Haberler

'İç Güvenlik Paketi'nin Görüşmeleri Ertelendi

Güncelleme:

Toplumsal olaylarda polisin yetkilerini artıran, 'İç Güvenlik Paketi'nin Meclis'teki görüşmeleri haftaya ertelendi.

Toplumsal olaylarda polisin yetkilerini artıran, muhalefetin tüm itirazlarına karşın komisyonlardan hızla geçirilen İç Güvenlik Paketi'nin bu hafta Meclis'te görüşülmesi bekleniyordu. Paketin görüşmeleri haftaya ertelendi.

Meclis'te görüşmeleri ertelenen 'İç Güvenlik Paketi' polise geniş yetkiler getirirken, gösterilerde kullanılan sapanın için 4 yıl hapis öngörülüyor.

İşte pakette yer alan maddelerin bazıları:

POLİSİN ARAMA YETKİSİ ARTIRILIYOR

Mevcut durumda suç şüphesi ile durdurulan kişinin hâkim-savcı kararı olmadan üstü ve eşyası ile aracının görünmeyen kısımları aranamıyor. Öngörülen düzenlemeye göre ise kolluk amirinin emriyle arama yapılabilecek ve bunun onayı 24 saat içinde hâkime sunulabilecek.

KARAKOLLAR EVLERE TAŞINIYOR

Müşteki, mağdur veya tanık ifadeleri ikametgâhında veya
işyerinde alınabilecek. Muhalefet, bu düzenlemeyi, "karakolu kişinin evi veya işyerine taşıma" olarak yorumluyor.

Topluca bulunulan herhangi bir yere molotof, yakıcı, yanıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran ya da saldırmaya teşebbüs edene karşı polise silah kullanma yetkisi veriliyor.Hâkim kararı olmadan dinlemenin süresi 48 saat: Mevcut durumda 24 saat olan acele hallerde emirle yapılan dinlemede hâkimden izin almadan dinleme yapabilme süresi 48 saate çıkarılıyor. Dinlemeler sıralı amirlerin denetimine açılarak hükümetin kontrol imkânının artırılması öngörülüyor.

HAVAİ FİŞEK VE SAPAN İÇİN 4 YIL HAPİS

Havai fişek, demir bilye, sapan vb, ile yürüyüşe katılmak 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na giriyor. Ceza mevcut haliyle 6 ay- 3 yıl arası iken, düzenlemeyle 2,5 ila 4 yıl arasına çıkarılması öngörülüyor.
Toplumsal olaylarda kamu, gerçek veya tüzel kişilerin mallarına verilen ve devlet tarafından karşılanan zararların sorumlulara rücu edilmesi öngörülüyor.

ATKI, POŞU, GAZ MASKESİ TAKANA 3 YIL

"Terör örgütünün propagandasına" dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, cebir, şiddet vb, hallerde alt sınır 4 yıla çıkarılıyor. Böylece, örneğin toplumsal olaylar sırasında gazdan korunmak için maske takan veya yüzünü sırf bu yüzden örtenler de ağır cezalara çarptırılabilecek. Havai fişek, afiş, üniforma vb, ile toplantı ve gösteri yürüyüşü, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen yüzü kapalı toplantı ve yürüyüşe katılma, tutuklama sebebi sayılıyor.

Mevcut durumda Cumhuriyet savcısında olan gözaltı yetkisi belli hallerde kolluk amirlerine veriliyor. Buna göre, suçüstü hallerinde kolluk amirleri 24 saate kadar, toplumsal olaylarda ise 48 saate kadar kişileri gözaltına alabilecek.

Araç kiralayanların kimlik bilgilerinin kayda alınıp gerektiğinde kolluğa verilmesi zorunlu hale getiriliyor. Ayrıca kiralık araçlara, araç takip sisteminin takılması zorunluluğu ile araç kiralayanların gittikleri yerlerin tespit edilebilmesi zorunluluğu getiriliyor.

İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA: SAPAN VE SİLAHA GÖSTERİYE KATILANA 2 AYRI CEZA VAR

İç Güvenlik Paketi'yle ilgili eleştirileri yanıtlayan İçişleri Bakanı Efkan Ala, sapan ve silahla gösteriye katılanların iki ayrı ceza alacağını söyledi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu. "İç Güvenlik Paketi'yle ilgili değerlendirmelerde bulunan Efkan Ala'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Anamuhalefet partisinin genel başkanı, 'Söz veriyorum o gençlerin en önünde ben olacağım' demiş. Molotof taşımayacaksa, kuralların belirlediği güzergahta yürüyecekse, elinde sapan, demir bilye olmayacaksa, yüzünü suç işlemek üzere kapatıp elinde de kanun dışı birtakım enstrümanlar olmayacaksa ve kalabalıkların arkasından polisimize, milletimize karşı yaralayıcı, bereleyici şeyler atmayacaksa yürü. Biz de senin güvenliğini sağlayalım.

