Haberler

İçişleri Bakanı Güler Açıklaması

"(Taraftar gruplarına yönelik operasyon) Bugünkü operasyon, taraftar grupları içerisinde örgütlü suç faaliyetine karışan kişilerle ilgili bir organize faaliyetle ilgilidir. Özel yetkili savcılarca yürütülen bir operasyondur" "(Bingöl'deki cezaevi firarı) Henüz daha yeni. Önce inceleme yapılır, inceleme sonucunda eğer bir hata görülürse bu soruşturmaya çevrilir. Soruşturma sonucunda da gereken cezai yaptırımlar gündeme gelir" "Şu ana kadar ki uygulamada gördük ki maalesef özel güvenlik stat içlerinde veya stat dışında yeteri kadar etkin olamamıştır"

İçişleri Bakanı Muammer Güler, taraftar gruplarına yönelik operasyona ilişkin, "Bugünkü operasyon, taraftar grupları içerisinde örgütlü suç faaliyetine karışan kişilerle ilgili bir organize faaliyetle ilgilidir. Özel yetkili savcılarca yürütülen bir operasyondur" dedi.

İçişleri Bakanı Güler, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bu sabah taraftar gruplarına yönelik gerçekleştirilen operasyona ilişkin soru üzerine Güler, operasyonun Aralık 2012 tarihinde başlatılan soruşturmanın sonucu olduğunu söyledi.

Operasyonun, taraftar gruplarının, organize suç faaliyetlerine karışması iddiasıyla başlatıldığını anımsatan Güler, şöyle devam etti:

"Yönetimlere baskı yapmak, yağmacılık veya zorla bilet almak gibi çeşitli suçları ve iddiaları kapsayan bir soruşturmadır. Bununla ilgili olarak 96 hedefe yönelik bir operasyon başlatılmıştır. Şu ana kadar 69 kişinin gözaltına alındığını biliyoruz. Şöyle ifade edeyim; 6222 sayılı Kanun kapsamında olmayan bir operasyondur. Çünkü burada organize bir suç faaliyeti olarak, yine sonuçta 6222 sayılı Kanun'un yasakladığı eylemlere yönelik bir operasyon olmakla beraber, işin içinde bir organize boyutu olması, şiddet kullanılması, bir örgütle bu işi yürütmeye yönelik bir operasyondur."

Beşiktaş- Galatasaray maçı sırasındaki olaylara da değinen Güler, buna yönelik yürütülen çalışmaların devam ettiğini belirtti. Maç günü 67 kişinin gözaltına alındığını anımsatan Güler, bunlarla ilgili bir yıl men cezası verildiğini hatırlattı. Sahaya girenlerle ilgili tespitleri de paylaşan Güler, "Arkadaşlarımızın yaptığı ilk tespitler sahada 502 kişilik taraftar grubunun içeriye girdiği şeklindeydi. Bunlarla ilgili kimliklendirme çalışması yapılıyor. Daha önce de 29 kişilik bir grup alındı malumunuz. Bunlarla ilgili de yine men cezası yapıldı" diye konuştu.

Güler, "Bugünkü operasyon, taraftar grupları içerisinde örgütlü suç faaliyetine karışan kişilerle ilgili bir organize faaliyetle ilgilidir. Özel yetkili savcılarca, daha doğrusu Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ile yetkilendirilmiş Cumhuriyet savcılarının nezaretinde yürütülen bir operasyondur" ifadesini kullandı.

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün İstanbul'a gidişi sırasında, konvoyuna yönelik silahlı eylem olduğu" yönündeki iddiaları gündeme getiren bir gazetecinin bununla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Güler, "Kesinlikle böyle bir şey yok" diye yanıt verdi.

-"Firari grubun büyük çoğunluğunun yakalanması çok başarılı bir operasyondur"

Bingöl Cezaevi'nden firar edenlerden yakalanamayan 18. kişi ile ilgili bir gelişme olup olmadığı sorusunu ise Güler, "O firarinin de yakalanmasına çalışılıyor. Önemli olan bu firari grubun, büyük bir çoğunluğunun, tamamına yakınının yakalanmış olmasıdır. Bu çok başarılı bir operasyondur" diye yanıtladı.

