Haberler

Hükümetin Dünyanın Parasını Türkiye'ye Akıtma Planı

Güncelleme:

Hükümet, güvenilir liman arayan sermayeyi çekmek için düğmeye bastı. Türkiye'ye gelen paraya transfer kolaylığı sağlanacak, çıkışta sorun yaşanmayacak ve ek maliyet olmayacak. Soru sorulmayacak.

"Hükümet, Körfez ülkeleri başta olmak üzere dünyada kendine güvenli liman arayan milyarlarca doları Türkiye'ye çekecek tarihi bir adım atıyor. Ekonominin dümenine oturan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yurtdışından gelecek para, altın, dövize üç başlıkta "güvence" vereceklerini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Canikli, "Giriş-çıkış, transfer kolaylığı sağlanacak. Dövize çevirip çıkmada zorluk yaşanmayacak. Ek maliyet olmayacak. Ekonomik güvence sağlanacak" dedi. İlk kez SABAH'a konuşan Başbakan Yardımcısı Canikli şu mesajları verdi:

"NET HATA KARA PARA DEĞİL"

Merkez Bankası'nın bilançosunda net hata noksan rakamı yıllık milyarca dolarlara ulaşıyor. Kesinlikle kara para değil, legal yolla gelen paralar. Bölge ülkelerden Türkiye'ye gelen kalıcı sermaye. Uzun vadeli, kalıcı ve cari açığın finansmanında sağlam bir kaynak. Türkiye'yi cazibe merkezi olarak görüyorlar.

"PARASINI GETİRE NE GÜVENCE"

Sermaye en çok geldiği ülkeden rahat çıkabilmeyi öngörmek ister. Türkiye'de kendini güvende hissetmeli, rahat olmalı. Yani dövize çevirip çıkabilmeli. Türkiye'de paraların transferinde herhangi bir sıkıntı yok. Giriş ve çıkış kolay olacak, ek maliyet olmayacak.

"SERMAYE ADRES ARIYOR"

Dünyada ciddi bir kaynak yön bulmaya çalışıyor. Özellikle Körfez sermayesi risklerini dağıtmak istiyor. Bunlar riski ortadan kaldıracak farklı sepet arıyorlar. Türkiye'yi kaynakların yönelebileceği güvenli bir liman ve bu amaç için uygun bir ülke olarak görüyorlar.

"EN KAPSAMLI REFORM PAKETİ"

Yatırımcıların mali, bürokratik sıkıntılarını giderecek en kapsamlı reform paketini yaşama geçiriyoruz. Son rötuşlardan sonra Meclis'e gönderiyoruz.

"600 MİLYONLUK DESTEK"

Yabancı yatırımcı dahil; yatırımcıların, üretim yapanların, yatırım ortamının iyileştirilmesine ve yatırımcının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik talep ettiği düzenlemelerin büyük bir bölümünü bu pakette yürürlüğe koyuyoruz. Bu düzenlemelerle; yatırımcıya, üreticiye ve işletmelere yıllık 600 milyon liralık kaynak aktarımı sağlamış olacağız.

"5 YILLIK EMLAK MUAFİYETİ"

Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalara 5 yıl süreyle, arazilere ise yatırım teşvik belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti getiriliyor. İnşa edilen binalardan bina inşaat ve imarla ilgili harçların alınmaması öngörülüyor. Nispi vergiye tabi kâğıtlardan sadece bir nüsha için damga vergisi ve noter harcı alınması, sözleşmelerdeki bedel artırılmasında sadece artan bedelden vergi alınması, sözleşmelerdeki cezai şartlardan damga vergisi alınmaması sağlanacak. Sermaye piyasası araçları, faizsiz finansman enstrümanlarını genişletilmesini teşvik ediyor. Yeni çıkacak faizsiz finansman araçlarında KDV, damga vergisi ve harçları açısından vergisel avantajlar sağlıyor.

"PİYASALAR DERİNLEŞİYOR"

Finans piyasalarını derinleştirecek düzenlemeler yapıyoruz. İslam ülkelerindeki sermayenin ülkemize getirilmesini sağlamak amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaşmasının önündeki mevzuat engelleri kaldırılıyor. Bu kapsamda, Kurumlar Vergisi Kanunu, KDV Kanunu ve Damga Vergisi ile Harçlar Kanunu'nda düzenlemeler yapılıyor. Kira sertifikası ihracına ilişkin Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer alan istisna yeniden düzenleniyor ve her türlü varlık ve haklar istisna kapsamına alınıyor. Kira sertifikası ihraç türlerini kapsayacak şekilde damga vergisi ve harç istisnasının kapsamı da genişletiliyor.

