Haberler

Hrant Dink Davasında Bir İlk! İki Polis Tutuklandı

Güncelleme:

Dink soruşturmasında hakkında yakalama kararı çıkarılan 2 polis Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu tutuklandı. Zenit, Dink için 'Gebermişse gebermiş' demişti.

Hrant Dink cinayetiyle ilgili yeniden görülmeye başlanan davada haklarında yakalama kararı çıkarılan polislerden biri teslim oldu. Teslim olan polislerden Muhittin Zenit'in şimdiki Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in Dink Suikasti sırasında Trabzon İstihbarat Şube Müdürü'yken özel kalemi olarak görev yaptığı ortaya çıktı. Zenit ile birlikte komiser Özkan Mumcu da tutuklandı

DİNK CİNAYETİNDE BİR İLK

Böylece Dink davasında ilk kez kamu görevlisi iki polis memuru tutuklanmış oldu.

"GEBERMİŞSE GEBERMİŞ SORGULAMIYORUM" DİYEN POLİS TUTUKLANDI

İstihbarat Daire Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü'nde görev yapan Muhittin Zenit'in adı, Hrant Dink öldürüldükten sonra Erhan Tuncel'le yaptığı telefon görüşmesiyle gündeme gelmişti. Erhan Tuncel'in cinayetten yarım saat sonra polis memuru Muhittin Zenit'le yaptığı telefon konuşmasının kayıtları 2007 yılında ortaya çıkmıştı. Görüşmede Zenit, Dink hakkında, "Gebermişse gebermiş. 'Onu kim gebertti?' diye sorgulamıyorum'' diyordu.

İFADE VERMİŞ SERBEST KALMIŞLARDI

Zenit ve Mumcu 26 Aralık 2014'te savcı Gökalp Kökçü'ye ifade vermişti. Tutuklamaya sevk edilen iki polis nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı.

Zenit ve Mumcu hakkında "Görevi kötüye kullanmak" ve "İhmal suretiyle ölüme neden olmak" suçlamaları bulunuyor.

YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, o dönem Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde komiser olan Özkan Mumcu ile İstihbarat daire başkanının özel kalemi olarak görev yapan polis memuru Muhittin Zenit'in serbest bırakılmalarına savcılıkça yapılan itiraz kabul edilmişti.

Soruşturmada, "şüpheli" sıfatıyla 26 Aralık 2014'te ifadeleri alındıktan sonra tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit'in serbest bırakılmalarına soruşturmayı yürüten savcılık itiraz etmişti.

İtirazı değerlendiren İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebini kabul ederek, cinayette ihmali olduğu ve o dönem Trabzon'dan İstanbul'a ve Ankara'ya farklı raporlar gönderdiği iddiasıyla Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetmişti.

SORUŞTURMA SÜRECİ

Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında açılan soruşturmaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce verilen takipsizlik kararı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 6 Haziran'da kaldırılmıştı.

Heyet, gereğinin yapılması için soruşturma dosyasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edilmesine hükmetmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Yusuf Doğan'a teslim edilen, Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddialarına yönelik dosya ile devam eden soruşturma dosyası, tek
soruşturma dosyası olarak birleştirilmişti. Yusuf Doğan'ın Yargıtay'da
görevlendirilmesiyle dosya, aynı bürodaki görevli savcılardan Gökalp Kökçü'ye devredilmişti.

Tek dosyayla soruşturma yürütmeye başlayan savcılık, bu soruşturma kapsamında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, emniyetteki paralel yapı soruşturmasında tutuklu bulunan eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı'nın "şüpheli", cinayet davasının sanığı Ogün Samast'ın ise "tanık" sıfatıyla ifadelerine başvurmuştu.

İfade veren şüphelilerden Faruk Sarı, sevk edildiği mahkemece adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Erhan Tuncel Engin Dinç Hrant Dink Güncel Güncel Haberler

500

Yorumlar (59)

çatlayın hırantçılar:

hepimiz türküz, inadına türküz, sonsuza kadar türküz.

42
22
yanıtYanıtla
H.DmobilWeb@haberler.com:

Türk düşmanı bir ermeni için polisimize yapılan işkenceye yazık.hangi vicdan böyle ermeni sempatizanı olupta böyle ermeni yalakalığı yapar.

36
28
yanıtYanıtla
harputluMobil-ANDROID:

Bir toplumda bozgunculuk yapan öz babam dahi olsa katli helaldır. İslam dini mantık dilidir. Polis lere özgürlük özgürlük

43
18
yanıtYanıtla
KEL:

Hrant Dink Türkü''ğe hakaretten ceza alırsam Türkiye yi terk ederim dedi, ceza aldı ama terk etmedi. Resmen zatın kendisi de kendisine karşı suç işlesin diye alenen tahrik var. Bana göre suçlu ta kendisidir.

28
24
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

POLİS SİNİRİNDEN DEMİŞTİR HERKES BAZEN LAFI ÇARPIRTIYOR KİM DÜZGÜN KONUŞUYORKİ

33
17
yanıtYanıtla
kurtbey:

Kiliseler yapılıyor, Papa ziyarete geliyor, Ayasofya''yı ibadete açamayanlar bütün manastırları tek tek açıyor, bayrağımız direklerden indiriliyor, Güneydoğu''da pkk para basıyor, kimlik kontrolü yapıyor, şehitlerimizin cenazelerine bir akp''li yetkili katılmıyor, tv''lerde Türk bayrakları sansürleniyor, yolsuzluk yapanlar aklanıyor, peygamber efendimize dil uzatanlar ve kur''an''a hakaret edenler hiç tepki görmüyor vs. . . Sonra biz Akp''yi eleştirdiğimiz zaman tepki görüyoruz. Ama burada Akp''yi her ne olursa olsun koruma moduna geçenlerin çoğu partiden nemalanan paralı askerlerdir. Ülkeye verdikleri kötülüklerin üstünü örtmeye çalışan, milleti kafalamaya çalışan; hala din iman vurgusu yapan partisinin paralı uşakları cirit atıyor burada. . . Dikkat edin arkadaşlar. . . Kimseye uymayın, kalbiniz nereye götürürse oraya gidin. . . !

30
18
yanıtYanıtla
DMobil-IOS:

Bu adamı o kadar değerli kılan neydi?!

28
13
yanıtYanıtla
Aliveli:

Sayın Dink için ailesi için bu ülkenin bir vatandaşının cinayete kurban gitmesi nedeniyle üzgünüm. Ama dikkatimi çekiyor 30. 000 den fazla kişi Türkiye de teröre kurban gittiği halde bununla ilgili davalar ve olaylar bu kadar gündemde tutulmuyor. Türkiye de yasaların zaafiyetinden dolayı yüzbinlerce insanın evine hırsız giriyor yaralama gasp kapkaç ve bu suçlar yapılırken işlenen cinayetler sıradan ıolay haline gelmiş 70 milyon etkileniyor ama bunlar da gündemde değil. Sayın Dink in ailesine tekrar başsağlığı dilerim ama basın, devlet, Türkiye de işlenen diğer cinayet ve suçlara da inş bu kadar duyarlı olabilir.

29
9
yanıtYanıtla
mahmutmobilWeb@haberler.com:

POLİSLERİMİZE OZGURLUK HEPİMİZ POLİSİZ KAHROLSUN ermeniler

24
13
yanıtYanıtla
Erol günes.mobilWeb@haberler.com:

Simdi hapiste bol bol sabun düsürürsünüz pis yaratiklar.

13
24
yanıtYanıtla
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title