Haberler

HSYK ile İlgili Düzenleme Genel Kurul'da Tartışılıyor

Güncelleme:

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklifin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda tartışmalarla sürüyor.

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklifin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda tartışmalarla sürüyor.

Önerge üzerinde söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, HSYK düzenlemesine ilişkin eleştirilerde bulundu.

Genç'in "İnsan biraz Allah'tan utanır. Hem imam hatip mezunusunuz hem de hukuku bitirmişsiniz. Sizden biraz daha dürüst bir fikir aslında teşekkül etmesi lazım, tam dinsiz olmuşsunuz" ifadeleri üzerine söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şunları söyledi:

"Sayın hatip şahsımı ve sayın Ahmet İyimaya'yı dinsizlikle itham eden bir ifade kullandı. Sayın Genç'i herkes tanıyor, Ahmet İyimaya'yı da tanıyor, Bekir Bozdağ'ı da tanıyor. Ben eminim ki duyanların buna dair akıllarına birçok atasözü gelmiştir ama ben o atasözlerinin hiçbirini söylemek istemem ama bilmesini isterim ki benim dinimi, imanımı tartmaya Kamer Genç'in kıratı yetmez. Hiçbirisi bunu tartamaz. Ben sayın İyimaya'nın da dininin, imanının sayın Kamer Genç tarafından tartılabileceğine inanmıyorum. Bütün bunları milletimiz değerlendiriyor.

Benim dilime pek çok laf geliyor ama ben bunların hiçbirisini ifade etmek istemem. İnsanları itham ederken, lütfen herkes diline hakim olsun, doğru şeyler söylesin, edebiyle, üslubuyla, güzelliğiyle burada konuşulması lazım. Ben şimdi kalkıp size başka başka laflar elbette söyleyebilirim ama benim edebim, ahlakım, yetişme tarzım buna izin vermez. Bunun hesabını mahkemede soracağım."

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "Biz sadece kimlik ve kişilik değiliz. Büyük milletin, tarihi değerleriyle, günümüzün değerleriyle ve gelecekteki beklentileriyle, temsilcileriyiz. Vasat bir insanın asgari bir üslubuna sahip olunması lazım. Benim inancım, en az sizin inancınız ya da inançsızlığınız kadar değerlidir" dedi.

Yeniden söz alan Genç, Bozdağ ve İyimaya'nın hem imam hatip hem de hukuk fakültesi mezunu olduklarını söylediğini belirterek, "Dolayısıyla bu arkadaşlarımız sadece hukuku bitirenlerden daha adil daha hakkaniyete uygun hareket etmeleri lazım. Bu anlamda söyledim" ifadesini kullandı.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, "11 yıldır beraber yürüdüğünüz insanlar 'çete, inlerine gireceğiniz, Haşhaşiler' diyorsunuz. Dün Türkçe olimpiyatlarına gitmek için sıraya girdiğiniz, övdüğünüz bu insanlara bugün niye hayır diyorsunuz biliyor mumunuz? Çünkü 17 Aralık ve 25 Aralık şunu gösterdi: Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğu ile karşı karşıyasınız. Bunun içinde Başbakan'ın kendi var, oğlu var, belediye başkanları var, haram yiyenler var" diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, teklifin Genel Kurul'dan tamamen geri çekilmesi ve düzenlemenin bir uzlaşma sonucu anayasa değişikliğiyle yapılması gerektiğini savundu.

-"Paralel bir bakanınız bile var"-

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, AK Parti iktidarının darbecilerden bir farkının olmadığını iddia etti.

"Kozmik odaya giren yargı şimdi bir TIR'a giremez diyorsunuz" diyen Tarhan, "Demokrasilerde 'evlatlıktan red' diye bir denetim mekanizması var mıdır? Size burada bir şeyler öğretmekten yoruldum" dedi. Tarhan, şu ifadeleri kullandı:

"Başkalarının çocuklarına dokunan yargı bizim çocuklarımıza dokunmasın diyorsunuz. Tasfiye etmeye çalıştıklarınızla tulum listeleri beraber yaptınız. Korktunuz, suçluların telaşı içindesiniz. Paralel devlet sizsiniz. Kendi derin devletinizi yaratmaya çalışıyorsunuz. Aslında bir paralel bir bakanınız bile var. Adalet Bakanlığı koridorlarında bir başka bakanın sözü dinleniyormuş biliyor musunuz?"

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, Tarhan'ın hitabında "yahu" "be" ifadeler kullandığını, bunların rahatsız ve itici bulduğunu söyledi.

Satır, "Aldığımız oylarla burada oturuyoruz. Bu çalışmalara engel olmaya hiç birinizin gücü yetmeyecek. Proje yapın üretin ve halka gidin" dedi.

Yeniden söz alan Tarhan, "Kendi Başbakanınızı tanımaktan ve izlemekten acizseniz benim yapabileceğim bir şey yok. Ben konuşmamda Başbakan'ın sözlerine göndermede bulundum ama bunu anlamak için belli seviyede olmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

AK Parti'lilerin "militan" diye laf atmaları üzerine Tarhan, "Hırsız olmaktansa hukukun militanı olmayı tercih ediyorum. Bu ülkenin bebeklerini açlıktan öldüren bir ahlaksızlığın, soygunun yanında durmaktansa, hukukun militanıyım, var mı diyeceğiniz" karşılığını verdi.

Tarhan, laf atan AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'e yönelik "hukukçu bile değilsin" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Satır, "Muhatap olmak istemiyorum. Bize ders verecek konumda değiller. Biz sizlere demokrasi ve insan hakları dersi veririz. 30 Mart'ta tekrar bir ders vereceğiz, halktan dersinizi o zaman alacaksınız" diye konuştu.

Sataşmadan söz alan Metiner, kürsüye geldiğinde CHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurdu.

Metiner, "Hukuk konuşmak için hukuk bitirmek gerekmiyor. İyi ki onun gibi hukukçu değilim. CHP Anayasa Mahkemesi'ne gitmemiş olsaydı, HSYK'da çoğunlukçu yapı ortaya çıkmamış olacaktı" ifadelerini kullandı.

Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin de konuşması sırasında da bazı AK Parti'liler sıra kapaklarına bir süre vurdu.

Muhalefet, maddelerle ilgili Anayasa'ya aykırılık önergeleri veriyor. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Emine Ülker Tarhan Ahmet İyimaya Bekir Bozdağ Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title