Haberler

    Htc One M8

    HTC'nin yeni amiral gemisini tepeden tırnağa inceledik.

    Hasan Uğur Nayır - -

    Sızıntılarla gündemi bir hayli meşgul eden HTC One M8 veya diğer adıyla yeni HTC One, bir süredir inceleme merkezimizin konuğu oldu. Telefonu kullandık ve detaylıca mercek altına aldık. Yekpare alüminyum kasası, Duo Kamera ve yeni özellikleriyle dikkat çeken cihazın performansını ölçtük. Peki sonuç nedir? İşte o zaman sizleri incelememize alalım. Lafı daha fazla uzatmayalım ve yeni amiral gemisinin neler sunduğuna birlikte bakalım.



    Yüksek çözünürlüklü videoyu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.


    Tasarımda neler değişti?


    HTC One'daki alüminyum kasa ilgi çekmiş ve sevilmişti. HTC geleneğini bozmadan devam ediyor. Cihaz selefi HTC One'daki gibi yekpare alüminyum kasasıyla dikkat çekiyor. M8'de farklı olarak alüminyum kasa fırçalanmış. Bu da telefonun daha çekici ve şık durmasını sağlıyor. Telefonu kılıfıyla kullandığınızda bu şık görüntüden mahrum kalabilirsiniz. Arka kısım kenarlara doğru eğimli olarak geliyor. Eğimli olması telefonun ele oturmasını sağlıyor. Köşeler biraz daha yuvarlak. HTC, M7'ye göre tasarımı biraz daha yumuşatmış. Ekranın 5 inç olması ve telefonun boyunun uzamasıyla birlikte, Tayvanlı üretici yaptığı tasarım değişiklikleriyle kullanımın rahat olmasını amaçlamış. Kullandığım süre boyunca tasarım değişiklikleri sorun teşkil etmedi. Aksine rahat ve esnek bir kullanım sağladı.


    #Sayfa#


    Sağdaki ses kontrol düğmeleri artık hafif bir çıkıntıya sahip, bu çıkıntı sayesinde düğmelere ulaşmak daha kolay. Ses düğmesinin üstünde microSD kart girişi yer alıyor. Artık yeni HTC One'da 128 GB'a kadar artırılabilir hafıza desteği bulunuyor. Sim kart girişi ise önceki modelde olduğu gibi solda konumlandırılmış. Yeni HTC One'ın nano sim kart ile çalıştığını belirtelim. Micro sim kart kullanıyorsanız, sim kartınızı ya kestirmeniz ya da yenisini almanız lazım. Tavsiyem kestirmeden direk yenisini almanız. Kesik sim kartlardan dolayı temassızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Alt tarafta ise kulaklık ve USB girişi bulunuyor. Kulaklık eskiden üstteydi. M8'in arkasında Duo Kamera adı verilen çift kamera teknolojisi mevcut.



    Cihaz 160 gram ağırlığa sahip ki, 5 inçlik bir telefon için makul bir ağırlık diyebiliriz. Telefonun boyutları kot pantolon veya mont cebinde taşımaya uygun. Tasarımda tek takıldığım nokta ön taraftaki HTC logosu oldu. Eski One'da logo yanında yer alan düğmelerle birlikte logo kısmı çok fazla yer kaplamıyordu. Normal duruyordu. Ama M8'de logo gereksiz bir alan kaplıyor. Yazılımsal tuşlardan dolayı ekranda bir alan kaybı söz konusu. Halbuki logo kısmı buradan kaldırılıp, yazılımsal tuşlar logo yerine alınarak ekran daha geniş tutulabilirmiş.


