Haberler

İç Fidan Han, Kent Turizmine Katkı Sağlayacak

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'da çalışmaları devam eden 600 yıllık İç Fidan Han'la ilgili olarak, "İç Fidan Han, kent turizmine kazandırılan önemli eserlerden bir tanesi olacak.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'da çalışmaları devam eden 600 yıllık İç Fidan Han'la ilgili olarak, "İç Fidan Han, kent turizmine kazandırılan önemli eserlerden bir tanesi olacak. Bu çalışmayla ile bölgenin yenilenmesi ve daha hareketli hale getirilmesi hedefimiz." dedi.

Osmangazi Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, yürütülen kazı çalışmalarıyla 15'inci yüzyıl Osmanlı dönemi eseri olan İç Fidan Han'ın gün yüzüne çıkartıldığı belirtildi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin en önemli yapılarından biri olduğu ifade edilen İç Fidan Han'da başlatılan çalışmalar kapsamında, han içerisine yapılmış dükkanların yıkıldığı bilgisi verildi. Dükkanların yıkılmasıyla birlikte Fidan Han'ın doğu duvarında orijinalliğini korumuş olan 2 pencere bulunduğu, bin metrekarelik alanda yaklaşık 4 aydır yürütülen kazı çalışmaları sonucunda ise Osmanlı döneminde yapılan ahır ve depoların temellerinin ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarına yer verilen Belediye Başkanı Dündar, şunları kaydetti:

"Fidan Han'ın doğusunda yer alan İç Fidan Han, Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamı olan Mahmut Paşa tarafından 15'inci yüzyılda Fidan Han'ın ahırlar ve depo kısmı olarak yapılmış bir eser. 1855 depremi sonrasında yıkılan kısım daha sonra 1930'lu yıllarda hal olarak kullanılmış. Osmangazi Belediyesi olarak 2010 yılında bu tarihi hanın yeniden gün yüzüne çıkartılması için rölöveleri hazırladık. Bölge esnafının da talebi ile 2012 yılında BTSO işbirliğiyle bölgedeki dükkanların yıkılması için çalışma başlattık. Bölgedeki dükkanların yıkılması sonucunda Fidan Han'ın doğu duvarında orijinalliğini korumuş 2 pencere bulundu. Ayrıca yıkımlar ile birlikte İç Fidan Han'ın güney duvarları da ortaya çıkarıldı. Yaklaşık bin metrekare alanda 4 aydır sürdürülen kazı çalışmaları sonucunda ise Fidan Han'ın müştemilatı olarak kullanılan İç Fidan Han'da Osmanlı döneminde yapılan ahır ve depoların temellerini ortaya çıkarttık."

İç Fidan Han'ın kent turizmine de önemli katkı sağlayacağını belirten Dündar, "Yürüttüğümüz çalışmalarla burada tarihi dokuyu ön plana çıkartıyoruz. İç Fidan Han, kent turizmine kazandırılan önemli eserlerden bir tanesi olacak. Bu çalışmayla bölgenin yenilenmesi ve daha hareketli hale getirilmesi hedefimiz. Avrupa'da örneklerine rastladığımız Müze Çarşı konsepti, Fidan Han ile birlikte Bursa'daki ilk uygulama olacak ve koruma bilincinin gelecek nesillere aktarılmasında doğru örnek olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Dündar Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title