Ankara'da Polisevi'ne yapılan saldırının ardından, saldırganların kısa sürede yakalandığını anımsatan Güler, firarilerin de emniyet güçleri tarafından yine kısa sürede yakalandığına dikkati çekti.

Güler, "Olaylar ne kadar üzücü olsa da akabinde yürütülen operasyonların başarı ile sonuçlanmış olması da teşkilatımızın gücünü göstermesi bakımından önem arz etmektedir. Her iki olayın da araştırması, soruşturması yürütülmektedir" dedi.

Adalet Bakanlığınca, Bingöl Cezaevi Müdürü ile bazı yöneticilerinin açığa alındığını anımsatan Güler, başka tedbirlerin de bunu takip edeceğini söyledi.

Güler, İçişleri Bakanlığının da cezaevinin dışındaki konuyla ilgili olarak hangi tedbirlerde eksiklik olduğu konusunu değerlendireceğini belirtti.

Konuya ilişkin bir tasarrufta bulunulup bulunulmadığı sorusu üzerine Güler, "Henüz daha yeni. Önce inceleme yapılır, inceleme sonucunda eğer bir hata görülürse bu soruşturmaya çevrilir. Soruşturma sonucunda da gereken cezai yaptırımlar gündeme gelir. Hemen acele etmeyin" diye konuştu.

-"Statlarda koruma memurları görevlendirilecek"

Polisin tekrar futbol karşılaşmalarında görev yapması konusunda kesinleşmiş bir karar olup olmadığı sorusuna ise Güler, buna ilişkin nihai bir karar olmadığını söyledi. UEFA'nın ve FİFA'nın ilke kararlarında, stadyumların belli yerlerinde özel güvenliğin bulunacağı yönünde hüküm bulunduğunu ve diğer konularda bir bağlayıcılık olmadığını belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu ana kadar ki uygulamada gördük ki maalesef özel güvenlik stat içlerinde veya stat dışında yeteri kadar etkin olamamıştır. Son olayda İl Spor Güvenlik Kurulu'nun öngördüğü sayıdan çok daha az sayıda kişinin çalıştırıldığı tespit edilmiştir. Onu biz Özel Güvenlik Başkanlığı olarak ayrıca soruşturuyoruz. Olay sırasındaki etkisizliklerini hep beraber gördük. Ama her maç için söz konusu olmayabilir. Belli maçlarda, derbi maçlarında, olay çıkma ihtimali yüksek olan maçlarda daha çok sayıda, daha etkin bir şekilde tedbir alınır. Diğerlerinde olayın niteliğine göre, maçın havasına göre farklı tedbirler alınabilir. Ama şu anda koruma memurluğu statüsüyle yapacağımız bir kanuni düzenleme olacak. Yine Emniyet teşkilatı kadrosunda, emniyet hizmetleri sınıfında, ama ünvanı koruma memuru olan bir sınıf oluşturuyoruz. Türkiye'deki işyeri, şahıs ve önemli tesislerin koruma görevini bu koruma memurları aracılığıyla yürüteceğiz. Onların belli şartları olacak. Görev alınma şartları değişik olacak. Ama başarılı olanları polisliğe geçebilecek. TBMM açıldığında bunu gündeme getireceğiz. Bu ihdas edilen yeni koruma memurları da statlarda görevlendirilebilecek. Ama şu anda o kurum kurulana kadar polisimiz derbi maçlarda ağırlıklı olarak bu görevi yürütecek. Özel güvenlik güçleri de belli yerlerde görev yapmaya devam edecek. Ancak onların gerek eğitimlerinde, gerek stat içi faaliyetlerinde maalesef eksiklikler olduğunu da gördük."

"Palalı saldırganın CHP'li olduğu" yönündeki iddiaları hatırlatan bir gazetecinin, bu konuda bir bilgisi olup olmadığını sorması üzerine Güler, "Bilgiden ziyade ben de televizyonlarda bu şeyi gördüm. Cumhuriyet savcıları sanırım bu iddiayla da ilgileneceklerdir. Tabii iddianın mesnedi nedir, kimlerle konuşulmuştur, onu Cumhuriyet savcıları ayrıca değerlendirecektir" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Galatasaray Beşiktaş Bingöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title