Haberler

İçişleri Bakanı Ala: (2)

İçişleri Bakanı Efkan Ala, terör örgütleriyle ilgili olarak, "Onların kazanma ihtimalleri sıfırdır, yoktur.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, terör örgütleriyle ilgili olarak, "Onların kazanma ihtimalleri sıfırdır, yoktur. Yani terörün kazandığı yeryüzünde herhangi bir ülke yoktur" dedi.

Bakan Ala, NTV'de katıldığı canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Yeni güvenlik konseptinin nasıl olacağı yönündeki bir soru üzerine Ala, şu yanıtı verdi:

"Bizim aldığımız tedbirler daha görünür olacak bir kere. Çünkü, görünür olmanın da caydırıcılığı var. Örneğin daha sivil birimlerin bulunduğu yerlerde sivil birimler resmi üniformalarıyla olacak, daha görünür olacak. Bazı yerlerde daha da artırılacak. Elektronik imkanlar daha fazla kullanılacak. Bunun yanında bütün organizasyon, koordinasyon, istihbarat, terörle mücadele ve güvenlik hizmetleri bütün bunlar en üst seviyede ve araç-gereç ne ihtiyaç varsa, personel düzenlemeleri bütün bunlar yeniden gözden geçiriliyor."

"Bu son derece ciddi, kapsamlı ele alınması gereken bir konu"

Söz konusu güvenlik tedbirleri daha önceden neden düşünülmediği yönündeki sorularla muhatap olmak istemediğini vurgulayan Ala, şöyle konuştu:

"Düşünülmedi mi, yapılamadı mı? 'Daha önceden' diye başladığınız da her yaptığımız işi daha önceden bunlar olamadı mı? Daha önceden olanlar o zaman gerekiyordu ve yapılmıştı. Daha önceden Suriye bu halde miydi? Daha önceden Irak bu halde miydi? daha önceden PYD, YPG orada o kadar güçlü müydü? Daha önceden PKK Kuzey Irak'ta ve Suriye'de rahat hareket alanı bulmuş muydu? Daha önceden DAEŞ var mıydı? Böyle günü birlik, aklına gelen soruyu sorarak önemli bir şey söylenmiş olduğunu zannedenler var. Artık bu mesele son derece ciddi, kapsamlı, geçmişiyle ve gelecek perspektifiyle ele alınması gereken önemli bir konudur. Vatandaşın huzur ve güvenliğini sağlamak için her zaman gözden geçirilmeli, her an yeni ne yapılabilirin gayreti içerinde olunmalı. Bütün bir sistem de buna göre yeniden kurgulanmalı. Kurgu da devam etmeli. Bu bir süreçtir, bir şeyi bir kere yaptım bitti değil."

Küçük bir şehir ile büyük bir şehirdeki güvenlik yapılanmalarının aynı olduğunu belirten Ala, bunun ihtiyaçlar ve şartlar göz önünde bulundurularak değişmesi gerektiğine işaret etti.

Bakan Ala, terör örgütlerinin koalisyon yaptığı bir çağın yaşandığını dile getirerek, Suriye'de birbirleriyle çatışan terör örgütlerinin Türkiye'ye karşı koalisyon yaptığına dikkati çekti.

"Vatandaş, provokatif kimselerin sözlerine itibar etmesin"

"Paris'deki terör saldırılarının ardından Paris'te askerlerin şehirlerde daha görünür olduğu durum, Türkiye'ye de söz konusu olacak mı" sorusuna Ala, "Herkesin kendi görev alanında ve görev yerinde daha görünür olduğu bir yapı. Operasyon yapılan ilçelerde asker, polis, korucular hepsi bir arada ve iyi bir koordinasyonlar görev yapıyorlar. İhtiyaç nerede neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır. Sayın Başbakanımızın açıkladığı konsept, herkesin kendi görev alanın da olduğu ama bütün tedbirlerin yeniden gözden geçirildiği, tedbirlerin hemen fazlalaştırılacağı, mevcutların görünürlüğünün artırılacağı bir konsept" yanıtını verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun terörle mücadelede halkla işbirliğinin de planın bir parçası olduğu yönündeki açıklamasının anımsatılıp, hükümetin vatandaştan beklentisinin ne olduğunun sorulması üzerine Ala, şunları ifade etti:

