Haberler

Hollande: "Işid, Finans ve Petrol Kaynakları Olan Bir Ordudur"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "IŞİD, aslında bir ordu. Finansman kaynakları, petrol kaynakları ve işgal ettiği toprakları olan bir ordudur" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, belediye başkanlarına seslendi. Konuşmasına bugün düzenlenen operasyonda yaralanan polis memurlarına geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Hollande, "Aynı zamanda Bataclan'da saldırı günü saldırganların peşine düşen polislere teşekkür ediyorum. Fransa onlarla gurur duyuyor. Fransa olarak savaştayız. Bu savaş terörizme karşı verilen bir savaştır ve savaş bize karşı açılmıştır. IŞİD örgütü başlattı. IŞİD, aslında bir ordu. Finansman kaynakları, petrol kaynakları ve işgal ettiği toprakları olan bir ordudur" dedi.

IŞİD'in Avrupa'ya Fransa'ya militan gönderdiğini ifade eden Hollande, "IŞİD, hem bulunduğu bölgede hem de burada saldırılar gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz saldırılarda 129 kişi hayatını kaybetti. Bu teröristler bize saldırı düzenlediler, bizleri acı içinde bıraktılar. Bu saldırılar Paris'i vurdu ancak Fransa genelinde herkesi etkiledi. Çünkü saldırıların hedefi bütün bir ülkeydi. Hedefledikleri bizim değerlerimizdi. Değerlerimizi, kimliğimizi hedef aldılar. Teröristlerin hedefinde Fransa'nın idealleri vardı. Yıllardır sürdürdüğümüz değerler, savunduğumuz evrensel değerler saldırı nedeni oldu. Bu barbar kişiler şiddet içinde yaşamakta ve Fransız halkının çeşitliliğimi hedef almaktadır" ifadelerini kullandı.

"TERÖRİSTLER İÇİN BÖLGE ÖNEMLİ DEĞİL"

Fransa'da gerçekleştirilen saldırılarda renk ve din farkı gözetilmeksizin herkesin hedef alındığını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "Çok öfkeliyiz. Hayatını kaybedenleri düşünüyoruz. Öte yandan herkes bizden harekete geçmemizi, bu suçluların adalete teslim edilmesini istiyor. Saldırıların amacı ülkeyi bölmekti ancak Fransa'nın bütünlüğünü korumaya devam edeceğiz. Sabırla sükünet içinde hareket edeceğiz. Sizler ülkemizin çeşitliliğini temsil ediyorsunuz. Bu saldırılar karşısında hepimizin sorumlulukları var. Teröristler için bölge önemli değil, önemli olan acı yaratmak. Bunu bildiğinizin farkındayım ve bu sorumlulukla hareket edeceğinizi biliyorum. Pazartesi günü parlamentoda bir konuşma yaptım. Bize saldıran teröristler karşısında ne yapmamız gerektiğini açıkladım" dedi.

"CHARLES DE GAULLE'DE OPERASYONA BAŞLANDI"

Hollande, parlamentoda pazartesi gerçekleştirdiği konuşmasında saldırıları gerçekleştiren teröristlerle mücadele konusunda yapılması gerekenleri açıkladığını hatırlatarak, "Suriye'ye yönelik operasyonlar yoğunlaştırıldı. Charles de Gaulle'de operasyona başlandı. 4 kez operasyon düzenlendi. Buradan uluslararası topluma da çağrıda bulunuyorum; IŞİD'e karşı ortak operasyon yapmalıyız. Çarşamba Washington'da, perşembe günü de Moskova'da olacağım. Obama ve Putin ile görüşeceğim. Bir an önce harekete geçmemiz gerektiğini söyleyeceğim. Daha geniş bir koalisyon kurmalıyız. Bu koalisyonun kararlı bir şekilde IŞİD'e vurması gerekiyor. Söz konusu olan IŞİD tehdittir ve uluslararası olarak hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

"BU SAVAŞ ASLINDA BİRKAÇ YIL ÖNCE BAŞLADI"

Ülkelerin farklı çıkarlarının ve farklı müttefiklerinin olduğunu bildiğini söyleyen Hollande, "Önemli olan şey IŞİD ordusuna son vermektir. Tüm dünyayı tehdit eden bu örgüte son vermektir. Benim misyonum da bu olacaktır, ben göreve liderlik edeceğim. Saldırıların gerçekleştirildiğinden bu yana sınırlarımızda kontrolleri arttırdık. AB'ye karşı verdiğimiz sözler var ancak sınırlarımızı korumaya yönelik ilave önlemler aldık. Olağanüstü hal durumunun devamını önerdik. Tehdit olduğu sürece bu durum devam etmeli. 3 aya kadar olağanüstü halin uzatılması yönünde bir talebim oldu. Olağanüstü hal bazı sınırlamalar anlamına gelebilir. Fakat burada elimizde olan tüm kaynakları kullanarak hareket etmek ve özgürlükleri savunmaktır. Bu önlemlerin net amaçları var. Terör hücrelerini hedef almak ve onları etkisiz hale getirmek. İnsan kaçakçılarını yakalamak, teröristlere fon sağlayanların önüne geçmektir. Bunun için de harekete geçeceğiz. Bu savaş aslında birkaç yıl önce başladı. Bizim kazanmamız gerekiyor. Ancak sabırlı olacağız, güçlü olacağız. Ülkemiz bu savaşı uluslararası anlaşmalar ve hukuk çerçevesinde sürdürmeye devam edecektir. İstihbarat faaliyetleri de önem taşıyor. Buna ilişkin yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ayrıca polisimizin ve jandarmalarımızın yetki alanlarını genişletmeye yönelik adımlar atılmalıdır ki herhangi bir tehdit durumunda karşılık verebilsinler" diye konuştu.

Hollande, bugün gerçekleştirilen operasyonlarda ise Paris saldırıları ile bağlantısı olduğu belirlenen 2 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. - PARİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

François Hollande Fransa Ordu Işid Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title