Haberler

Icsg Istanbul 2016

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, bölücü terör örgütü PKK'nın, bölgede çalışan ekipleri korkutmaya çalıştığını belirterek, "Hiçbir güç, hiçbir terör örgütü, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini ipotek altına alamayacak. AK Parti olarak hep projelerimizle hizmetlerimizle var olduk. Bundan sonra da aynı inanç ve azimle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'nin yarınlarını kimsenin karartmasına izin vermedik, vermeyeceğiz." dedi.

Sarı, Haliç Kongre Merkezi'ndeki "4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı"nın (ICSG Istanbul 2016) açılışında, dünyadaki değişime paralel olarak, ülkelerin kendilerini yenileme arayışına girdiğini söyledi.

Bu arayışta en önemli faktörün, kentlerin ve dolayısıyla insanların talepleri olduğunu belirten Sarı, teknolojinin son dönemde çok geliştiğini, insanların, daha modern, rahat ve güzel yaşamlara kavuştuğunu dile getirdi.

Sarı, teknolojinin bu denli ilerlemesinde en büyük faktörün şehirler olduğunu anlatarak, "İnsanların şehirlerde buluşmasıyla teknolojik gelişmelere olan talep arttı. Bu anlamda şehirler, hem sorunların hem de çözümlerin merkezi haline geldi. İnsan ve teknoloji arasında sıkışan ise doğa oldu. Bugün, doğaya riayet etmeden yaşama şansının olmadığını fark eden toplumlar, gelişen dünyada 'öncelik çevre' diyerek projeler üretmeye çalışıyor." diye konuştu.

Bu kapsamda, hem insan hayatını kolaylaştıran hem çevreyi verimli kullanan hem de sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen projelerin hayata geçirilmeye başlandığını vurgulayan Sarı, "Akıllı binalar, akıllı şebekeler, akıllı şehirler de bu planın farklı birer parçası. Bu nedenle, iş gücünün daha verimli kullanıldığı, doğanın maksimumda korunduğu, çöpün dönüştürüldüğü, elektriğin doğal kaynaklarla üretilip yeniden kullanıldığı sistemler için hızla çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Akıllı şebeke ve akıllı şehir sistemleri

Sarı, doğayı koruyan yapılar yapmak ve çevre ve şehircilik gibi iki temel prensibin ayrılmaz bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

Akıllı şebeke ve akıllı şehir sistemlerinin, geleceğin cevheri olduğunu dile getiren Sarı, şunları kaydetti:

"Akıllı şehirler, genellikle teknoloji bağlamında değerlendiriliyor. Akıllı şehrin temel felsefesi, çevreyi korumaktır. Akıllı şehir, 'çevre dostu yapılar' anlamına gelir. Bu şehirleri hayata geçirmek ise güçlü bir siyasi irade gerektirir. Bu irade de hükumetimizde mevcuttur. Türkiye'de son 14 yıldır bu iradenin adı AK Parti'dir. Hedefimiz, 2023'e giden yolda, şehirlerimizdeki hayatı, çevre duyarlılığı esasıyla daha da kolaylaştırmak. İstanbul, Ankara, İzmir gibi nüfusu hızla artan şehirlerin çevresini saran ve bulduğu her boşlukta yayılan imarsız yapıların sorumlusunu biliyoruz. Ülkemizin günlük kararlarla yönetildiği zamanlarda, plansızlığın, projesizliğin ve vizyonsuzluğun ürünü olan çarpık şehirleşme sorununu ancak yeni yeni çözmeye başladık. Hiç kimse imarsız yapıları yapan, zor şartlarda hayata tutunma mücadelesi veren insanları suçlamayamaz. Sorumluluk, insanlarımızı sağlıklı konut hakkından mahrum bırakan, bunun için üzerilerine düşenleri yapmayan dönemin yöneticilerindedir. AK Parti hükumetleri planını yaptı, projelerini hazırladı ve 2023 hedeflerini ortaya koydu. Bugün Türkiye'nin 81 vilayetinin şehirleşme sorunlarını çözmenin mücadelesini veriyoruz."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Akıllı Kentler Stratejisi ve Eylem Planı"nı hazırlamaya başladıklarını belirtti.

Kentsel dönüşümü akıllı şehirler için bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Sarı, planlamaları yaparken, ülkenin kültürüne, kentin işleyişine göre farklı çözümler üretmek gerektiğinin altını çizdi.

"Akıllı şehirler konusunda standartların belirlenmesine yönelik yasal altyapıyı oluşturuyoruz" diyen Sarı, şöyle devam etti:

"İhtiyaç duyulan stratejileri, uygulama planlarını ve uygulama esaslarını belirliyoruz. İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı, 2023 Yılı Atık Su Arıtımı Eylem Planı, Bütünleşik Kentsel Gelişim Stratejisi, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşim Alanlarının Temel Değerlendirme Kılavuzu, tamamladığımız çalışmalardan sadece bir kısmı. Yani, akıllı şehirlerin Türkiye'de uygulanması için tüm mevzuat altyapısını tamamlanmıştır. Artık sektörlerimizin temsilcileri, devlet desteği ile çok daha başarılı işler gerçekleştirme fırsatı yakalayabilecekler."

