Haberler

Hopa Bebeği" Kanada Yolcusu

Artvin'in Hopa ilçesinde tığ örücülüğü kursuna katılan kadınların "amigurumi" adı verilen teknikle ürettikleri yöresel kıyafetli "Hopa bebekleri" ilgi görüyor.

BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'in Hopa ilçesinde tığ örücülüğü kursuna katılan kadınların "amigurumi" adı verilen teknikle ürettikleri yöresel kıyafetli "Hopa bebekleri" ilgi görüyor.

Kaymakamlık, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Hopa Belediye Başkanlığının organizasyonuyla 2016 yılında açılan tığ örücülüğü kursuna katılan kadınlar, "amigurumi" örgü tekniğiyle yöresel "Hopa bebekleri" üretiyor.

Bebeklere atölyelerde diktikleri yöresel kıyafetleri giydiren kursiyerler, her bir satıştan 50 ile 70 lira arasında gelir elde ediyor.

Hopa Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce açtıkları kursa, çoğunluğu ev hanımı 100 kadının katıldığını ifade etti. Yüce, kadınları ekonomik hayatın bir parçası haline getirebilmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kursa yoğun ilgi

Kursa yoğun ilgi olduğunu ifade eden Yüce, "Kursumuz üretime ve el becerilerine yönelik olduğundan ilk yıl kursumuza 40 ev hanımı katıldı. Her geçen gün kursumuza ilgi artarak devam ediyor. Özellikle ev hanımlarının hem boş vakitlerini değerlendirebilmek hem de aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kursumuza yoğun talep var." diye konuştu.

Kurs öğretmeni Seyhan Altunsoy da kursta ev hanımlarına tığ ve iplikle dolgu oyuncak bebek yapmayı öğretmeye çalıştığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bayanlarımız kursumuza ilk başlarda hobi olarak başladılar. Zamanla bebek örmeyi öğrendiler ve ürettikleri bebeklerin satışından para kazanmaya başladılar. Evdeki boş zamanlarını değerlendirmek ve hobi olarak başladıkları kursumuza ilgi her geçen gün artarak devam ediyor. Kursiyerlerimiz son derece memnun çünkü hem bir şey üretmiş hem de bütçelerine katkı sağlayacak olmanın sevinci içindeler."

Altunsoy, kursa katılan kadınların tamamının yöresel oyuncak bebek, çizgi film ve masal karakterleri üretimine başladığını ifade ederek, "Yöremize özgü Temel, Fadime, tulum sanatçısı figürleri başta olmak üzere çeşitli meslek gruplarına yönelik bebekler ürettik. Ayrıca çocuklarımıza yönelik olarak organik oyuncakların dışında çizgi film ve masal karakterlerinin oyuncuklarını üretiyoruz. Her kesimden ürünlerimize yoğun talepler alıyoruz. Bir kursiyerimiz üç günde bir bebek üretebiliyor." dedi.

-Bebekler Kanada yolcusu

Türkiye'nin çeşitli illeri başta olmak üzere Kanada'dan da sipariş aldıklarını belirten Altunsoy, şunları söyledi:

"Özellikle internet üzerinden ülkemizin her yerinden siparişler alıyoruz. Geçen hafta Kanada'dan sipariş aldık. Kanada'ya ilk etapta yöresel oyuncak bebeklerimizi satacağız. Kursiyerlerimiz bu talep üzerine çalışmalarına büyük bir hevesle ve yoğun bir çalışma temposu ile devam ediyorlar. Bu sipariş bizleri gururlandırdı. Amacımız özellikle ev hanımlarına meslek öğreterek aile bütçelerine katkı sunmalarına yardımcı olmaktır. Kurslarımız sayesinde bayanlarımız hem bir meslek öğreniyorlar hem aile bütçelerine katkı sağlıyorlar hem de ilçemizin ve ülkemizin tanıtımına katkı sunuyorlar."

Kursiyerler memnun

Kursiyerlerden ev hanımı Derya Karakurt Temel, geçen yıl boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla başladığı kursta hem meslek öğrendiğini hem de ürettiği bebekleri satarak çocuklarının eğitim masraflarını karşıladığını belirtti.

Ürettiği ürünleri kısa sürede satabildiğini ve özellikle internet üzerinden paylaştığı oyuncaklara büyük talep aldığını belirten Temel, "Gün geçtikçe kurs öğretmenimizin sayesinde kendimizi geliştiriyoruz ve ufkumuz açılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ümran Bal (57), örgü makinesinden arta kalan ipleri değerlendirmek ve terapi amaçlı kursa katıldığını ifade etti.

Evinin mutfak masraflarını karşılıyor

Kursun en yaşlısı Aliye Demirbaş (60) da kursa iki yıl önce hobi olarak başladığını ve hevesle devam ettiğini söyledi.

Demirbaş, kursta torunlarına oyuncak bebek yaptığını, daha sonra gelen talepler üzerine seri üretime geçerek her meslek grubundan yöresel bebek ve çizgi film karakterleri yaparak onların satışından para kazandığını dile getirdi.

Ürettiği ürünleri satarak torunlarına okul harçlığı verdiğini aktaran Demirbaş, "Ürettiğimiz yöresel bebekleri belediyemizin tahsis ettiği iş yerinde satışa sunuyoruz. Yerli ve yabacı turistler bebeklerimizi satın alıyor. Hem eğleniyoruz hem de para kazanıyoruz. İki yıldır evimin mutfak masraflarını bu bebeklerin satışından çıkarmanın mutluluğunu yaşıyorum." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Kanada Artvin Bebek Hopa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title