Haberler

Içinizdeki Balon" Farkındalık Projesi

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Anıl Apaydın, abdominal aort anevrizması (karın anadamarı balonlaşması) patlaması durumunda hastaların yüzde 60-80'inin hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiğini açıkladı.

Apaydın, Bornova Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İçinizdeki Balon" Farkındalık Projesi kapsamında, vatandaşlara abdominal aort anevrizması ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Hastalığa daha çok 65 yaş üstü erkeklerde rastlandığını belirten Apaydın, "Sigara kullanıyorsanız, ailenizde bu hastalığa sahip bireyler bulunuyorsa kalbinizi ve kan damarlarınızı ilgilendiren bir hastalığınız mevcutsa abdominal aort anevrizması açısından risk altında olabilirsiniz." dedi.

Aortun kalpten aldığı kanı tüm vücuda dağıtan en büyük atardamar olduğunu hatırlatan Apaydın, hastalığın aort damar duvarında genişleme ve balonlaşma meydana gelmesi ile oluştuğunu anlattı.

Balonlaşmada patlama veya yırtık meydana geldiğinde hayati tehlikenin ortaya çıktığına dikkati çeken Apaydın, patlamış bir aort damarının oldukça fazla miktarda iç kanamaya sebep olduğunu ifade etti.

Hastalığına 65 yaş üstü erkeklerin 65'te 1'inde rastlandığını vurgulayan Apaydın, abdominal aort anevrizmasına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Abdominal aort anevrizması sinsi büyüyor ve patladığı zaman çok yüksek ölüm oranı oluşturuyor. Hastalığı yaşayan insanların yüzde 75'inde hiç belirti vermeden büyüyor, yırtılma yaşanıyor. Yüzde 60-80'i bu durumda hastaneye ulaşamadan kaybediliyor. Gelenlerde de yüzde 40'lık ölüm riski var. Bu durumda gelen hastada taburcu olma oranı yüzde 10 ile 25. Hastalık balon yırtılmadan saptanırsa kapalı ya da açık yöntemle ameliyat edildiği taktirde tedavi edilme oranı yüzde 95. "

Hastalığı saptama oranının oldukça kolay olduğunu söyleyen Apaydın, 65 yaş üstü erkeklerin yılda bir kere kalp damar cerrahi birimlerine başvurarak ultrason yöntemiyle önlem alabileceğini aktardı.

Apaydın, Türkiye'de yaklaşık her yıl 3 bin 600 kişinin yırtılacak seviyede büyük abdominal aort anevrizmasına sahip olduğunu tahmin ettiklerini de dile getirdi.

Hasta yaşadıklarını anlattı

Toplantıya katılan Cavit Çancı (67) adlı vatandaş da evde yalnızken karın ve bel ağrısı yaşadığını, taksiyle hastaneye gittiğini ve acil olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ameliyata alındığını ifade etti.

Hastaneye gittiğinde mide ve böbreklerine kan dolduğunu öğrendiğini de anlatan Çancı, "Hastaneye gittiğimde hiçbir şey hatırlamıyorum. Patlamış ve böbreklerim kan dolunca ağrıdan kendimi kaybetmişim. Doktorları yarım saat geç kalmış olsam ölebileceğimi söyledi. Yüzde 25 kurtulma şansını herkes yakalayamaz. Yaşamam bir mucize. Buraya gelip ben de yaşamak istediklerimi anlattım. Çünkü başkasının başına aynı şeylerin gelmesini istemem. Bizim şansımız varmış ki kurtulduk." dedi.

Şimdi ikinci hayatını yaşadığını söyleyen Çancı, artık sağlığına dikkat edeceğini ve mutlu olmaya çalışacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Bornova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title