    #Sayfa#


    Malzeme kalitesi olduğu kadar performansı da yüksek


    Telefonda 5 inç'lik Super LCD 3 ekran bulunuyor. Full HD yani 1080x1920 çözünürlük sunan ekranın PPI oranı ise 441. Gayet yüksek bir oran. Genel olarak HTC kaliteli ekranlara imza atıyor ki, yine aynısını yapmış. Dokunmatik ekran, görüntü konusunda gayet başarılı. HTC'nin kendine has dokunuşları ekranda kendini hissettiriyor. Renklerin canlılığı ve doygunluğu oldukça başarılı. Ekran parlaklığı da başarılı. Güneşli havalarda da ekranı görebiliyorsunuz. Ekranda kullanılan Corning Gorilla Glass 3 çiziklere ve darbelere karşı dayanıklılık sağlıyor. Ekranın dokunmatik tepkimesi son derece hızlı. Tepki vermede geç kalma veya algılamama gibi sorunlar yaşanmıyor.



    İlk olarak MWC 2014'te S5 ve Xperia Z2'le duyduğumuz Snapdragon 801 çözümü HTC One'da yer alıyor. Telefonun Avrupa ve Amerika varyantlarında 2.3 GHz'lik 4 çekirdekli MSM8974AB Snapdragon 801 sürümü var. Bize test gelen telefonda da bu işlemci kullanılıyor. Ancak Asya'da ise biraz daha hızlı olan ve S5'te kullanılan 2.5 GHz'lik Snapdragon 801 var. Snapdragon 801 aslında 800'ün biraz daha gelişmiş versiyonu. 801'in işlemci ve GPU hızı biraz daha yüksek. Yeni HTC One'da yeni yonga ile birlikte Adreno 330 GPU'su, 2 GB LPDDR3 RAM (Bir dönem DDR4 olabileceği ve 3 GB RAM olabileceği iddiaları çıkmıştı), 16/32 GB dahili depolama seçeneği ve 128 GB microSD kart desteği var.



    #Sayfa#


    Genel olarak performans deyim yerindeyse yağ gibi akıyor. Menü veya sayfa geçişlerinde sorun yok. Zaten menüde arka plan siyah olduğu için de hızlı. Donanım olarak telefon yüksek performans sunuyor. Cihazın normal günlük bir kullanımda yavaşladığını görmedim. Farklı farklı uygulamaları deneyip, yoğun kullandığım zamanlarda da yavaşlamadı. Ayrıca Dead Trigger 2, Asphalt 8 gibi ağır grafikli oyunları sorunsuz oynayabildim. Oyunlarda herhangi takılma olmadı. Özellikle oyun oynayan kullanıcılar için şunu belirteyim, HTC One M8'in performansı gayet stabil ve hızlı.



    Tabii ki Antutu ve Epic Citadel testlerini de yaptık. Antutu'dan 29 bin civarında puan aldı. Unreal Engine 3 motoru destekli Epic Citadel'da ultra ayarlarda sonuç ise 51.7 FPS oldu. Telefonun RAM kullanımını merak edenler için belirteyim, normalde RAM'in 880-900 MB'ı kullanılıyor. Telefon TV kumandası olarak da kullanılabiliyor. Ama TV özelliği ülkemizde aktif değil. Her akıllı telefon gibi ısınabiliyor, normal bir durum. Ama bize gelen test telefonunda şarjın %40 kalmasından sonra ısınma bana biraz daha arttı gibi geldi.


    Yazılımdaki yenilikler


    Yeni HTC One'ın performansının iyi olmasının diğer nedeni ise yazılımsal. Ben Sense 3'teki performansı 4'te bulamamıştım. Ancak HTC, Sense 5'le birlikte durumu toparladı. İyi yöndeki ilerleyiş Sense 6'da devam ediyor. Sense 6'da yeni temalar gibi yeni özelleştirme seçenekleri var. Bununla birlikte geçişlerdeki transparan efektler iyileştirilmiş. BlinkFeed bildiğimiz gibi ama birkaç ekstrası daha var ve eskisine göre daha akıcı. Sense 4 ve 5 arasındaki büyük değişiklik gibi Sense 5.5-6 arasında çok büyük değişiklik yok.



