Haberler

Hububat Fiyatları Çiftçiyi Sevindirdi

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, 2016 yılında hububat hasadının üreticiyi sevindirdiğini açıkladı.

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, 2016 yılında hububat hasadının üreticiyi sevindirdiğini açıkladı.

Havaların iyi gitmesi üreticilerin bilinçli olmaları bu seneki 2016 yılı hububat hasadının daha varimli olduğunu söyleyen Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, "Çiftçilerin ve üreticilerin bilinçli olduğu için buğdayın kalitesi yaklaşık % 15-20 oranında arttı. Fiyatlar bu sene biraz normal ama beklentimiz biraz daha yüksek. Ofis fiyatları yüksek olduğu için üreticilerimizin daha fazla kazanmalarını sağlamak için ofise satmalarını öneriyoruz. Saman balya fiyatları 5 lira civarında olduğu için bu fiyat nırmal bir fiyat" dedi.

Hayvan ithalatının yanı sıra yerli üretimine de ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Dönmez, "Türkiye genelinde hayvancılık sektöründe sıkıntılar ise devam ediyor. Hayvan ithalatının yanı sıra yerli üretimine de ağırlık verilmesi gerekiyor. Genel sıkıntıyı sadece hayvan ithal ederek aşamayız. Hayvan sıkıntılarının haricinde süt üreticileri de büyük sıkıntılar yaşıyor. Süt üreticilere yapılan desteklemelerin bir an önce arttırılması gerekiyor. Süt fiyatları maliyetin üstünde olmalı ki süt üreticileri kendilerini toplayabilsinler" dedi.

Kanola üretimi 450 kg-750 kg civarında olduğunu söyleyen Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, "Kanola ekiminde desteklerin yüksek olması ve erken hasat avantajından dolayı üreticiler kanola ekimine yöneldiler. Dekar başına ortalama 500 kg alınması dolayısıyla bölgede ayçiçeği ekimi azaldı" dedi.

Bor ürünleri, tarım ve ormancılıkta yaygın olarak kullanılmakta olup gübre olarak ve istenmeyen otlar ve böceklerle mücadelede kullanılmakta olduğunu söyleyen Dönmez, "Bor, bitkiler için toprakta bulunması gerekli bir element olup, besinlerin ve suyun bitkilerin bünyesinde taşınmasına yardımcı olması sayesinde bitkilerin büyümesinde, gelişmesinde, ürün vermesinde ve çekirdek oluşturmasında önemli rol oynamaktadır. Çiftçilerimiz bu bölgede bor kullanılması konusunda bilinçli. Bu sayede çiftçilerimizin de kazançları artmıştır" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Süleyman Dönmez Bandırma Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title