Haberler

Hükümet Programı TBMM'de

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Hükümetin ne kadar başarısız olduğunu anlatıp, onun üzerine bir başarı hikayesi yazmaya çalışmak aslında biraz sefil bir teselli olur" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 62. Hükümet Programı üzerinde yapılan görüşmelerde grubu adına söz alan Bostancı, konuşmasına, "Hepimizin tek ülkesi var. Hepimizin aynı zamanda tek hükümeti var. Başka hükümet yok. Bu hükümetin başarısı sadece AK Parti Grubu'nun başarısı olmayacak. Bu ülkenin, bu ülkedeki insanların başarısı olacak. Bu grupla birlikte sizin başarınız olacak" diyerek başladı.

Siyasete ilişkin eleştirilerin dile getirilirken ülkenin ortak çıkarlarının, ortak geleceğinin ve kader birliğinin sadece retorikte bırakılmaması, siyasal dile de yerleştirilmesinin faydalı olacağını ifade eden Bostancı, "Hükümetin ne kadar başarısız olduğunu anlatıp, onun üzerine bir başarı hikayesi yazmaya çalışmak aslında biraz sefil bir teselli olur" dedi.

İngiliz tarihçi Arnold Toynbee'nin medeniyet tanımını anımsatan Bostancı, AK Parti'nin halkın dertlerine, özlemlerine ve beklentilerine cevaplar verdiği için başarılı olduğunu söyledi.

"AK Parti'nin başarı hikayesi burada" -

Türkiye'nin "yeni" bir Türkiye olduğunu ifade eden Bostancı, yeni lafının çok kullanıldığını, bu kelimenin içinin anlamlı bir şekilde doldurulamaması halinde sefil bir kelimeye dönüşeceğini kaydetti.

Bugünkü yeni Türkiye'nin içinin sadece AK Parti'nin lafıyla, retoriği ile dolan bir şey olmadığını dile getiren Bostancı, "Daha düne kadar Türkiye'de insanlar geleneksel ilişkileri içerisinde bir hayat sürüyorlardı. Türkiye'nin şartlarının ne kadar değiştiğini görmek lazım. Hayatın ölçekleri, anlayışlar değişiyor. Daha düne kadar Türkiye'deki insanların ufku, yolu ve izi olmayan kasabaların etrafını çeviren dağları aşamazdı. AK Parti yol açtı, bütün dünyaya iz açtı. Siz de geçiyorsunuz o yollardan" diye konuştu.

AK Parti'yi eleştirirken arkasındaki sosyal ve iktisadi hikayenin görülmesi gerektiğini vurgulayan Bostancı, bugün Türkiye'deki insanların kaderinin Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu ile ortak olduğunu belirterek, "Buna gözlerinizi kapasanız da, sonuna kadar açsanız da bu nesnel şartları değiştiremezsiniz. Yeni Türkiye'nin şartlarına ilişkin yeni türküler söyleyeceksiniz. Geçmişe bağlı olacaksınız ama aynı zamanda geleceği kucaklayacağınız bir ufkunuz olacak. Ancak böyle yapabilirseniz, bir ülkeyi kudretli, büyük bir ülke haline böyle getirebilirsiniz. AK Parti'nin başarı hikayesi burada. Ben temenni ederim ki muhalefet bizden daha iyisini söylesin, bu halkı kalbinden yakalasın. Yakalayın ve iktidar olun" şeklinde konuştu.

"Konuşulmamış söz yok, gün yüzü görmemiş kelime yok" -

Bostancı, hükümet programındaki çok önemli başlıklardan birisinin de çözüm süreci olduğunu vurgulayarak, bunun cumhuriyetin en temel projelerinden birisi olduğunu, kesinlikle siyasetin o ucuz dili ve retoriği etrafında konuşulmaması gerektiğini kaydetti.

CHP'li Hurşit Güneş'in "Meclis bu işin içinde yok" dediğini ifade eden Bostancı, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben Çözüm Komisyonu başkanıydım. Çözüm Komisyonu'nu kurduk Meclis'te. 'Herkes gelsin' dedik. Meseleye ilişkin söylediğiniz en parlak öneri 'Diyarbakır Cezaevi'ni müze yapalım' idi. Keşke burayı müze yapmakla bu işi çözecek olsak. Keşke çözecek olsak, her yere müze açalım. Esaslı bir senaryonuz var mı? Niye olmuyor biliyor musunuz? Çünkü kendi içinizdeki, sizce demokratik zenginlik, bizce 'uyumsuz orkestra düzeni' buna izin vermiyor. Ne söyleseniz zülfiyare dokunur. En iyisi hiçbir şey söylememek. Mümkünse şöyle alt düzeyden bir müzeyle vaziyeti kurtarmak.

Meclis'e bilgi veriliyor arkadaşlar. Sayın Atalay kaç defa konuştu. Çözüm sürecine ilişkin kaç kere konuşmalar yapıldı. Her yerde her şekilde konuşuluyor. Bu konuda konuşulmamış söz yok, gün yüzü görmemiş kelime yok. Her şey konuşuluyor. Önemli olan konuşmak değil, yapmak, yapabilmek. O yapabilen irade de işte burada, inşallah yapacağız. Bu memleketin toplumsal birliğini ve kardeşliğini sağlayacağız. CHP'nin tabi kendi içinde birlik ve kardeşliği sağlayacağı kongresini inşallah 5 ve 6 Eylül tarihlerinde yakından takip ediyoruz. İyidir, önce içeride birlik sağlanır. Sonra Türkiye'ye de birliğe sıra gelebilir."

