Haberler
Haberler ›› İdris Bal ›› Biyografi

İdris Bal Biyografisi

İdris Bal
Doğum YeriKütahya / Türkiye
Doğum Tarihi25.04.1968

İdris Bal Kimdir ?

İdris Bal (d. 1968, Altıntaş), Türk akademisyen ve siyasetçi.

1968 yılında Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde doğdu. İlkokulu Kütahya’da (1979), orta öğrenimini Savaştepe Öğretmen Lisesi’nde (Balıkesir) tamamladı (1985). 1985-1989 arasında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitimini sürdürerek lisans derecesini aldı ve mezuniyeti takiben Polis Akademisi’nde Araştırma Görevlisi oldu. Yüksek lisans çalışmalarına Nottingham Üniversitesi’nde devam eden Bal 1992 yılında Politika dalında mastır derecesi aldı. Doktora çalışmalarını ise uluslararası ilişkiler konusunda Manchester Üniversitesi’nde tamamladı (1998). Daha sonra Polis Akademisi’nde Yardımcı Doçent olarak atandı (1998).

2003-2004 döneminde Fulbright programı çerçevesinde Ortadoğu Çalışmaları Merkezi, Harvard Üniversitesi’nde (Center for Middle Eastern Studies, Harvard University) Türkiye-ABD ilişkileri ve Irak savaşı ile ilgili bir çalışma yaptı. 2004 yılında doçentlik unvanını aldı. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde ve Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri verdi, yüksek lisans ve doktora danışmanlıkları yaptı.

Bal, Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler, Diplomasi tarihi, Türk Dış Politikası, Türk ABD İlişkileri, AB, Ortadoğu, insan hakları gibi konularda lisans ve yüksek lisans dersleri verdi, öğrencilere tez danışmanlığı yaptı. 2000-2001 yıllarında ASAM’da kısmi zamanlı araştırmacı olarak çalışan Bal, 2005-2006 arası Politika Merkezi direktörlüğü yaptı. Daha sonra 2006-2007 yılında Ankara Global Araştırmalar Merkezi (AGAM) derneği başkanlığını yaptı. 2010 yılında Profesör olan Bal’ın yayınlanmış ve yayınlanma çalışmaları devam eden çok sayıda İngilizce ve Türkçe kitabı, ulusal ve uluslararası makale ve bildirisi bulunmaktadır. Bildiri sunmak, bilimsel çalışmalara katılmak, araştırma yapmak üzere Profesör İdris Bal 30 civarında ülkede bulunmuştur.

2011 genel seçimleri ile Kütahya Milletvekili seçilen Bal Dışişleri komisyonu üyeliği ve Türkiye Hindistan Dostluk Grubu Başkanlığı yapmıştır. Milletvekilliği döneminde Gezi raporu, Çözüm süreci raporu, Arap Baharı raporu, Medya raporu başta olmak üzere onbir rapor hazırladı. 30 Kasım 2013 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisinden istifa eden Bal 4 Kasım 2014 tarihinde Demokratik Gelişim Partisinin Kurucu ve daha sonra seçilmiş Genel Başkanlığını yaptı.

Baskılar, yalnızlaştırma çalışmaları ve sansürlere tepki olarak 30 Mart 2015 tarihinde DGP’den istifa eden Bal, 2015 seçimlerinde aday olmamıştır. İdris Bal iyi derecede İngilizce bilmekte olup yedi çocuk babasıdır. Ulusal, uluslararası televizyonlar, gazeteler sıklıkla Bal’ın görüşlerine başvurmaktadırlar.

Yayınlanmış Eserleri
Çok sayıda makalesi ve yayınlanmış 8 kitabı vardır. Kitaplarından bazıları:

Türkiye'nin Sorunları Nasıl Çözülebilir?, Nobel Yayın Dağıtım
Ergenekon-PKK Kıskacında Kabuğunu Kıran Türkiye, Lalezar Kitabevi
21. Yüzyılda Türk Dış Politikası, Lalezar Kitabevi
Türk Ermeni İlişkileri, Nobel Yayın Dağıtım
21. Yüzyılda Türk Dış Politikası, Nobel Yayın Dağıtım
21.Yüzyılın Eşiğinde Türk Dış Politikası, Alfa Yayıncılık

title