Sarı, atık yönetimi, çevre izleme sistemleri ve kirlilik yönetimiyle ilgili projeleri hayata geçirdiklerini anlatarak, " 2003'te katı atık düzenli depolama tesisi sadece 15 iken, 2015'te bu rakam 81'e ulaştı. Bugün itibariyle bu tesislerle 48,5 milyon vatandaşımıza hizmet veriyoruz. 21 ildeki çöp depolama tesislerinde, 148,5 megavat kapasite ile elektrik enerjisi elde ediliyor. Sürdürülebilir çevre yönetimi anlayışıyla 1500'e yakın atık geri kazanım tesisi kurulmuştur. Akıllı şehirlerin teknolojik altyapısını ve bilgi kanallarını oluşturmak üzere, yazılımı milli olan "Bulut Kent Bilgi Sistemi Projesi"ni hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.

"3 Boyutlu Topoğrafya ve Kent Veri Modeli Projesi" sayesinde şehirlerimizin geleceğini planlıyoruz" diyen Sarı, Türkiye'nin mekansal planlama profilini ortaya koyacak "e-Plan Otomasyon Sistemi" kurduklarını kaydetti.

Bakan Sarı, 2019'da atık yönetiminin ekonomiye sağladığı katma değerin 6 milyar liraya, 2023'te ise 10 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini açıklayarak, akıllı şehir hedefi kapsamında şebekelerin de akıllı hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Üretimden, tüketiciye kadar bütün şebekelerin uzaktan ve izlenebilir hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, bunun için de akıllı şebekeye geçişin zorunlu olduğunu dile getirdi.

"Terör örgütü geleceğimiz ipotek altına alamayacak"

Sarı, projeleri titizlikle hayata geçirirken, birilerinin de kendilerini engellemek istediğini aktararak, "Örneğin Suriçi projemiz... Dünyanın konuştuğu akıllı şehirleri tartışırken, birileri ise mühendislerimizi, ustalarımızı, işçilerimizi memurlarımızı tehdit etmekle meşgul. Hain terör örgütü bölgede çalışan ekiplerimizi korkutmaya çalışıyor. Hiçbir güç, hiçbir terör örgütü, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini ipotek altına alamayacak. AK Parti olarak hep projelerimizle hizmetlerimizle var olduk. Bundan sonra da aynı inanç ve azimle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'nin yarınlarını kimsenin karartmasına izin vermedik, vermeyeceğiz." dedi.

İstanbul Valisi Şahin'in konuşması

İstanbul Valisi Vasip Şahin de insanoğlunun refah seviyesi arttıkça, enerji, enerji arttıkça da refah seviyesinin arttığını belirtti.

İnsanlığın tam bitme noktasına geldiği yerlerde Allah'ın karşısına yeni imkanlar çıkardığını aktaran Şahin, şöyle devam etti:

"Gezegenimiz hala çok büyük enerji imkanlarına sahip.

İnsanlığın gelişmesi için enerjiyi verimli şekilde kullanmak zorundayız. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak zorundayız. Elimizden gelenin en iyisi yaparsak, Allah başka imkanlar sunacaktır. İstanbul enerjinin çok kullanıldığı bir kent. Sanayi, turizm, yüksek nüfus nedeniyle Türkiye'deki enerji miktarının en çok kullanıldığı yer. Belediyemiz bu konuda ciddi çalışmalar içinde. Biz de bir şeyler yapmaya çalışıyoruz."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yerleşim yerlerinde insanların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için bilim ve teknolojinin çok iyi kullanılması gerektiğini söyledi.

Teknolojiyi kullanırken, çevreyi de düşünmek zorunda olduklarını anlatan Topbaş, "Çok daha aktif ve gezegeni düşünen çalışmalar yapmalıyız. Belediye olarak, teknolojiyi en iyi kullanan, akıllı altyapılar için çalışıyoruz. Bir yerde teknolojik gelişme varsa, hemen ekiplerimizi oraya gönderiyoruz. Küçülen dünyada tüm gelişmeleri yakınan takip etmek ve insanlara sunmak zorundayız." şeklinde konuştu.

Topbaş, teknolojinin çok hızla değiştiğini dile getirerek, şunları aktardı:

"Altyapıyı buna göre düzenlememiz gerekiyor. Bu konuda çok ciddi adımlar attık. Kentimizde bu sistemleri çok etkin şekilde kullanıyoruz. Büyük şehirlerde günlük hareketlilik çok artıyor. Bu yerlerde şehir nüfusunu 3 katı hareketlilik oluyor. İstanbul'da günlük hareketlilik 28,5 milyona erişti. Bu rakam gelecekte 50 milyonlara erişecek. Buna uygun sistemler kurmak, bu ihtiyaçları karşılamak zorundayız."

Kaynak: AA / Güncel

Fatma Güldemet Sarı Kadir Topbaş Vasip Şahin AK Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title