"Vatandaştan en başta beklentimiz şu; burada bize güvensinler. Bazı provokatif kimselerin sözlerine itibar etmesinler, onların ortalığı karıştırmasına, ülkede işlerin daha da kötüye gitmesini sağlayacak bir takım çağrılarına zinhar kulak asmasınlar. Desinler ki, ' Türkiye istikrarlı bir şekilde, güçlü bir şekilde yönetiliyor.' Evet, ortada etkisi büyük olan, zarar verme kapasitesi olan bir terörle mücadele yürüyor. Terör konsepti var. Onların işbirliği var ama bilsinler ki onların kazanma ihtimalleri sıfırdır, yoktur. Yani terörün kazandığı yeryüzünde herhangi bir ülke yoktur. Biz vatandaşlarımızın daha az bedel ödemesini, Türkiye'nin daha az bedel ödemesini sağlayacak tedbirler nedir, bunlar üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bunların gereğini yapacağız. Ne yapıyorsak vatandaşımız için yapıyoruz. Günü birlik bir takım hadiselerden hemen bir siyasi çıkar elde etmek isteyenler, bir provokatif alan bulmak isteyenler oluyor. Bunlara kulak asılmaması bizim için en önemli husustur."

Ala, Ankara'daki terör saldırısıyla gündeme gelen ikiz plaka sahteciliğinin önlenmesine yönünde bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, "İkiz plaka ortalıkta da anında bu tespit edilemiyorsa orada bir sistem açığı vardır. Bunun böyle olmaması gerekir. hemen arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bunun için hangi tedbir gerekiyorsa o tedbiri alacağız" yanıtı verdi.

Ankara Emniyet Müdürü ataması

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ankara Emniyet Müdürünün asaleten ne zaman atanacağının sorulması üzerine, daha önce yaşanan terör olayı nedeniyle Ankara Emniyet Müdürü Kadri Kartal hakkında soruşturma başlatıldığını hatırlattı.

Soruşturmanın sonuçlanmak üzere olduğunu belirten Ala, emniyet müdürlüğünü vekaleten yardımcısının yürüttüğünü anlattı.

Ala, "Soruşturma sonuçlanır sonuçlanmaz da oradaki tasarruf yerine getirilecektir. Bir emniyet müdürü var ama emniyet müdürü hakkında soruşturma var. Onun için vekaleten yardımcısı yürütüyor. Teknik bir mevzu. Kısa zamanda sonuçlanıp ya kişi devam edecek ya yerine hemen birisi atanacak. Ama yerine atama yapılırken de o kişi hukuken oranın müdürüdür ve o görevden eğer alınacaksa alınıp yerine başkası atanacak" diye konuştu.

Emniyet müdürleri kararnamesi hazırlığı olup olmadığı sorusu üzerine de Ala, zaman zaman gözden geçirip kararnamelerin hazırlandığına değinerek, "Yakın zamanda hem valiler kararnamesi hem de emniyet müdürleri kararnamesi olacaktır. Bazen yer değiştirmeler oluyor, bazen yenileri atanabiliyor. Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra göreceğiz" ifadesini kullandı.

Bölgedeki operasyonlar

İçişleri Bakanı Ala, bölgedeki operasyonlara ilişkin bir soruya karşılık da Cizre ve Silopi'de operasyonların bittiğini, ancak Cizre ve Silopi'de sokağa çıkma yasağının devam ettiğini söyledi.

Sur ve İdil'de sokağa çıkma yasağı ve operasyonun devam ettiğini, Sur'daki operasyonda sona yaklaşıldığını belirten Ala, şöyle devam etti:

