Haberler

İçişleri Bakanı Öztürk BM'nin "Yabancı Savaşçı Akımının Önlenmesi" Toplantısına Katıldı

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Suriye'ye yabancı savaşçı akımının önlenmesinde kaynak ülkelerden daha etkin istihbarat beklediklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Suriye'ye yabancı savaşçı akımının önlenmesinde kaynak ülkelerden daha etkin istihbarat beklediklerini söyledi.

Bakan Öztürk, BM Terörle Mücadele Komitesi'nin İspanya'nın başkenti Madrid'deki yabancı terörist savaşçı akımının önlenmesine ilişkin toplantısına katıldı. Öztürk, 70 kadar ülkenin temsil edildiği toplantıyı AA muhabirine değerlendirdi.

İçişleri Bakanı Öztürk, Türkiye'nin yabancı savaşçılarla ilgili çok büyük bir mücadele verdiğini belirterek, "Gerek bildirilmiş olan kişilerin Türkiye'ye girişlerinin engellenmesi, gerek Türkiye'ye girip de oralarla irtibatlı olanların sınır dışı edilmeleri konusunda rakamlar binleri aştı. 16 bin insana giriş yasağı koyduk, bin 500'ün üzerinde insana da sınır dışı kararı verdik. Bu her gün devam eden bir mücadele. 900 kilometrenin üzerinde bir sınır, kolay değil bu mücadeleyi sürdürebilmek. Kaynak ülkelerinin de bize yardımcı olması lazım" dedi.

Bakan Öztürk, Suriye ve Irak'ta savaşa katılmaya gidenlerin uçağa binmeden engellenmeleri ve bu yapılamadıysa bu kişilerle ilgili Türkiye'ye bilgi verilmesi gerektiğini söyledi. Öztürk, şunları kaydetti:

"Bizi bilgilendirmeleri gerekiyor. İstihbarat bilgisi bizim için çok önemlidir. Terörist ve teröriste yakın olanlar, havayoluyla geldiklerinde bize bilgi verildiği takdirde biz bunu önleriz. Onların gelişlerini engelleriz, havaalanından geri göndeririz. Türkiye'ye girdi diyelim. Bizim bu sefer havaalanına götürüp ülkelerine geri göndermemiz gerekiyor. Bunun yapılması mümkün. Yaptığımız sayılar bunu gösteriyor. Ama bazı kaynak ülkeler yeteri kadar hassas davranmıyor ki bu insanlar Türkiye'ye gelebiliyorlar ve sınırı geçebiliyorlar. Ama son zamanlarda sayılar oldukça azaldı. Terör örgütünün (DAEŞ) şikayetlerinin bir kısmı da buradan kaynaklanıyor. Türkiye bu terör örgütlerine fırsat vermez. Bu konuda müttefiklerimizin desteklerini bekliyoruz."

Toplantıda, terör örgütü DAEŞ'in Türkiye'ye yönelik son saldırıları ve buna karşı yapılan mücadeleyi anlattığını ifade eden Öztürk, "Türkiye'nin bu konuda yapmış olduklarını yeteri kadar anlatamadığını, belki bazılarının da anlamak istemediğini düşünüyoruz. Ama bunun çaresi ısrarla anlatmaya devam etmekten geçiyor" ifadesini kullandı.

Öztürk, Türkiye'nin kendisine tehdit oluşturan DAEŞ, PKK ve sol örgütlerle mücadelesini içeride ve dışarıda kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı.

Sebahattin Öztürk, dün akşam şehit edilen Muş'un Malazgirt İlçe Garnizon Komutanı Arslan Kulaksız ve bugün Hakkari Şemdinli'de şehit edilen Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya'ya da Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi ve terör örgütü PKK'yı lanetledi.

Kaynak: AA / Güncel

Sebahattin Öztürk Türkiye İspanya Suriye Politika Güncel Haberler

title