur sonunda seçimi kazanmayı başardı.

Arkasında 30 yıllık siyasi bir kariyeri olan, ülkesinde 2008-2012 yıllarında başbakanlığa kadar yükselen 56 yaşındaki Houngbo, aynı zamanda daha önce Birleşmiş Milletler Kalkınma Programında çeşitli görevlerde bulunmuş bir isim olarak öne çıkıyor.

Gilbert Fossun Houngbo, 1 Nisan'da yeni görevine başlayacak.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title