Haberler

Hüsnü Özyeğin: Çin Hapşırırsa Dünya Nezle Olur

Hüsnü Özyeğin, 'Çin hapşırırsa dünya nezle olur' derken, küresel ekonominin Çin'deki gelişmelere son derece duyarlı hale geldiğine dikkat çekti.

Hüsnü Özyeğin, 'Çin hapşırırsa dünya nezle olur' derken, küresel ekonominin Çin'deki gelişmelere son derece duyarlı hale geldiğine dikkat çekti.

Çin'in kuzeydoğusundaki Shenyang kentinde inşa ettiği 300 milyon dolarlık alışveriş merkezinin dün açılışını yapan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Çin ekonomisinin son durumunu değerlendirdi. Çin'in son 30 yılda ortalama yüzde 10 büyüme oranı yakaladığını, bu oranın şimdi yüzde 7.5 düzeyine gerilediğini hatırlatan Özyeğin, Çin ekonomisinin önümüzdeki 10 ya da 20 yılda Batı ülkelerine nazaran çok daha hızlı büyüyeceğini söyledi. Küresel ekonominin Çin'deki gelişmelere son derece duyarlı hale geldiğini bildiren Özyeğin, Çin'de cuma günü açıklanan PMI verisinin imalatta nabız artışı göstermesiyle dünya borsalarının ABD'de, Avrupa'da hep tırmandığını, Çin'in küresel ekonomi için son derece önemli bir ülke haline geldiğini söyledi. Çin'in yarattığı ilave hasılanın dünya ekonomik büyümesine her yıl yaklaşık yüzde 1 puanlık katkı sağladığını, aksi halde küresel ekonomide büyümenin yüzde 3 yerine yüzde 2 oranında gerçekleşeceğini vurgulayan Özyeğin, Çin'de gayri safi yurtiçi hasıla 10 trilyon dolara ulaştığı takdirde, yüzde 7'lik büyümenin her yıl aşağı yukarı yeni bir Türkiye ekonomisi çıkaracağını da vurguladı.

OYUNCAK VE TİŞÖRT SATAN BİR ÜLKEYDİ

Türkiye'nin başarılı yatırımcılarından Özyeğin, Çin'e küresel perspektiften bakılması gerektiğini belirterek, "Tek bir ülkeye bakarak, ekonomisinin başarılı olup olmadığına kanaat getiremeyiz. Özellikle Çin gibi büyük bir ülkeye bakarken, dünya ekonomisinin performansı temelinde kıyaslamalıyız" dedi. Hüsnü Özyeğin, Çin için eskisi gibi çift haneli büyümenin de beklenemeyeceğini bildirirken, şöyle devam etti:

"Bir ülkede gelir seviyeleri ve gayri safi yurtiçi hasıla belli bir düzeye ulaşınca, orada her yıl sürekli biçimde yüzde 10 büyüme bekleyemezsiniz. Bunun yanı sıra, Çin ekonomisinde olumlu anlamda çok dönüşüm var. Çin, 20-30 yıl önce oyuncak ya da tişört satan bir ülkeyken, bugün haberleşme ekipmanları, güneş panelleri, enerji santralleri gibi daha pek çok değerli ürün ihraç eder hale geldi. Öte yandan, Çin hükümeti, finansal krizden sonra görüldüğü gibi, merkezi idare anlayışıyla çok çabuk karar alıp uygulayabiliyor. Bu büyük avantaj. Dolayısıyla, Çin ekonomisi hakkında oldukça iyimserim."

Çin emlak piyasasındaki balon riski hakkında da görüşlerini ifade eden Hüsnü Özyeğin, bu risklerin daha çok yerel nitelikli olduğunu ifade etti. Dünyada çok sayıda ülkenin emlak riskleri konusunda endişe taşıdığını, ABD'de Florida, Nevada gibi bazı eyaletlerde de emlak piyasasının şiştiğini, dolayıyla Çin'de genel çaplı bir tehlike görmediğini ifade etti.

ÇİN'DEKİ EN BÜYÜK TÜRK YATIRIMINI YAPTI

Hüsnü Özyeğin, dün Çin'in kuzeydoğusundaki yedi milyon nüfuslu Shenyang kentinde 300 milyon dolara inşa ettiği Star Mall adlı alışveriş merkezini faaliyete geçirdi ve böylece Çin'deki en büyük Türk yatırımının altına da imza attı. İnşasına 2009'da başlanan 325 bin metrekarelik dev alışveriş merkezinde 20 ülkeden 121 marka yerini almış durumda bulunuyor. Bunlar arasında ZARA'nın sahibi olan İspanyol moda devi INDITEX'in yanı sıra GAP, H&M, MotherCare, Starbucks gibi küresel markalar dikkat çekiyor.

9.4 TRİLYON DOLARLIK EKONOMİ

Geçen 30 yılda yatırım ve ihracata dayalı biçimde dört nala büyüyen Çin, tüketime dayalı ekonomiye geçiş yapıyor. Özyeğin'in Çin perakende pazarına yaptığı hamle bu açıdan büyük umut vaat ediyor. Zira, gayri safi yurtiçi hasılası 2013 yılında 9,4 trilyon dolara ulaşan Çin'in, satın alma kapasitesi bazında ABD'yi birkaç yıl içinde geçmesi bekleniyor.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Forbes dergisinin yayımladığı En Zengin 100 Türk Listesi'nde 3 milyar dolarlık servetiyle geçen yıl üçüncü sırada yer aldı. Bankacılık ve finans alanındaki başarılarıyla tanınan Özyeğin, perakende, gayrimenkul, enerji ve liman işletmeciliği gibi alanlarda da uluslararası çerçevede boy gösteriyor. - Shenyang

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüsnü Mustafa Özyeğin Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title