Haberler

Hopa?da Sel Felaketinde Büyük Dram Yaşayan 3 Engelli Kızın Mütevazı Çağrısı -1

Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki sel ve heyelan felaketinde evleri toprak altında kalarak yıkılan Çelik ailesi büyük bir dramı daha beraberinde yaşıyor.

Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki sel ve heyelan felaketinde evleri toprak altında kalarak yıkılan Çelik ailesi büyük bir dramı daha beraberinde yaşıyor. Kas erimesi hastalığı nedeniyle küçük yaşta yürüme engelli olan ailenin 3 kızının tekerlekli sandalyeleri de diğer eşyaları ile birlikte enkaz altında kalarak kullanılamaz hale geldi. İşsiz babanın maddi durumu olmadığı için yeni tekerlekli sandalye alamadığı, evde sürünerek ilerleyen 3 kız, 'Bir tane akülü tekerlekli sandalyemiz olsa bile yeter, değişmeli kullanırız" diyerek mütevazı yardım çağrısı yaptı.

Hopa İlçesi Sugören Köyü'nde yaşayan 55 yaşındaki İsrafil Çelik ile 53 yaşındaki Zübeyha Çelik'in 27 yaşındaki Büşra, 23 yaşındaki Kübra ile 13 yaşındaki Şükriye adlı kızları küçük yaşta 'kas erimesi' hastalığına yakalandı. Ortak kaderi yaşayan ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan 3 kardeş buna rağmen hayata küsmedi, anne ve babalarının sırtında okula gidip gelerek eğitimlerini tamamladı. Kızlarının okuması pahasına düzenli bir işte çalışamayan baba yakınlarının verdiği bir eve yerleşti, çay toplayarak geçimini sağladı. Maddi durumu iyi olmayan ailenin 3 kızına ikisi akülü 3 tekerlekli sandalye bağışlandı.

İKİSİ ÜNİVERSİTE BİTİRDİ

Yıllardır tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan kardeşler tüm zorluklara rağmen eğitimlerini aksatmadı. Büşra, Artvin Çoruh Üniversitesi Arhavi Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret, Kübra ise Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Bilgisayar Bölümünden mezun oldu. Ailenin küçük kızı Şükriye ise bu yıl İlköğretim okulu 8'inci sınıfa gidecek.

3 TEKERLEKLİ SANDALYE ENKAZ ALTINDA KALDI

Hopa'da 7 gün önce yağan şiddetli yağışlar sonrası Çelik ailesinin evlerinin arkasında toprak kayması başladı. İsrafil Çelik kızlarını sırtına alarak güvenli bölgeye taşıdı, dönüp ahırındaki ineğini kurtardı. Kısa bir süre sonra da yamaçtan kopan dev toprak kütlesi evi yerle bir etti. Ailenin evdeki tüm eşyaları ile birlikte 3 kardeşe ait 2'si akülü 3 tekerlekli sandalye de heyelan altında kalarak kullanılamaz hale geldi. Toprak altından çıkarılan tekerlekli sandalyeler bir kenara konuldu. Hopa Kaymakamlığı tarafından kira yardımı yapılan aile komşularının eşya desteği ile bir eve yerleşti.

MÜTEVAZI ÇAĞRI

3 kardeş yaşamaya alıştıkları tekerlekli sandalyelerinin yokluğunda büyük sıkıntı çekmeye başladı, dışarı çıkamadıkları için evde sürünerek dolaşmak zorunda kaldı. Anne ve babalarının yardımıyla odadan odaya geçen 3 kardeş kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor. Maddi durumu olmayan babalarının akülü tekerlekli sandalye alamadığı 3 kardeş mütevazı bir çağrıda bulundu, kendilerine değişmeli olarak kullanabilecekleri tek bir akülü tekerlekli sandalye yardımı yapılmasını istedi. Sandalyelerinin hayatlarını kolaylaştığını anlatan ailenin büyük kızı Büşra, 'Bir tane akülü tekerlekli sandalyemiz olsa bile yeter, değişmeli kullanırız. Yeter ki olsun da bir tane olsun' dedi.

'BİRİLERİ ALIR BELKİ, ALMAZLARSA NE YAPALIM'

Kızlarının küçük yaşta yakalandığı aynı hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldiğini ve tekerlekli sandalyede yaşamak zorunda kaldığını belirten İsrafil Çelik ise şunları söyledi:

'Kızlarımın 2'si akülü 3 tekerlekli sandalyesi vardı. Ancak selde hepsi kullanılamaz hale geldi. Belki bize devletimiz ya da vatandaşlar yardımcı olurla rda akülü sandalye alırlar. Maddi durumum yok. Eskilerini de parayla alamamıştım. Onlar da bağışla gelmişti. Akülü araba olmayınca yürüyemeyen kızlarım evde kaldı, sürünerek ev içerisinde ilerliyorlar. Afet ekipleri geldi baktı, yazdı çizdi. Belki bize bir tekerlekli sandalye alırlar diye bekliyoruz. Almazlarsa ne yapalım biz yavaş yavaş bir şeyler yaparız belki."

Selde tüm eşyalarını kaybettiklerini anlatan anne Zübeyha Çelik ise, 'Kızlarımın tekerlekli sandalyeleri de gitti. Kızlarımın canı sağ olsun. Tekerlekli sandalye olmayınca çocukları sırtımızda taşıyoruz" dedi.

TAHA SU İÇİN DEREYE GIRDILER

Hopa'da ki selde itfaiye aracının devrilmesi sonucu sel sularına kapılarak kaybolan 5 yaşındaki Taha Su'yu arama çalışmaları sürüyor. Jandarma Özel Arama Kurtarma Ekiplerinin yanı sıra AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin de katıldığı aramada ekipler Sundura Deresi'nde çalışması yaptı. Bu arada arama çalışmalarına katılan Alican ve Adem Su, kuzenleri Talha Su'ya ulaşmak için seferber oldu. Ellerinde sopa ve bir plastik botu ile dereye giren ikili kayaların altını, kıyıları tarıyor. Alican Su, 'Havadan, karadan arama yapılıyor, biz de elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Canlısından umudumuz yok ama inşallah bedenini bulup toprağa kavuşturacağızö dedi.

Öte yandan Sugören Köyü'nde selde kaybolan Melike Kakşi ile yeğeni 18 yaşındaki milli atlet Nejla Kakşi'yi arama çalışmaları da sürüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsrafil Çelik Adem Su Artvin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (1)

Adınızı Yazın:

bu engellilerin araçları hazır hemen götürelim 0 532 2525178 beni arayın giresun

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title