Haberler

HSYK Yasa Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

Güncelleme:

TBMM Genel Kurulunda yaşanan kavganın ardından HSYK ile ilgili yasa teklifinin görüşmelerine devam ediliyor.

TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavganın ardından HSYK ile ilgili yasa teklifinin görüşmelerine devam ediliyor.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, kavga nedeniyle verilen ve yarım saat süren arada Başkanlık Divanı'nın arkasında grup başkanvekilleriyle görüştü. Yakut, birleşimi yeniden açtıktan sonra yaşanan kavgayla ilgili olarak grup başkanvekillerine söz verdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'in artık uçan tekmeler, fırlatılan Ipad'ler ve kanla anıldığını belirterek, TBMM'nin manevi şahsiyeti kadar milletvekillerinin söyle bir ortam içinde karşılıklı çatışma noktasına gelmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

İki siyasi partiye de sakin olmalarını tavsiye ettiğini ifade eden Vural, "Meydan muharebesiyle bu işler olmaz.  Karşılıklı yumruklaşma, birbirini dövmekle bu mesele halledilmez. Şiddetten, karşılıklı olarak yumruk sallamaktan vazgeçecek, böyle bir ortamın oluşmaması için azami özen göstermek için zamanında karar verilmeli. Meclisimiz'de kan görülüyor artık, bu nereye varacak? Bunun sonu yok. 'TBMM'de böyle oldu' diyerek tamamını kötülemeye dönük hiçbir girişimi kabul etmemiz mümkün değil. Kimse sorumlusu bulunsun, cezası verilsin. Bu işlere bulaşmayanları veya TBMM'nin tamamını böyle bir kavganın içinde göstermek doğru değildir. Ayıbı kim yaptıysa, o ayıp ona aittir. Bu ayıbı ve yanlışı yapanları tespit edip tedbir alarak kürsü dokunulmazlığını dikkate alarak, hakarete varmayan ifadelerle söz söyleme hürriyetini temin etmek lazım" dedi.

Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın "An itibarıyla ben 3 biliyorum, belki 4 milletvekilimiz Meclis'e yakın hastanelerde" demesine bazı AK Parti'li milletvekilleri tepki göstererek, "Vay be, görüntüler öyle göstermiyor" diye laf attı.

Altay, "Parlamento'da maalesef kan akmıştır. Bu gelişmeyle ilgİli olarak bir işlem yapmadan, hiçbir şey olmamış gibi teklife devam etme ısrarınızı anlamış değilim. İktidar bir an önce geçmesini isteyebilir. Bu gergin ortamda buna devam etmek, yeni olaylara yol açabilir. O kürsü AKP'nin kürsüsü değil. O kürsü CHP'nin, MHP'nin, BDP'nin, bağımsız, o kürsü milletin kürsüsüdür. Parlamento'da kürsüde fazla süre kalmak, bir pasif davranış diye algılanmalıdır. O kürsüyü herhangi bir milletvekili gereğinden fazla işgal ettiği zaman, o milletvekilini derdest etmek, atmak sizin işiniz değil. Buna hakkınız yok. Bu, Başkanlık Divanı ve İdare amirlerinin işidir. Bir daha buna tevessül ederseniz daha vahim şeyler olur" diye konuştu.

AK Parti milletvekillerinin kendisine laf atması üzerine Altay, "Ne olacak? İçkimi içip oraya geleyim, hadi indirin bakayım. Ayıp ya...Susun, oturun, dinleyin" karşılığını verdi. Altay'ın "Sayın Başkan yaşanan olaylarla ilgili tetkik, değerlendirme yapmanız yazım. Olaylara sebep olan gerekirse bizim arkadaşımız olsun, hiç farketmez" demesine Yakut, "Görüntüleri hep birlikte izledik" dedi.

Altay'ın "Sizi yansızlığa, tarafsızlığa davet ediyorum. Ara verelim, tetki edelim, dinleyelim. Burada kan lekesi var, bu  size dokunmuyor mu? iktidar partisi milletvekilinin eli kırılmış, milletvekilimizin burnu kırılmış. Gümrükten mal mı kaçıyor?  Madem bu kadar acele vardı, geçen hafta niye geri çektiniz? Hiçbir şey bir insandan akacak bir damla kandan daha kıymetli olamaz. Bakanları, Hükümet'i, iktidarı sağduyuya davet ediyorum" diye konuştu.

-"Geri çekilmesi söz konusu değil"

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, teklifin geri çekilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, bitimine kadar çalışılması yönünde karar alındığını, bu şekilde devam edileceğini söyledi. Kürsüye çıkan her milletvekilinin eleştiri yapabileceğini,  ağır ve incitici olabileceğini kaydeden Elitaş, "Ama bütün AK Parti grubunu, Hükümetimizi hırsızlıkla,  yolsuzlukla suçladığı taktirde, henüz ortaya çıkmış bir şey yokken, sadece tapelerle, görüntülerle ortaya çıkan meseleyi, yargı aşamasında olan bir şeyi suçlayarak bir yere gidemezsiniz. Elbete parlamentolarda direniş vardır ama kürsüyü işgal ederek durmak, pasif direniş değil, başka bir grubun hakkından çalmaktır. İçtüzük hükümleri icra etmediğimizde bunlar devam eder" dedi.

HSYK ile ilgili teklifi çıkarmak için gayret gösterdiklerini, acelelerinin olmadığını ifade eden Elitaş, "Sakin sakin dinliyoruz. Hem hükümetimizi, grubumuzu, bize oy veren insanları töhmet altında bırakan iftiralarla karşılaştığımızda arkadaşlarımız hatibi uyarıyorlar. Tutanaklara, görüntülere baktık. Laf atanların hiçbirinde hakaret yok ama konuşmacı 'hırsızsınız' ifade ettiğinde vicdanları yaralar. Grup Başkanvekilleri olarak bize önemli görevler düşmektedir, arkadaşlarımızı sakinleştirmek bizim görevimizdir" diye konuştu.

Daha sonra teklifin görüşmelerine devam edildi.

Öte yandan, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'in kavga sırasında parmağının çatladığı ve hastaneye götürüldüğü öğrenildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Elitaş Engin Altay Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title