"EV ALAN YABANCIYA ÖZEL KANUN GELİYOR"

Türkiye'ye gelerek belli bir rakamın üzerinde konut alanlar, yatırım yapanlar oturum ve vatandaşlık alabilecek. Yabancılara vatandaşlık vererek nitelikli eleman çekilmesini öngören düzenleme ayrı bir kod kanunda düzenlenecek. Oturum izni ve vatandaşlığa geçişte yapılacak yatırımın miktarı konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Farklı ülkelerdeki uygulamalar inceleniyor. Piyasadaki gelişmelere göre revize edilebilir. Vatandaşlık için çevre ülkelerden büyük talep var. Sadece Körfez değil, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, yakın coğrafyamız. Hem Türkiye'de yatırım yapmak hem yaşamak istiyorlar. Varlıklarını transfer de kaçınılmaz olarak beraberinde geliyor. (Kaynak:Sabah)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Nurettin Canikli Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500

Yorumlar (29)

KAVKAZ:

BİZDE BÖYLELİKLE HARAM KARA KANLI PARA KARA PARA İLE KARNIMIZI DOYURACAĞIZ. ONDAN SONRA DİYECEĞİZ Kİ. . . BİZ MÜSLÜMANIZ DOMUZ ETİ YEMEZ, İÇKİ İÇMEYİZ. . . HOHAHOHAHOOOHOOO

13
2
yanıtYanıtla
SÜPER GİRİŞMMİŞ AKKOYUN:

DÜNYANIN PARASI CEBİNİZE AKMASIN DA

10
2
yanıtYanıtla
semih:

başkan bey niye isviçre bankalarında tutuyor parasını??

6
6
yanıtYanıtla
EMBESİL SÜRÜSÜ:

bu haberi eleştiren, ülkeye para girişi olacağı için küplere binen, bunu da taa vatan hainliğine kadar götüren embesillerin varlığını görünce CHP''nin neden iktidar yüzü görmediğini ve bundan sonrada göremeyeceğini daha iyi anladım. devam edin siz tosunlar, kervan yürüyor.

2
9
yanıtYanıtla
KAVKAZ:

BİZDE BÖYLELİKLE HARAM KARA KANLI PARA İLE KARNIMIZI DOYURACAĞIZ. ONDAN SONRA DİYECEĞİZ Kİ. . . BİZ MÜSLÜMANIZ DOMUZ ETİ YEMEZ, İÇKİ İÇMEYİZ. . . HOHAHOHAHOOOHOOO

8
1
yanıtYanıtla
DERBEDER:

BANKALARI SATTINIZ ZATEN DÜNYANIN PARASINI KAZANDILAR PARANIN DİNİ OLMAZ DEDİNİZ PARAYI YABANCILARA YEDİRDİNİZ SATMADIK BİŞEYDE KALMADI ŞİMDİDE HERALDE MİLLETİN KÖYÜNDE BAGINDA EVİNDE ELİNDE NEVARSA ONUMU PEŞKEŞ ÇEKMEK NE

8
1
yanıtYanıtla
SÜPER GİRİŞİM:

BURADA BASİT YORUM YAPAN EMBESİL BEYİNLİ ÇAPSIZ MUHALİFLER, PARA AVRUPA BANKALARINDAN, ABD NEVADAYA KAÇTI. İSVİÇRE YILLARDIR BU PARALARLA GEÇİNDİ. APTAL OLMAYIN, APTALCA MUHALEFET YAPMAYIN. SADECE BUNU YAPMAK BİLE ULUSLARARASINDA TÜRKİYENİN GÜCÜNÜ GÖSTERİR LİG ATLADIĞINI GÖSTERİR. SİZ SANIYORMUSUNUZ Kİ EGEMEN GÜÇLER ÇAPSIZ BİR ÜLKEYE BUNU YAPTIRIR? SÜPER BİR PROJE, BANKACILIK VE FİNANS SİSTEMİNİ BÜYÜTECEK BİR PROJE. SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ, BİR AN ÖNCE YAPILSIN. HERKESE YARAYACAK SONUÇTA

2
7
yanıtYanıtla
KAVKAZ:

PARA İÇİN SÜSLEYİP PÜSLEYİP SATARSIN DEĞİL Mİ. . . .

yanıt6
yanıt1
SÜPER SATIŞIN:

BEYİNSİZ BU ÜLKENİN TOPRAGINI YABANCILARA PEŞKEŞ ÇEKMEK HERŞEYİ YABANCIYA SATMAKLAMI GÜCÜMÜZÜ GÖSTERECEZ ABDSİ AVRUPASI ÜLKELERİNDE YAŞAYAN MÜSLÜMANLARI DIŞLAMAK İÇİN UGRAŞIRKEN BU KADAR YABANCI HAYRANLIGI HAYRA ALAMET DEGİLDİR SENDEMİ DIŞARININ YALAKASISIN

yanıt7
yanıt2
KAVKAZ:

KAZ BEYİNLİYE DİYE YAZANA. . . . . . rUSLAR GİBİSİN ULAN ZİBİDİ. . BİLİRİM SATARSIN. . . SANA YAZDIKLARIMI YAYIMLAMADILAR. . . SENİN FERTLERİNLE İLGİLİ ÇOK GÜZEL SATIŞ PROJELERİ HAZIRLAMIŞTIM. . . VATANA ÜSTÜN HİZMET MADALYASI VERECEKTİM. . . GÖREVLERİ BİTİNCE. . .

yanıt1
yanıt2
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title