    #Sayfa#


    İnternette yaptığım araştırmada Sense 6'da HTC'nin alt yapıda bazı noktaları sıfırdan alarak performansı yükselttiğine dair bazı yorumlar okudum. Telefonun uygulama kısmına girdiğinizde kılavuz boyutu standart olarak 4x5 olarak geliyor. 3x4 olmaması daha iyi olmuş. Ama isteyen seçeneklerden 3x4'ü seçebilir. Menü fontlarında ve renklerinde de bir takım değişiklikler var. Ayarlardaki başlıklar bana eskisine göre biraz daha sönük renkte geldi. Zoe ayrı bir uygulama olarak telefondaki yerini almış durumda. Şimdilik Zoe kullanılmıyor, ama HTC'nin ileriki zamanlarda Zoe'le ilgili planları var. Galeri kısmında da birkaç değişiklik yapılmış.



    Yazılımsal yeniliklerden biri de Motion Launch. Aslında bildiğimiz bir özellik. Kilitli ekrana iki kere dokununca telefonun açılması, sağa kaydırma yapınca BlinkFeed'in gelmesi gibi hareketleri yapabiliyorsunuz. Güç tuşuna basmamak için iyi bir yol. Ancak telefon cebimde arada sırada kendine kendine açılmıştı. Böyle bir handikapı da var. İsterseniz Motion Launch'ı ayarlarda Ekran ve Hareketler kısmından kapatabilirsiniz.


    #Sayfa#


    HTC Sense 6 ve yazılımdaki yenilik genel olarak güzel, ama bir özellik var ki korku filmi tadında. Bu özellik ise güvenlikte kendini gösteriyor. One M8'de ekran kilidi şifresi 5 kere yanlış girilirse, cihaz 30 saniyeliğine girişimleri engelliyor. Süre geçtikten sonra 10 kere daha şifre yanlış girilirse telefon otomatik olarak fabrika ayarlarına geri dönüyor ve kendini sıfırlıyor. Telefon numaralarınız, fotoğraflarınız, uygulamalarınız kısaca her şeyiniz siliniyor. Küçük bir çocuk telefonu bilmeden bu yüzden sıfırlayabilir. Umarım HTC ileride bu özelliği bir şekilde kullanıcıya bırakır.



    Kullanım süresi ne kadar?


    İşte geldik en önemli kısımlardan birine. Kimine göre 2600 mAh batarya hayal kırıklığı, kimine göreyse değil. 2600 mAh batarya 1 günü çıkartıyor. Biraz daha az kullanımla 1.5 güne kadar bu süre çıkabilir. HTC'nin sunduğu Üstün Güç Tasarruf Modu ise telefonu temel işlevler için daha uzun süre kullanmayı sağlıyor. Üstün Güç özelliği telefonun ekranını siyaha çevirip; arama, mesajlar, takvim gibi temel uygulamaları ekrana getiriyor. Bu modu isterseniz kendiniz aktif edebilir veya seçeneklerden %5, %10 veya %20'yi seçerek, otomatik aktif olmasını sağlayabilirsiniz.


    Batarya hızlı şarj oluyor. Bunda Qualcomm'un Quick Charge 2.0 özelliğinin de etkisi var. Kendi gözlemlerimde fişte 2-2.5 saat içinde USB'de ise 5-5.5 saatte doluyor. Dolumun 0'dan %100'e kadar olduğunu belirteyim. Kendi hazırladığım günden güne kullanımı gösteren bir tablo var. Sadece bilgi amaçlı bir tablo. Süreler kullanıcıdan kullanıcıya değişebilir.



    #Sayfa#


    BoomSound, HTC One M7'de başarılıydı. M8'le birlikte bir adım daha öteye gitmiş. M8'de hoparlör hazneleri yeniden tasarlanmış ve bununla birlikte yeni bir amfi ve çift ön stereo hoparlör kullanılmış. Bunların sonucu ise yeni amiral gemisinin eskisine göre %25 daha yüksek ses performansı göstermesini sağlıyor. Beats Audio ise artık yok. Kulaklıklar ise kulak içine oturuyor ve genel olarak performansı iyi.



