Haberler

Hüyük'te 'Mersin Balığı' Yetiştiriciliği Eğitimi

Konya’nın Hüyük ilçesinde, Mersin Balığı yetiştiriciliği konusunda eğitim semineri düzenlendi.

Konya'nın Hüyük ilçesinde, Mersin Balığı yetiştiriciliği konusunda eğitim semineri düzenlendi.

Mevlana Kalkınma Ajansı'nın (MEVKA) 2015 yılı teknik destek projeleri kapsamında Hüyük Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Hüyük Ziraat Odası proje ortaklığı ile ilçede yaşayan balıkçılar ile çiftçilere yönelik Mersin Balığı Yetiştiriciliği eğitimi verildi. Hüyük Kaymakamı Bayram Türker'in de eşlik ettiği 3 gün süren seminer ziraat odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Seminerde konuşan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, ilçede tarımsal üretim olarak son dönemde ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Çilek konusunda ilçede önemli aşamalar kaydettiklerini ve bölgede söz sahibi olduklarını kaydeden Doğan, "İlçe müdürlüğümüz ve ziraat odamızın ortak çalışması ile alternatif tarımsal üretimi ile ilgili çalışmalar da yapmaktayız. İlçemizin Beyşehir Gölü kenarında olması ve çok sayıda su kaynaklarına sahip olması, bizlere su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili de çalışma imkanı veriyor. Sağlıklı besin kaynağı olarak balık, sofralarımızın olmazsa olmazlarındandır. Bugün dünyada balık avcılığı ise, insan tüketimine cevap verememektedir. Mutlaka balık üretimi yapılarak bu ihtiyaç karşılanmalıdır. Nitekim günümüzde Alabalık, Çipura, Levrek gibi balıkların üretimi yoğun olarak yapılmaya çalışılmaktadır" dedi.

İlçede son yıllarda yapılan göletler ile doğal pınarlar ve su kaynaklarının su ürünleri üretimi için önemli kaynak oluşturduğuna vurgu yapan Doğan, "Ancak ilçemizde kültür balıkçılığı yapılan bir üretim tesisi bulunmamaktadır. Sadece balıkçılarımız Beyşehir Gölü'nden avlanmak sureti ile balıkçılık faaliyetini sürdürmektedirler. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar neticesi alternatif olarak Mersin Balığı Yetiştiriciliği konusunda bir eğitim çalışması yapma ihtiyacı duyduk. Değerli hocamızın da bizlere katılması ile bu programımız MEVKA'nın da destekleri ile bugün burada hayat verdik. Mersin Balığı'nı seçme nedenimiz dünyada yoğun talep alan, siyah havyar deyince ilk akla gelen ve eti ile çok bilinen, aranan, ekonomik değeri yüksek, korunan bir balık türü olması. Mersin Balığı'nın bölgeye uyum sağlayabilecek olması, yetiştiriciliğinde çevreye uyum ve tolerans değerlerinin yüksek olması ile bölgemizde yetiştiriciliği rahatlıkla yapılabilecek bir türdür. Beyşehir Gölü Havzası çok özel bir alan, bilinçli su ürünleri yetiştiriciliği yapılması ile bu güzel havzanın da korunmasını amaçlamaktayız" diye konuştu.

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin de, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile kuruluşlarından itibaren sürekli dirsek teması halinde güzel uygulamalara imza attıklarını, son çalışma çerçevesinde de bölgede eğitim olarak ne yapılabileceği sorusunun cevabını aradıklarını söyleyerek, "Beyşehir Gölü'nden avcılık yaparak geçimini sağlayan çok sayıda ailemiz var. Hem su kaynaklarımızı su ürünleri yetiştiriciliğinde aktif kullanmak, hem de Beyşehir Gölümüzün doğasını korumak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon Yomra Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yetiştirme Bölüm Başkanı Bilal Akbulut, bir sunum gerçekleştirdi. Eğitim seminerinde katılımcılara verilen ilk iki günkü teorik eğitimde, Mersin Balığı'nın tanıtımı, biyolojik özellikleri, doğadaki yaşam döngüleri, yetiştirme teknikleri, dünyadaki üretim alanları, havyarı ve etinin ekonomik değeri üzerine sunumlar yapıldı. Uygulama eğitiminde ise, Hüyük'te ve Beyşehir Gölü çevresindeki su kaynaklarında uygun Mersin Balığı yetiştiriciliği alanlarını incelendi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Beyşehir Mersin Konya Hüyük Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title