"Operasyon devam ederken, daha erken bitsin diye ve oradaki vatandaşların bir an önce yerlerine kavuşması, bu huzursuzluğun ortadan kalkması için hızla hareket etmek gerekiyor. Fakat hızlı hareket ederken de sivil vatandaşların can güvenliğini korumak en önemli önceliğimiz. Orada mücadele eden askerimiz, polisimiz, jandarmamız, korucumuzdan en az şehit, en az yaralı vererek bu operasyonların sonuçlanması arzumuzdur. Hatta, kaç gündür Sur'da teslim olmaları çağrısı yüksek sesle anons ediliyor. Teröristler gelip teslim olurlarsa sonuçta adalete teslim edilecekler, Türkiye bir hukuk devleti. Orada hendeklerin, çukurların arkasında öleceklerine, gelsinler teslim olsunlar ve adalet onların cezasını hukuk kuralları çerçevesinde versin. Çünkü o vatandaşların o bölgede neler hissettiklerini ben anlayabiliyorum. Hiç kimse çocuğunun terörist olmasını istemez. Bir kısmı çocuğuna laf geçiremiyor. Terör örgütleri alıyor onları ya zorla ya kandırarak o çukurları kazdırıyor, arkasına koyduruyor. Belediyeler oy alıyor, millete hizmet götürecekken oy aldıkları kimselerin çocuklarının terörist olarak o çukurların arkasında bulunmasını nasıl vicdanlarına anlatıp da o araçlarla silah götürüyorlar, çukur kazdırıyorlar. Vatandaşımızın aklına, 'onlar çukuru kazıyor, silahları koyuyor belediye araçlarına siz ne yapıyorsunuz' gelebilir. Hiç merak etmeyin. Soruşturma açıyoruz ve görevden alıyoruz. Bugün 19 belediye başkanı görevden alınmıştır. Bunların önemli bir kısmı tutukludur, yargılanıyorlar. Biz de İçişleri Bakanlığı olarak görevden almışız. 60'dan fazla seçilmiş belediye meclisi, il genel meclisi üyesi görevden alınmıştır. Mesele sadece cezalandırmak değil."

İçişleri Bakanı Ala, 2002'den beri insanların huzuru, güvenliği, kültürel hakları, kendilerini başka, ötekileşmiş hissetmemeleri için çalıştıklarını vurgulayarak, "Bu insanlara yapılan bu eziyeti şiddetle reddediyoruz. Bu siyasi iklim çok önemli. Bugün HDP'nin çıkıp açıkça teröre karşı durması lazım. Vatandaştan sandıkta oy alan herkesin, belediyelerin çok açık biçimde teröre karşı durmaları lazım" diye konuştu.

Devletteki derin yapılanmaları bertaraf etmek için çok açık, net tavır koyduklarını anlatan Ala, şimdi de PKK terör örgütüne karşı, amasız, fakatsız, ancaksız bir karşı duruş gerektiğini ifade etti.

Ala, bölgeden, Türkiye'nin her yerinen oy almış siyasi yapının, çıkıp kendilerine olan saygının gereği olarak teröre açıkça karşı durması gerektiğini bildirdi. Ala, "Kaldı ki destekleyici açıklamalar yapıyorlar. Destekleyici açıklama yaparsanız o zaman sonuçtan şikayet etmeyin. Çünkü o atmosfer bu sonucu doğurur. 'Arkamızda PKK var' derseniz, bu çukurların arkasına o çocukları terörist yaparak yerleştirenleri olumlarsanız, onların arkasında duranlara selam gönderirseniz, sonra sonuçlarından şikayet etmeyin, sizsiniz sebebi o zaman o sonuçların" dedi.

Bahar aylarıyla şehirlerin yanı sıra kırsalda da bir olası hareketlenmeye karşı alınacak önlemlerin sorulmasına karşılık Efkan Ala, şunları kaydetti:

"Terör örgütü orada olduğu sürece, Kandil'de, Türkiye'nin içerisinde ve çeşitli yerlerde, bu sistemi böyle devam ettirdiği sürece, eskiden beri yaptığını yapacaktır. Biz de ona göre, Türkiye hem sınır ötesinde Hava Kuvvetlerimiz çok başarılı operasyonlar yapıyor. Hem de sınır içerisinde Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet, korucular hep birlikte kararlı biçimde teröre karşı durulacaktır. Biz hiç bir biçimde oradaki vatandaşlarımızı, Marksist, Leninist bir terör örgütünün inisiyatifine hiç bir zaman terk etmedik, etmeyeceğiz. Edemeyiz zaten, bu konuşulacak bir şey değil. Nihai hedefimiz, Türkiye'nin ayağındaki bu prangadan Türkiye'yi kurtarmaktır."

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Efkan Ala Türkiye Suriye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe)
title