Haberler

Hozat Belediyesi, Kendi Enerjisini Üretecek

Tunceli'nin Hozat İlçe Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı'na (FKA) sunulan ve kabul edilen proje kapsamında belediye binası ile sokak ve cadde aydınlatmalarını güneş enerjisiyle gerçekleştirecek. Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, projenin Türkiye'de ilk ve tek örnek olduğunu söyledi.

Hozat Belediyesi, FKA'nın desteğiyle hazırladığı "Yaşam Kalitesi ve Sanayi Altyapıları Mali Destek Programı" kapsamında Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan projeyi hayata geçiriyor. Proje kapsamında belediye binası, sokak ve caddelerin aydınlatmaları güneş enerjisiyle gerçekleştirilecek. Projeye ilişkin bilgi veren Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, "Artan insan nüfusu, demografik dengenin bozulması ile artan talep ihtiyacı ile dünyada enerji kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Dünya ülkeleri rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına pencere açıp yatırımlar yaparken Türkiye bu konuda ağır adımlarla ilerliyor. Hozat Belediyesi olarak biz, güneş enerjisinden maksimum düzeyde yararlanma düşüncesi ile başta sokak ve caddelerin aydınlatmasını artık bu enerji kaynağından sağlayacağız. İlçemizdeki cadde ve sokakların aydınlatılması için bir yılda 15.144 Watt elektrik harcanıyor. Yenilenebilir güneş enerjisi ile elektrik ücreti, dağıtım firmasına ödenen ücret ve diğer tüm gider kalemleri artık tarihe karışacak. Yaklaşık yüzde 80 kar ve elde edilen maddi birikim, ilçemizin güzelleşmesi adına yapılacak diğer projelere ayrılacak" dedi.

Projeyle şebekeye bağlı kalmadan LED teknolojiyle enerji üretileceğinin altını çizen Polat, "İlçemize kurulacak 10 güneş paneli merkezi aydınlatma hatlarına elektrik dağıtımını gerçekleştirecek. Böylelikle maliyeti düşük, çevreye katkı sağlayan aydınlatma ile ülke ekonomisine hem katkı sağlarken hem de yenilenebilir enerji ile doğanın insanoğluna sunduğu fırsatlardan daha geniş kapsamlı yararlanılmış olacak. Güneş enerjisinden elde edilen elektrikle yapılan LED aydınlatma sistemi şuan ki aydınlatma sistemine göre daha uzun ömürlüdür. Yüksek yoğunluk, parlaklık ve kontrasta sahiptir, mevcut aydınlatmaya göre 10 kat daha az enerji tüketir. Tak çalıştır özelliğine sahip olduğu için kablo ve bakım gerektirmez. Tüm bunların yanı sıra görüntü kirliliğinin yok olması ile ilçemizin fiziksel bir görüntüye kavuşmasına da yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Projenin hayata geçmesiyle Türkiye'ye örnek teşkil edeceğini kaydeden Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, "Zira geleneksel sistemde 2014 yılında toplamda ülke genelinde 14 milyar tutarında enerji kullanıldı. Eğer güneş enerjisi ile sağlanan LED teknolojisi kullanılsa bu rakam 3,2 milyar enerjiye kadar düşecek ve yüzde 75 gibi muazzam bir tasarruf sağlanmış olacak. Hozat'tan tüm Türkiye'ye örnek olmasını hedeflediğimiz bu projeyi Fırat Kalkınma Ajansı'nın destekleri ile sürdürüyoruz. Toplam 533 bin TL maliyetle yapılması planlanan projemizin yüzde 75'lik kısmı Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hibe edilecektir. Geri kalan yüzde 25'lik kısım ise belediyemiz tarafından finanse edilecektir. Bu örnek projeye katkılarından dolayı Tunceli Valimiz Sayın Osman Kaymak, Bingöl Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger, Malatya Valimiz Sayın Mustafa Toprak, Elazığ Valimiz Sayın Murat Zorluoğlu ve Fırat Kalkınma Ajansı genel sekreterliğine ilçemiz adına teşekkür ediyorum. Güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlayarak doğaya zarar vermeden doğanın sunduğu imkanlardan yararlanarak yakın zamanda hayata geçecek olan projemizle enerjide dışa bağımlı olan ülkemize yol gösterip geleceğine ışık olacağına inancımız tamdır" ifadelerinde bulundu. - TUNCELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Celaleddin Polat Türkiye Tunceli Hozat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title