    Merak edilen kamera sisteminin sırrı!


    Yeni HTC'nin en önemli noktalarından biri ise çift kamerası yani asıl adıyla Duo Kamera. Arka tarafta ultrapiksel olarak adlandırılan 4 megapiksellik kamerayla birlikte ikinci bir kamera var. Duo Kamera ile çekilen görseller sadece arka sensör ile çekilen görsellere kıyasla %60 daha büyük.


    Ultrapiksel kamerada piksellerin büyüklüğü 2 mikron. Sensör boyutu ise 1/3. Ultrapiksel kamerayla M7'de tanışmıştık. Ancak M8'de ultrapiksel kamerada OmniVision OV4688 sensörü kullanılmış. M7'de ise ST Microelectronics'in ki var.



    İkinci kamera da oldukça tanıdık. HTC One M7'nin 2.1 megapiksellik ön kamerası, yeni HTC One'da ikinci kamera olarak kullanılıyor. Bu kamera alan derinliğini hesaplıyor. Sensör fotoğraf karesi içinde bulunan nesnelerin mesafesini ve konumunu analiz ediyor. Her fotoğrafın içine gömülü bir derinlik haritası oluşturuyor. Derinlik haritasının oluşturulması fotoğrafta daha sonra odaklama, bir nesneyi kopyalama ve yapıştırma, arka planı bulanıklaştırma gibi işlevlerin yapılmasını sağlıyor. Ayrıca ikinci kamerayla alakalı ileri sürülen bir teori var. Belirtilene göre ek görsel bilgisinin %40'ı ikinci kamera ile çekilen görselden geliyor. Geri kalan %60 da (Bu da derinlik bilgisi) yine ikinci kameradan geliyor.



    #Sayfa#


    Kamera genel olarak başarılı. Odaklanma süresi 0,3 sn, oldukça hızlı bir süre. Fotoğraflara bütün olarak bakıldığında kaliteli. Çekilen fotoğraflara daha sonra müdahale edilebiliyor ki, bu Duo Kamera sayesinde oluyor. Çektiğiniz bir fotoğrafta istediğiniz yere odaklama (UFocus) yapabiliyorsunuz. Ayrıca farklı efekt filtreleri de uygulayabilirsiniz. Mesela mevsimler bunlardan biri. Fotoğraflara biraz daha anlam katmak açısından hoş oluyor. Çekim anında kullanılabilecek olan farklı çekim efektleri de var. Kamera ana menüsü ise elden geçmiş ve biraz daha kullanışlı hale gelmiş. Modlar arasında geçiş kolay. Çekim düğmesinin hemen yanında yuvarlakların içinde olduğu kareden Panorama, ikili çekim, selfie, Zoe kamerası, video modları seçilebilir. Normal ayarlardan ise ISO ve diğer değerleri seçebilirsiniz. Videolar da genel olarak başarılı. Normal, yavaş çekim, HD 60 FPS ve Full HD video kayıt imkanı var.



    Selfie fotoğraflar son dönemlerde oldukça popüler oldu. Ön kamera da Selfie kamerası olarak geçiyor. 5 megapiksel ve genel olarak kaliteli fotoğraflar çekiyor. 1080p video kaydı da yapabiliyor.


    Sonuç nedir?


    HTC One M8 başarılı bir telefon olmuş. Kasa kalitesi, görüntüsü, performansı üst seviyede bir cihaz. En başta da belirttiğim gibi HTC logosu kısmı olmamış. Ultrapiksel çözümlü Duo Kamera genel manada başarılı olsa da, ultrapiksel yerine bildiğimiz 8 veya daha yüksek megapiksel bir kamera kullanılsaymış daha iyi olabilirmiş. Üst düzey şık bir telefon almak isteyenlere HTC One M8'i tavsiye ederim.



    Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Hasan Uğur Htc Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title