"Entrik ilişkilerle iktidar arayanların arkasında nasıl saf tutuyorsunuz?" -

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "paralel yapı" meselesinin çok speküle edildiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bize diyorsunuz ki 'siz dün o insanların yanındaydınız' değil mi? Evet, yanındaydık. Bugün de 'siz yanındasınız' değil mi? Yanındasınız. Bakın ikisi arasındaki farkı söyleyeyim. İçinizdeki arkadaşlar sivil toplum, siyasal toplum tartışmalarını bilirler. Marksizm'e, Marks'a, Hegel'e ilişkin okumalar yapmış milletvekilleri de vardır. Sivil toplum siyasal alanın dışında örgütlü toplumdur. Biz sivil toplumun siyasi olarak nerede pozisyonlandığına bakmayız. Her kim sivil toplum alanında örgütleniyorsa onu destekleriz.

Dün o insanlar sivil toplumun parçasıydılar orada örgütlüydüler. 'Siyasetin ortağı olalım, siyasetin üzerinde vesayet kuralım' gibi bir iddia getirmiyorlardı. Biz de o insanların yanındaydık. Bunda hiçbir beis yok. Başka sivil toplum örgütlerinin de yanındaydık. Sadece onların değil. Dün sivil toplumun içinde olan bu yapı belli bir güce eriştiğini var sayıp, siyasete ilişkin iddiada bulundu. İşte biz o noktada itiraz ettik ve o noktada sivil toplumun içindeyken siyasete ilişkin entrik yöntemlerle bu işe kalkışanların karşısında olduk. Niçin? Halkın iradesini açık, aleni süreçlerle sana teslim etmişler ve 'sen götürüp kapalı entrik bir yapının şantajına boyun eğip veremezsin' diye. Siz de açık, aleni süreçlerle halktan yetki alıp orada oturmuyor musunuz? Siz de öyle gelmediniz mi? Siz de millet iradesinin bir parçası değil misiniz? Peki bu entrik ilişkilerle iktidar arayanların arkasında kendinizi inkar ederek nasıl saf tutuyorsunuz?"

"Sayın Davutoğlu'nun kurultay konuşmasını okumanızı öneririm" -

Sataşma nedeniyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de AK Parti'nin yeni Grup Başkanvekili'nin bugün görücüye çıktığını ifade ederek, başarılar diledi.

Bostancı'nın Marks'ı, Hegel'i, Habermas'i anlattığını belirterek, "Arada bir de İbni Sina'dan, Farabi'den, Nizamimülk'ten söz etseniz. Topluma bu kadar yabancı olunca bir insan maalesef Türkiye'nin, bizim kültürümüzün gerçekleriyle yüzleşmekte zorlanıyor. Ben size Sayın Davutoğlu'nun kurultay konuşmasını okumanızı öneririm" dedi.

Bostancı'nın "paralel yapı" ile ilgili ifadelerine anımsatarak, "İtiraf ediyor. Valileri, emniyet müdürlerini, hakimleri, savcıları bütün bunları paralel yapının isteğiyle tayin etmediniz mi? Sivil toplum istedi diye mi yaptınız?" diye sordu.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da muhalefetin görevinin olumlu işlerin onayını verirken en çok da iktidarın yanlışlarını ortaya koyarak, ona yol göstermesi olduğunu ifade ederek, "Birinci görevi budur. Bizim buradaki eleştirilerimizi bir 'sefil anlayış' olarak nitelendirmek gerçekten çok ayıp bir terim, çok ayıp bir kullanım. Sefil bir anlayış olarak nitelendirilmesi son derece çirkin görülüyor" diye konuştu.

Bostancı, "paralel yapı" lafının siyasete ilişkin iddialar ortaya çıktıktan sonra kullanıldığını ifade ederek, "Benim konuşmamı takip ettiyseniz. Geçmişteki sivil yapıya atıf yaptım. Bu çerçevede söylediklerimi anlayacaksınız. Tutanakta ne yazdığını bilmem ama benim kastettiğim anlam çok açıktır" dedi.

İbni Sina ve Farabi'ye ilişkin zaten bir müktesebat sahibi olduklarını belirten Bostancı, "Bu alanı biraz muhalefete bıraktık. Muhalefetin de çok gayretli olduğunu görüyorum" dedi.

Yeniden söz alan CHP'li Hamzaçebi, "Cahil alim olmaz su taşımakla tekkeye, insan adam olmaz gitmek ile Mekke'ye" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın itirazları üzerine Hamzaçebi, Bostancı'yı kastederek, "Kendisi çok saygısız ifadelerde bulundu. CHP'ye akılsız demek istiyor. Bunu daha önce burada kullandınız. Ben bu seviyesiz üslubu size iade ediyorum. Cevap vermeye değer bulmuyorum" şeklinde konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Akif Hamzaçebi Naci Bostancı Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title