Haberler

Huzuru Bakır İşlemeciliğinde Buldular

ZERİN ÖZDİLEK - VELİ GÜRGAH - Gaziantep'te tedavi gören madde bağımlısı çocuklar, bakır işlemeciliği kursuyla topluma kazandırılıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Oya Bahadır Rehabilitasyon Merkezi, çeşitli nedenlerle suça sürüklenmiş, sokakta yaşayan ve madde bağımlısı çocukları hayata kazandırmak için tedavilerinin yanı sıra meslek öğrenmelerine katkı sağlıyor.

İŞKUR ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen kursa katılan çocuklar, Gaziantep Bakırcılar Odasının desteğiyle bakır işlemeciliğini öğreniyor.

Odaya ait merkezde haftanın 5 günü gözetmen eşliğinde eğitim alan çocuklar, geçirdikleri zorlu sürecin ardından topluma yeniden katılmanın huzurunu yaşıyor. Merkezde ayrıca sokak çocuklarına yönelik eğitim de veriliyor.

"İlk defa bana 'kardeşim, abi' diyorlar"

Merkezde düzenlenen kursa katılan 18 yaşındaki M.T, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oya Bahadır Rehabilitasyon Merkeziyle tanışmasının ardından hayatının değişmeye başladığını söyledi.

Merkez aracılığıyla kursa başladığını dile getiren M.T, "Önceden madde bağımlısıydım. İnsanlar benden nefret ediyor, uzak duruyordu. Buraya geldim, insanlarla tanışmaya başladım. Bana iyi davranıyorlar. Burada ilk defa bana 'kardeşim, abi' diyorlar. Ablalarım bana kardeş gözüyle bakıyorlar. Dışarıda bana kötü davranırken, burada iyi davranıyorlar. Çünkü artık ben temizim" dedi.

Bakırcılığın güzel bir meslek olduğuna işaret eden M.T, işi öğrenmeye çalıştığını ve ayda bir miktar da para verildiğini kaydetti.

"Artık alnımın teriyle para kazanabiliyorum"

17 yaşındaki M.O. da madde kullanmaya 10 yaşında başladığını, yaklaşık 3,5 aydır da merkezde tedavi gördüğünü ifade etti.

Madde kullandığı süreçte ailesiyle konuşmadığını, eve gitmediğini ve farklı illere kaçtığını dile getiren M.O, "Neredeyse bir madde için insanlara göz yumduğum bile oldu. Benden küçükler bile benimle dalga geçiyorlardı. Onlara inat iyileşmeye karar verdim. Bakırcılık kursuna yazıldım. Artık alnımın teriyle para kazanabiliyorum" diye konuştu.

Ailesiyle de arasının düzeldiğini vurgulayan M.O, hayatında çok şeyin değiştiğini belirterek, hayatla mücadelesini gören insanların ona yardımcı olmaya çalıştığını dile getirdi.

- "Ailemle mutlu bir hayat yaşamak istiyorum"

17 yaşındaki M.K ise ailesinin madde kullandığı dönemde kendisini eve almadığını ve uyuşturucudan kurtarmak için çok çabaladıklarını söyledi.

Bu süreçte psikolojk olarak çöktüğünü ifade eden M.K. madde bağımlılığında kurtulmak istediğini vurgulayarak, bakır işlemeciliğinin de bunun için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Bakırcılığın hayatına çok şey kattığını vurgulayan M.K, "Sosyalleşmemi sağladı. Çevredekiler bizden uzak duruyordu. Madde bağımlısı dendiğinde 5 dakika düşünüyorlardı. Bizden sakınıyorlardı. Burada ablalarımız var, bize sahip çıkıyor. Şimdi insanlar bizi kötü olarak görmüyor. Bağımlı ama düzeliyor, yani iyileşmekte olan bir bağımlı diyorlar burada. Ayrıca ailemle de mutluyum" dedi.

Hedefleri olduğunu ve mutlu bir hayat yaşamak istediğini vurgulayan M.K, kazandığı parayla ailesine bir şeyler almanın kendisini çok sevindirdiğini kaydetti.

"Yeni bir hayata adım atıyorlar"

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kurdukları üç aşamalı rehabilitasyon merkezinin, çeşitli nedenlerle uyuşturucu veya madde bağımlısı olan, sokakta yaşayan ve çalışan çocukların hayatını değiştirdiğini söyledi.

Çocukların önce tedavi edildiğini, sonra da verilen eğitimle iş hayatına kazandırdıklarını vurgulayan Güzelbey, şöyle konuştu:

"Uzman psikolog ve sosyologlar tarafından eğitilen gençlerimizin kimisi üniversitede mühendisliği kazanırken, kimisi barındığı eski tarihi yapıların restorasyon yapımında taş ustası, kimisi fırıncı, kimisi ise lokantacı oldu. Ayrıca, tedavi gördükleri rehabilitasyon merkezinde kendisi gibi aynı kaderi paylaştığı arkadaşlarına öğretmenlik yapıyorlar. Askerlik, evlilik, istihdamın gibi her aşamada takip edilerek desteklenen bu gençlerin hepsi de madde kullanımından kurtulup yeni bir hayata adım atıyor."

Belediye olarak yaptıkları projenin yankı uyandırdığını belirten Güzelbey, projenin ABD'de Yale Üniversitesi'nde ders konusu olduğunu kaydetti.

"Bunların birini kazanabilsek ne mutlu bize"

Gaziantep Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, geleneksel meslekleri yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla 2008'den itibaren İŞKUR ile işbirliği yaparak çeşitli meslek edindirme kursları düzenlediklerini söyledi.

Bu kapsamda son olarak tedavi gören madde bağımlısı çocukları meslek sahibi yapmak amacıyla bakır işleme kursu açtıklarını dile getiren Açık, "Bu çocuklarımızın elleri bu işe bayağı yatkın. Beni şaşırttılar. Önceden böyle düşünmüyordum. Madde bağımlısı, sokak çocukları denildiği zaman hep böyle olumsuz yönleri düşünmemek lazım. Biz bunları eğitiyoruz. Bunların birini kazanabilsek ne mutlu bize" diye konuştu.

Çocukların hayata kazandırılması için ellerinden geldiğince destek vereceklerini ifade eden Açık, mesleği öğrenen gençleri istihdam ettiklerin kaydetti. Madde bağımlısı çocuklara imkan tanınması gerektiğini ve onlara da fırsat verilmesi gerektiğine işaret eden Açık, "Bunlar bizim çocuklarımız, bunları kaybetmemek lazım" dedi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel

Asım Güzelbey Gaziantep Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title