Haberler

Icomos'un Ilk Toplantısı Başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komitesinin Türkiye'deki dünya mirası alanları ve diğer koruma konuları hakkında önemli çalışmalar yaptığını belirtti.

ICOMOS Türkiye Milli Komitesi ev sahipliğinde düzenlenen "ICOMOS 2016 Genel Kurulu ve Danışma Kurulu Toplantıları ve Bilimsel Sempozyumu"nun açılış galası, Aya İrini Müzesi'nde yapıldı.

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, yurt dışından gelen bilim insanlarını ve misafirleri selamladı.

Bakan Avcı, etkinliğin ilkini Türkiye'de gerçekleştiren, tarihi anıtlar ve sitlerin korunması ve değerlendirilmesine yönelik, ilkeler, teknikler, siyasetler geliştirmek ve her türlü ilgi araştırmayı desteklemek, yönlendirmek amacıyla faaliyet gösteren, UNESCO dünya mirası danışmanlarından ICOMOS'a teşekkür etti.

ICOMOS'un 110 ülkede 9 bin 500 üyesi olduğu bilgisini veren Avcı, şöyle devam etti:

"ICOMOS Türkiye Milli Komitesi, Türkiye'deki dünya mirası alanları ve diğer koruma konuları hakkında önemli çalışmalar yapmaktadır. ICOMOS Türkiye Milli Komitesinin 143 kişisel üyesi ve 1 kurumsal üyesi bulunmaktadır. Bu itibarla Bakanlığımız, komitenin çalışmalarını çok önemsemekte ve desteklemektedir."

Avcı, ICOMOS üyelerinin katılımıyla, farklı başlıklar altında devam edecek olan 30'dan fazla toplantı ve bilimsel sempozyumun dünya mirası açısından güzel çalışmalara vesile olmasını diledi.

Etkinliğin 7 gün devam edeceğine dikkati çeken Avcı, "Bu etkinliklerin, katılımcılara, ülkemizin sahip olduğu kültürel mirası, zengin turizm potansiyelini görmek ve tanımak için önemli bir fırsat sunduğunu düşünüyorum. Ülkelerinize iyi, güzel anılarla dönmenizi diliyorum." ifadelerini kullandı.

ICOMOS Türkiye Milli Komite Başkanı İclal Dinçer ise 15 Ekim'de yönetim kurulu toplantısı ile başlayan etkinliğin 21 Ekim'de sonuçlanacağını kaydetti.

Dinçer, etkinlikler çerçevesinde 20 Ekim'de "Post-Disaster Reconstruction" başlıklı bilimsel bir sempozyum da düzenleneceğini belirterek, "Bütün bu toplantılardan çok önemli sonuçların çıkacağını ve dünyaya mesajların gideceğini biliyor ve inanıyoruz." dedi.

Bakan Nabi Avcı'nın önceki dönem UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı görevinde bulunduğunu hatırlatan Dinçer, şunları söyledi:

"Bu toplantıların hazırlanmasında, kişisel olarak çok değerli katkıları oldu. Türkiye'deki koruma camiası ve kültürel mirasımız adına, kendisine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere ve bu toplantıyı destekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurumlara teşekkürlerimizi sunuyoruz."

Açılış konuşmalarının ardından, Yansımalar müzik grubu konser verdi.

Programa, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet, ICOMOS Başkanı Gustavo Araoz ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ICOMOS üyeleri katıldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Nabi Avcı Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title