Haberler

İbrahim Ergüven: Halkımız Artık Bilinçlendi, Anız Yangınlarında Önemli Bir Düşüş Var

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Orman Bölge Müdürü İbrahim Ergüven’den Ormanla Yangınlarıyla Mücadele 2014-2015 çalışmaları hakkında brifing aldı.

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Orman Bölge Müdürü İbrahim Ergüven'den Ormanla Yangınlarıyla Mücadele 2014-2015 çalışmaları hakkında brifing aldı.

Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Uğur, Orman Bölge Müdürü İbrahim Ergüven ile personeli katıldı.

Orman Bölge Müdürü İbrahim Ergüven 2014 yılı faaliyetlerinin sunumunu yaptı, Vali Şerif Yılmaz'a bilgiler verdi. Ergüven Kütahya'da kişi başına düşen orman sayısının 10 bin 500 metrekare olduğunu bu rakamın Türkiye ortalamasının 3,6 katı olduğunu kaydetti.

İldeki ormanların yüzde 78'inin yangına hassas orman olduğunu belirten Ergüven, "Domaniç, Emet, Tavşanlı, Simav, Gediz, Tavşanlı, Kütahya hassas olan yerler" dedi.

Anız yangınlarında önemli bir düşüş kaydedildiğini bildirildi. Bunda en büyük faktörün vatandaşın bilinçlendirilmesi olduğunu ifade edildi.

Orman Bölge Müdürü İbrahim Ergüven " Su tankersiz köy kalmayacak" projesi hakkında da konuştu. Orman Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birliklerince köylere 2,5 tonluk, 201 adet su tankeri dağıtıldığını belirtti.

Sunumda 2006 yılından bugüne Kütahya'da yaşanan yangınlar da aktarıldı. Ergüven, "2014 yılında 205 yangın çıktı, 52,27 hektar alan zarar gördü. 2015 yılında ise 16 yangın meydana geldi, 1.4 hektar alan zarar gördü. İnşallah sezonu bu şekilde kapatırız" diye konuştu.

Ergüven'in ardından Vali Şerif Yılmaz söz aldı. Yılmaz, doğal afetlerde tüm kurumların yangına müdahale için işbirliği içerisinde çalışıp, ihtiyacı karşılaması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, "Yangın çıktığı esnada birinci aşama yangının hemen bildirilmesi. Sonrasında da Orman Teşkilatı ile sorumluluğu olan diğer kamu kurum kuruşlarının ayrım yapmaksızın harekete geçmesi. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı. Bu duyarlılığa yardımcı olabilmek, olası yangınlarda ilk müdahaleyi vatandaşlarımızın da yapabilmesi için köylerimize su tankerleri verdik. Kış mevsiminde yaşanan yoğun kar yağışında karayolları ve köy yolları kapandığında Orman Teşkilatımızın araçlarını kullandık. Hepsi doğal afettir, orman yangınlarında da diğer kurumlarla birlikte çalışırız, buna personel de dahildir" dedi.

Orman yangınlarıyla mücadelede ulusal bir ağ kurulduğunu belirten Vali Şerif Yılmaz, "Türkiye'de yangınla mücadelede geldiğimiz seviye Orman ve Su İşleri Bakanlığı'mız gerek helikopter, gerek uçak filosuyla daha çok teknik müdahaleyi öne çıkardı. Gözetleme kulesindeki verilerimiz Orman Bölge Müdürlüğü'nün merkezinde, orada görebilirsiniz. Çıkan bir dumanı merkezde, aynı bilgi ve görüntüleri Ankara'da da görüyorsunuz. Bu şu demek, orman yangınlarıyla mücadelede ulusal bir ağ kuruldu, ulusal ağ içerisinde Türkiye'de nerede yangın var, yangına müdahale edecek araç ve ekiplerin yönlendirmesiyle ilgili Orman Genel Müdürlüğü'nün koordinesinde bir çalışma yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Yangında öncelikli konunun erken müdahale olduğunu vurgu yapan Yılmaz, "Siz, burada ne kadar etrafını çevirip kontrol altına aldık deseniz de bu tepeden atılan bir kozalak karşı tepede yangına sebep oluyor. Buna müdahalede aslolan en erken müdahale. Bu yüzden her köye su tankeri verdik. Ev yangınlarında da sokaklar dar oluyor, bizim itfaiye araçlarımız giremiyor, su tankerlerini kullansınlar diye bu yolu düşünüp, harekete geçtik" dedi.

Vali Şerif Yılmaz, yangınların en büyük sebebinin ihmal olduğunu kaydetti.

Hassas ve duyarlı olunmasını isteyen Yılmaz, "Biz Türk milleti olarak ihmalkar bir milletiz. 'Aman ne olacak' diye düşünmeyin. Yolda giderken attığınız yanan izmarit çok büyük yangınlara sebep olabiliyor. Küçücük bir ihmal büyük felaketlere maloluyor. Çevreyle ilgili hususlarda dikkatli olmamız gerekiyor. Yüzde 56'lık ormanlık alan, yapılan son amenajman planıyla tespit edildi. Bu da Kütahya'daki orman varlığının tekrar elden geçirilmesi ile belirlendi. Orman varlığımız Türkiye ortalamasının üzerinde ancak çevreyle ilgili duyarlılığımız yeterli değil. Nereye giderseniz gidin çöpler, şişeler, camlar var. Atılan camlar güneş ve sıcaklıktan dolayı mercek etkisiyle yangına sebep oluyor" diye konuştu.

Toplantının ardından Sırören Köyü ormanlık alanında yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Arazöz ve su tankerlerinin de destek verdiği tatbikat anında 1 adet multikopter ile havadan gözetleme de yapıldı.(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şerif Yılmaz Türkiye Kütahya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title