Haberler

İcat Çıkartan Küçük Mucitler

Güncelleme:

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencileri, Bilim ve Teknoloji Günleri Final Programı'nda icat ettikleri ürünler ve sergiledikleri sanatsal kabiliyetleriyle ilgi gördü. Kurucu Belediye Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, başta kimya, biyoloji ve müzik olmak üzere değişik dallarda ürünler icat eden ve kabiliyetlerini sergileyen öğrencileri tebrik ettiler.

Programın açılışında konuşan Kıyıklık, öğrencilerin yaptığı deneyleri ve ürettikleri ürünleri görünce çok sevindiğini belirtti. 1700'lü yıllarda yurt dışında eğitim denildiğinde akla Endülüs Emevi Devleti'nin geldiğini anlatan Kıyıklık, ancak günümüzde de batı ülkelerinin öne çıktığını kaydetti. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi'nin tüm ülkemize örnek teşkil ettiğini anlatan Kıyıklık, şöyle konuştu: "2003 yılında bir okulun ek binasını belediye olarak yaptırdığımız için, 'sizin yetkiniz yok' denilerek 4 yıl Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandım. Bağcılar'da okuma yazma bilmeyen insanlara eğitim vermek istemiştik. Ancak, 'gericiler yetiştireceksiniz' denilerek yine engel olundu. 2002'den sonra belediye olarak yetki aldıktan sonra okuma ve yazma kursları düzenledik. 4 bin kişi ilk ve ortaokulu, bin kursiyer de daha sonar liseyi okudu. Aralarında üniversiteden mezun olanlar da oldu."

"ÖĞRENCİLERİMİZİN YETENEKLERİNİ DEĞERLENDİRİYORUZ"

Almanya'nın yıllık ihracatının 1,5 milyar dolar olduğunu da kaydeden Kıyıklık, bu rakamın Müslüman ülkelerin ürettiğinden daha fazla olduğunu da belirterek, "Üreten nesiller ve üreten bilim insanları yetiştirmeliyiz." dedi. Merkezi araştırmalar yaptıktan sonra inşa ettiklerini kaydeden Çağırıcı da "İlk başlangıç Bilgi Evleri aracılığıyla başladı. Şu an 40 bine yakın çocuğumuzun eğitim gördüğü Bilgi Evleri'ndeki çocuklarımızın yeteneklerini görünce Merkezi açmaya karar verdik. Birbirinden yetenekli çocuklarımızın eğitim görmesini sağlıyoruz." diye konuştu. Enderun'un Osmanlı'da devlet adamlarının yetiştiği bir merkez olduğunu da hatırlatan Çağırıcı, üreten bilgi sahibi bilim insanları yetiştireceklerini ifade etti. Kıyıklık'ın kurduğu sistemin yerel yönetimlerde kanunlaştığını belirterek konuşmasına başlayan Mustafa Yılmaz da "Eğitimcilere verdiği destekle bugün yerel yönetimlere bakış açısını değiştirdi. Bu proje de onlardan birisidir. Belediyemizle birlikte risk alarak bu projeyi hizmete sunduk. Proje 1 yıl sonra yalnızca Bağcılar ile sınırlı kalmadı İstanbul ve tüm Türkiye'ye yayıldı." dedi. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi Koordinatörü Fatma Deniz de akademik yetenek testinden geçen 221 öğrenciye eğitim verdiklerini kaydetti.

''ATEŞ OLMADAN KÖMÜRLEŞEN ŞEKER DENEYİ"

Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencileri yaptıkları icatları deneylerle tanıttılar. Öğrencilerin, şekerin yakılmadan kömüre dönüştürülmesi, doğal temizlik malzemeleri ve şekerli maden deneyleri ilgi gördü.  Kıyıklık, Çağırıcı ve Yılmaz birlikte İbni Sina Bilim Laboratuarını gezerek öğrencilerin yaptıkları çalışmaları izlediler ve bilgi aldılar. Öğrenciler programa katılan Kıyıklık, Çağırıcı ve Yılmaz'a yaptıkları şampuan ve el kremi verdi. Tören sonunda Bilimsel Araştırma Kursu'nu başarıyla tamamlayan sekiz öğrenci sertifikalarını Kıyıklık ve Çağırıcı'dan aldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Lokman Çağırıcı İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title