Haberler

İç Güvenlik Paketi

TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet partileri, İçişleri Komisyonu'nun, İç Güvenlik Paketi'nin komisyona çekilen maddeleriyle ilgili düzenlediği rapor ve işlemlerin İçtüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle görüşülemeyeceğini öne sürdü.

TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet partileri, İçişleri Komisyonu'nun, İç Güvenlik Paketi'nin komisyona çekilen maddeleriyle ilgili düzenlediği rapor ve işlemlerin İçtüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle görüşülemeyeceğini öne sürdü.

TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin kalan yürütme ve yürürlük maddelerinin görüşmelerine geçildi.

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, yaptığı konuşmada, İç Güvenlik Paketi'nin 3. bölümünde yer alan 67. maddenin kabul edildiğini, tasarının diğer maddelerinin İçtüzüğün 88. maddesi uyarınca hükümetin talebi üzerine İçişleri Komisyonu'na geri verildiğini anımsattı.

Komisyonun raporunun 24 Mart'ta başkanlık tarafından bastırılıp, dağıtıldığını belirten Yakut, rapora göre, tasarının geri çekilen maddelerinin metinden çıkarıldığını, tasarının 3. bölümünde başka madde kalmadığını söyledi.

Bunun üzerine muhalefet milletvekilleri itiraz etti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti milletvekillerince her madde üzerinde, maddenin metinden çıkarılmasına yönelik Genel Kurul'da verildiği iddia edilen önergelerin Genel Kurul'un bilgisine sunulmadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Böyle önergelerin verilip verilmediğini CHP olarak bilmiyoruz. Biz yasa teklifinin başlangıcından itibaren bütün maddelerle ilgili önergelerimizi Divan'a verdik. Ama AK Parti'nin 68. maddeden sonraki maddelerin tasarı metninden çıkarılmasına yönelik önergelerini bilmiyoruz. Bunu ben rapordan öğreniyorum. Bu önergelerin varlığını bu maddeler komisyona çekildikten sonra oradaki görüşmeler sırasında öğrendik. Genel Kurul'un bilgisine sunulmamış olan bu önergeler sanki Genel Kurul'a verilmiş gibi sayılarak komisyonun düzenlediği rapor ve oradaki işlemler anayasa ve İçtüzüğe aykırıdır, kabul etmiyoruz. Bu raporun görüşülmesi mümkün değildir."

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bunlar çıkarılmıştır, görüşülemez" şeklindeki bir yaklaşımın kabul edilemeyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu raporun görüşülmesi gerekiyor. 48 saatten önce gündeme alınamayacağına göre, bu durumda bu raporun gündeme alınıp görüşülebilmesi için de Genel Kurul iradesinin olması gerekir. Genel kurul 684'ü görüşmek üzere karar almıştır. Bu durumda komisyon Genel Kurul'un görüşmek istediği 684'ün dışında yeni bir metin sunduğuna göre bu yeni metin Danışma Kurulu aracılığıyla görüşülmesini temin etmek üzere gündemin ilgili yerine getirilmesi gerekir."

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yasaların Genel Kurul'a İçtüzüğün 19. maddesine göre Danışma Kurulu ile indiğini belirterek, "Danışma Kurulu kararı olmadan yasalara göre bu ya dört parti grubunun ortak kararıyla iner ya da bir parti grubu İçtüzük 19'a göre Danışma Kurulu önerisi olarak getirir. Bunun da görüşme günü belirlenir, bunun da görüşmeleri yapılır, kabul edilir veya edilmez. Yani ortada bir Genel Kurul kararı yok" dedi.

-"48 saatle ilgili herhangi bir problem yok"-

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise bir kısım maddelerin İçtüzüğe uygun olarak komisyona çekildiğini ifade ederek, muhalefetin itirazlarına ilişkin şunları kaydetti:

"Genel Kurul'da verilen önergeler maddelerle birlikte komisyona çekilmek zorunda. önergeler, süresinde Meclis Başkanlık Divanı'na Genel Kurul aşamasında verilmiştir. Üzerinde kayıt tarihleri açıktır, nettir, şeffaftır. Komisyonda yeni verilen herhangi bir önerge yoktur. Dolayısıyla, bu kaydı itirazları da haksız bulduğumu ifade etmek istiyorum çünkü Meclis kayıtları çok açıktır."

Aydın, 48  saatle ilgili herhangi bir problem bulunmadığına dikkati çekerek, İçtüzüğün 52. maddesini anımsattı.

"Peki, komisyon raporu ne zaman dağıtılıp yayınlanmış" diye soran Aydın, komisyon raporunun 24 Mart 2015 Salı günü 20.53'te dağıtıldığını ve aynı günkü gelen kağıtlarda da komisyon raporunun yayınlandığını bildirdi. Aydın, "Dolayısıyla, 48 saatle ilgili en ufak bir tereddüt yok, 52. madde de usule uygun olarak işletilmiş ve 48 saati de aşmış durumdayız" diye konuştu.

Önerge üzerinde önerge sahipleri adına bir kişinin konuşacağının İçtüzüğün 87.  maddesinde açık olduğunu ifade eden Aydın, "Komisyon gündemine hakimdir, komisyon konuşma sürelerini, başka türlü bir şekilde sayıları da yeri geldiğinde sınırlayabilir. Ama burada tamamen İçtüzük uygulanmış, 87. maddeye göre her önergede bir kişi beş dakikayı geçmemek üzere konuşturulmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Mehmet Akif Hamzaçebi Ahmet Aydın Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title