"SAPAN VE SİLAH OLURSA İKİ AYRI CEZA"

Ateşli silahlar kanununa göre, sapan zaten suç değil. Evinde adamın sapan varsa, isterse mancınık olsun, hiç cezası yok. Ama silahın var. Ama ikisini de alır getirirse toplantıya ve kullanırsa silah gibi o zaman silaha iki ceza var, hem bulundurmaktan hem de bunu kullanmaktan, oysa buna bir ceza var, silah gibi kullanmaktan. Bu mantığı kurmuyor, kurnazlıkla o yalanı kara propagandaya dönüştürüyorlar ve zannediyorlar ki millet de buna inanacak.

Vatandaşın can ve mal güvenliğinden bahsediyoruz. Eğer eleştireceksiniz oturup çalışacaksınız. Dersinize çalışıp eleştireceksiniz. Vatandaşın can ve mal güvenliğinin söz konusu olduğu bir düzenlemede kulaktan duyma birtakım yanlış argümanlarla, yalan yanlış malumatlarla eleştirmeyeceksiniz.

"YANLIŞ YAPIYORLAR"

Halkın desteği çok olumlu, araştırmalar yaptık yüzde 80 destek var. Zaten vatandaş bekliyordu, bu kadar ağır Gezi olaylarında, 6-7 Ekim olaylarında başka zamanlarda neler yaşandığını biliyor, çok ciddi bir halk desteği var. Araştırmadıkları argümanlar üzerinden eleştiriler yapıyorlar, maalesef yanlış yapıyorlar.

"DEVLET KAYITLARINDA YOK"

Bunların bir kısmı da hiç karar alınmadan, mesela TİB'de, jandarma, emniyet üzerinden zaten hukuka, ahlaka aykırı dinlemeler yapılıyor, bir de onlar oradan emniyet istihbarata paralel hat çekiyorlar. Oradan da artık -araştırılıyor, soruşturuluyor- yurtdışına mı nereye verildiyse uydu aracılığıyla, başka yerlere servisler yapılıyor. Onlar şimdi nerelere verilmiş diye soruşturuluyor. Orası da tamamen kayıtta yok. Öyle bir bağlantı var ama devlet kayıtlarında yok.

"251 KİŞİ MESLEKTEN UZAKLAŞTIRILDI"

Emniyette 3 bin 329 kişi soruşturuluyor. 510 kişi görevden uzaklaştırıldı. Bunlardan 251'i, meslekten ihraç edildi. Şu anda dosyası hazırlanmış olan 776 kişi meslekten çıkarılsın diye talep edilen var. Bin 860 kişi de kişi hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. Şimdi tabii bunların denetimini yapması gerekirken göz yummuş, yapmamış onlar da disiplin cezası altında başka yerlere tayin edildi. O görevlerden alındı."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Efkan Ala Güncel Haberler

500

Yorumlar (30)

adilmobilWeb@haberler.com:

Bank asya fazla ses getiremedi gündemi değiştiremediniz değilmi siz varya ne şeytansınız.Haftaya bakalım hangi entrika gelecek merakla bekliyoruz.

68
1
yanıtYanıtla
Silopideki BozkurtMobil-IOS:

Çok geç kalınmış paket.. Hala erteleniyor.

10
9
yanıtYanıtla
tanaka:

Efendim ağzını kapatma , sende gaz sıkma ozaman efendim kimliğin belli olmuyor ozaman seninde kask numaran belli değil silmişin neyapacağız ozaman hukuksuzluğa kulp aramak bu

9
5
yanıtYanıtla
kula kulluk etmem:

Ağzını atkıyla kapatmayacakmışın iyi ozaman peçeyle gezen niye geziyor onlar özgürmü?

5
8
yanıtYanıtla
ONRmobilWeb@haberler.com:

VUR POLİS VUR Kürde koministe vur Ortalığı yakan yikani vur

5
8
yanıtYanıtla
vatandaş:

adam molotof atıyor polis hiç bişey yapamıyor ne yani molotof atana çiçek mi atsınlar bence silah kullanabilmeli böyle durumlarda değilse önüne geçemezsiniz molotoflu bölüücülerin

7
5
yanıtYanıtla
aaa:

istese geçer zaten molotof atmak suç ama hiç molotof atan kimsenin yakalandığını görmedim . . . amaç burda her sesini çıkaranı istediği gibi götürebilmek birde üstüne başkanlık sistemi tam kuzey kore gibi olacaz. . .

yanıt3
yanıt3
sinanm@m.m:

Adam istese molotof atana bisey yapar mi Yapar evet omru sorusturmayla gecer o polisin sonra.. bilip bilmeden konusmayin ben sirnak ta memurum, buralari islah etmek icin bu yasa sart

yanıt3
yanıt2
koyun terbiyecisi:

sinan ben de şırnakta memurum önce senin gibi koyunları ıslah etmek lazım buranın insanları sadece evrensel insan haklarını istiyorlar. anadil gibi. yazık ki senin gibi koyunlar bu sistemde memur oluyor

yanıt0
yanıt1
miksimobilWeb@haberler.com:

polise bu yetki az bile

6
5
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title