Haberler

Husiler'in İman Üniversitesi Baskını

Husilere bağlı kişilerin medyaya açtığı üniversite Husiler ile ordu arasında yaşanan çatışmaların şiddetini gözler önüne seriyor Husiler adına konuşan Husi sözcüsü, Ali el Asımi medya mensuplarının görüntü almasının ardından açıklamalarda bulundu.

Yemen'in başkenti Sana'da Yemen'in önemli alimlerinden biri olan ve Yemen Müslüman Alimler Birliği başkanlığını da yürüten Abdülmecid el-Zindani'ye ait İman Üniversitesi, Husi Ensarullah Hareketi'ne bağlı silahlı gruplarca basıldıktan sonra ilk kez görüntülendi.

Husilere bağlı kişilerin medyaya açtığı üniversite Husiler ile ordu arasında yaşanan çatışmaların şiddetini gözler önüne seriyor. Husiler adına konuşan Husi sözcüsü, Ali el-Asımi medya mensuplarının görüntü almasının ardından açıklamalarda bulundu.

Yemen'de ağustos ayının sonunda başlayan ve eylül ayı boyunca devam eden Husiler ile ordu arasındaki çatışmaların ardından Sana'nın kontrolünün Husilerin eline geçmesiyle birçok önemli devlet binasının yanı sıra üniversite ve askeri birlikler de Husilerce ele geçirilmişti.

Husilerin eline geçen önemli yerlerden biri olan ve Yemen Müslüman Kardeşler (İhvan) Teşkilatı'nın siyasi kolu olan Islah Partisi'ne yakınlığı ile bilinen Şeyh Abdülmecid el-Zindani'nin rektörlüğünü yaptığı İman Üniversitesi Husi baskınının ardından ilk kez kapılarını açtı. Husi militanların kontrolünde gerçekleşen "medya sunumunda" üniversite yerleşkesi gazetecilere gösterildi.

Üniversite içinde silahlı sivil giyimli Husilerin yanı sıra askeri üniforma giyen Husiler de dikkati çekti. Üniversitenin bazı bölümlerine açılan tünelleri gösteren Husiler, üniversiteyi Ensarullah militanlarına karşı savunan İhvan üyelerine ait  olduğu iddia edilen mühimmatı da medya mensuplarına gösterdi.

Tünel olduğu iddia edilen kısımın girişindeki yapının ise yeni yapılmış görüntüsü vermesi dikkatlerden kaçmadı.

AA ekibinin de içinde bulunduğu medya heyetinin incelemelerine izin veren Husiler, Zindani'yi ve İman Üniversitesini "terörist yetiştirmekle" suçladı.

Yemen Devrimi, dönemin Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i devirmek için 27 Ocak 2011'de başlamış ve  27 Şubat 2012'de başarıya ulaşmıştı. Ayaklanmada yüzbinlerce insanı sokaklara döken muhalif hareketler arasında yer alan Yemen Müslüman Alimleri Birliği başkanı Abdülmecid el-Zindani, Afganistan ile Rusya arasındaki savaşlarda mücahit olmasının yanı sıra İsrail'in Gazze'ye saldırıları sırasında İsrail'e cihad ilan etmesi ile de tanınıyor.

Husi Ensarullah hareketine bağlı militanlar, Eylül ayında başkent Sana'daki devlet kurumlarını ele geçirmişler, bir çok siyasetçi, aktivist ve işadamının ev ve ofisini yağmalamışlardı.

Krizi bitirmek için Birlemiş Milletler temsilcisi ve ülkedeki diğer siyasi grupların da katılımıyla, Ensarullah ve yönetim arasında uzlaşıya varılmıştı. - Sana

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Eylül Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title