Haberler

HSYK Seçimine Doğru

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili Şahin: "Yapılacak HSYK seçimlerinde biz hakim ve savcılarımıza güveniyoruz.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimine ilişkin "Biz hakim ve savcılarımıza güveniyoruz. Onlar son 3 yıldır uygulamalardan duydukları rahatsızlıkları seçimlerde kullanacakları tercihlerde gösterecekler ancak bu, sorunun çözümü olmayacaktır" dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Eylül 2010 referandumunun en önemli maddelerinden birinin HSYK'nın yapısıyla ilgili düzenleme olduğunu söyledi.

HSYK'yla alakalı kanun maddesi geçerken Meclisin öngördüğü hususun Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmediğini hatırlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Farklı düşüncelerin, yargının içerisindeki çok sesliliğin HSYK'ya yansıması bu iptal kararıyla engellendi. Sonraki gelişmeler HSYK'nın çoğulcu, özgürlükçü yapısından ziyade bir grubun inisiyatifinde hareket etmesini doğurmuştur. Parlamentonun gelişen şartlara göre yeni düzenlemeler yapması gereklidir. Yapılacak HSYK seçimlerinde biz hakim ve savcılarımıza güveniyoruz. Onlar son 3 yıldır uygulamalardan duydukları rahatsızlıkları seçimlerde kullanacakları tercihlerde gösterecekler ancak bu, sorunun çözümü olmayacaktır. Sorunun çözümü HSYK kanunundaki değişikle mümkündür. Anayasa hükmü olması nedeniyle parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partilerin bu hususa destek vermesiyle HSYK'nın yapısında değişiklik yapılabilir."

Şahin, anayasa değişikliğinin şart olduğunu vurgulayarak "Hem HSYK'nın yapısı, hem Yargıtay ve Danıştay kanunu, hem de Anayasa Mahkemesi'nin yapısını içeren bir değişikliğin sivil bir anayasayla mümkün olduğunu düşünüyorum. Anayasa konusunu milletimiz önümüzdeki seçimlerde parlamentoda grubu bulunan partilere ödev olarak yükleyecektir" ifadesini kullandı. - Çankırı

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Ak Parti Çankırı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title