Haberler

Hünerli Ellerden Muhteşem Dokunuş

İzmir'de, Konak Belediyesi'nin açtığı Trabzon Gümüş Kazaz Örücülüğü kursuna katılan hünerli eller, gümüş ve bakır telleri muhteşem takılara dönüştürüyor.

İzmir'de Kadın, Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürlüğü'nü ilk kuran belediye olan Konak Belediyesi, müdürlük bünyesinde faaliyet gösteren semt merkezlerinde hayata geçirdiği kurslarla kadınların hem sosyal yaşama katılımını artırıyor, hem de onların üretime katılmasına öncülük ediyor. İlmek ilmek, sabırla örülen, ata yadigarı Trabzon Gümüş Kazaz örücülüğü de, bu kurslar sayesinde yeniden can buluyor. Konak Belediyesi'nin Agora Semt Merkezi'nde verilen Trabzon Gümüş Kazaz Örücülüğü kursu bu yıl da yoğun ilgi görüyor. Konak Belediyesi ile Konak Halk Eğitim Merkezi ortaklığında düzenlenen kursa katılan kursiyerler emeğini üretime, üretimini de kazanca çevirerek aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Konak Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Nermin Ertuğrul Çelen'in eğitmenliğinde Kasım ayında başlayan kursa katılanlar Selçuklu Dönemi'nden kalma bu sanatı öğrenmenin ayrıcalığını yaşıyor. Genellikle ev hanımlarının katıldığı kursta kadınlar hobilerini geliştirirken, bir taraftan da ürünlerini kermeslerde veya özel çevrelerinde satışa sunarak emeklerinden kazanç elde etme fırsatını yakalıyor.

EL SANATLARI YAŞATILIYOR

Kursiyerlerin ilk olarak bakır telle çalışmaya başladıklarını daha sonra gümüş ve altın tel ile takı tasarımı yaptıklarını belirten kurs eğitmeni Nermin Ertuğrul Çelen, "Bu sanatı öğrenen kadınlarımız yaptıkları takıları kuyumcu ve gümüşçülere satarak gelir elde edebildiği gibi eşe dosta ve kermeslerde de satışa sunabiliyor. Trabzon'da kazaz örücülüğü kadınlar arasında yaygın bir el sanatıdır. Kadınlar evlerinde Trabzon işi takıları yaparak evlerine ekonomik katkıda bulunurlar. Trabzon'da bu sanat adeta her kadının çeyizi gibidir. Bilmeyen yoktur. Bu özel telleri de Trabzon'dan getirtiyoruz. Kursiyerlerimizin hepsi çok yetenekli ve azimli" dedi.

Kursa büyük talep olduğunu; ancak imkanlar ölçüsünde sadece 22 kadına kurs verebildiklerini dile getiren Çelen, haftanın dört günü iki ayrı grupla çalışma yaptıklarını söyledi. Kursiyerlerin Kasım ayından bu yana büyük gelişme kaydettiğini ve profesyonellere taş çıkartacak kalitede iş çıkarttıklarını ifade eden Çelen, yeni dönem kayıtlarının da yaz aylarında tekrar başlayacağını belirtti. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Trabzon Gümüş İzmir Konak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title