Haberler

Hrant Dink Ödülleri Samar Badawi ve Kaos Gl'nin...

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Suudi Arabistanlı kadın hakları savunucusu Samar Badawi ile Türkiye'de LGBT hakları ve özgürlükleri alanında çalışan Kaos GL'ye verildi.

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Suudi Arabistanlı kadın hakları savunucusu Samar Badawi ile Türkiye'de LGBT hakları ve özgürlükleri alanında çalışan Kaos GL'ye verildi.

Haber-Kamera Mehmet AKTARAN İSTANBUL DHA

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri bu akşam İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Bu yıl yedincisi düzenlenen ödüller, Suudi Arabistan'dan kadın hakları savunucusu Samar Badawi'ye ve Türkiye'de LGBT hakları ve özgürlükleri alanında çalışan Kaos GL dergisine verildi.

Badawi'nin, 'Kadın hakları savunuculuğu alanında öncü bir ses olması ve ülkesindeki insan hakları savunucularının uğradığı baskılar konusunda uluslararası farkındalık yaratması, Kaos GL'nin de 'Lezbiyen, gey, biseksüel ve translara (LGBT) yönelik şiddetin artarak devam ettiği Türkiye'de, LGBT hakları konusunda en köklü, istikrarlı ve etkili çalışmaları sürdüren inisiyatif olması nedeniyle ödüle layık görüldüğü açıklandı.

Törenin açılışını, Bülent Ortaçgil'in 'Bu su hiç durmaz' adlı şarkısıyla Ceylan Ertem yaptı. Daha sonra, Lübnanlı müzisyen Eileen Khatchadourian sahne aldı.

Gecede, '1915 Işıklar' ve '2015 Işıklar' adlı iki video da gösterildi.

2015 yılı Uluslararası Hrant Dink Ödülleri'nin sahipleri ise gecenin sonunda açıklandı. Yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle törene katılamayan Samar Badawi'nin ödülünü, çalışma arkadaşı Elsa Saade, Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink ve 2014 yılı Uluslararası Hrant Dink Ödülü'nün sahibi Şebnem Korur Fincancı'nın elinden aldı.

Saade, konuşmasında, temel insan hakları uğruna hayatını tehlikeye atan Badawi'nin, hayal kurarak ve hayallerinin peşinden koşarak binlerce Suudi kadına ilham kaynağı olduğunu söyledi. Saade, dayanışma fikrini öne çıkaran bu tür ödüllerin, dünyanın en zor coğrafyalarında korku ve unutulmuşluk hissi içinde yaşayanlar için bir umut ışığı yaktığını dile getirdi.

Kaos GL'ye ise ödülünü Uluslararası Hrant Dink Ödül Komitesi Başkanı Ali Bayramoğlu verdi.

Kaos GL adına ödülü alan Ali Erol, konuşmasında, eşcinsellerin, ömürlerini, Hrant Dink'in hayatına mal olan 'tedirginlik'le geçirdiklerini ve eşcinsellerin kurtuluşunun, toplumun özgürleşmesi için bir önkoşul olduğunu söyledi.

Ödülün bu yılki jürisinde Baskın Oran, Gerard Libaridian, Kenneth Roth, Kumi Naidoo, Mary Kaldor, Oya Baydar, Rakel Dink ve 2014 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahipleri Angie Zelter ve Şebnem Korur Fincancı yer aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Suudi Arabistan Hrant Dink İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title