Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Azerbaycan'da

Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Azerbaycan temaslarına başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Azerbaycan temaslarına başladı.

Hollande, Güney Kafkasya turunun ilk durağı Azerbaycan'da, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı konutunda düzenlenen törenin ardından Hollande ve Aliyev, baş başa  görüşmeye geçti.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin mevcut ve gelecekteki durumunun konuşulduğu, bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişi yapıldığı kaydedildi.

Heyetlerarası görüşmelerden sonra da Hollande ve Aliyev, ortak basın toplantısı düzenlendi.

"Sorun toprak bütünlüğüyle çözüme kavuşmalıdır"

Hollande, "Ukrayna'da yaşanan krizin Azerbaycan'ın AB'ye yakınlaşmasına etkisi"ne yönelik soru üzerine, Bakü ziyaretinin herhangi bir ülkeye karşı yönelmiş adım olmadığını söyledi.

Her ülkenin kendi  tutumunu özgür biçimde belirtmesinden yana olduğunu vurgulayan Hollande, " Azerbaycan'ın herhangi başka bir ülke ile işbirliği yapmasına karşı değiliz" dedi.

Yukarı Karabağ sorununa da değinen Hollande, Fransa'nın, benzer sorunların, ülkelerin toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümünden yana olduğunu söyledi.

AGİT Minks Grubu eşbaşkanı ülkelerin olan Fransa'nın büyük sorumluluk aldığıın vurgulayan Hollande, "Görüşmelerimi Ermenistan'da da devam ettireceğim. Fransa, sorunun kademeli şekilde çözümü için çaba harcıyor. Azerbaycan, Yukarı Karabağ'a hangi statüyü vermeye hazır olduğunu da ortaya koydu. Yukarı Karabağ sorunu ve benzer sorunlar ülkelerin toprak bütünlüğü ilkesi çerçevesinde çözüme kavuşmalıdır" diye konuştu.

Fransa'nın hem Azerbaycan hem de Ermenistan ile dost olduğunu kaydeden Hollande, şöyle devam etti:

"Biz, bu iki ülkeden birini seçemeyiz. Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarını görüştürerek sorunun çözümünü yeniden konuşmalarını teklif ettik. Fransa her zaman bu gibi sorunların çözülmesinden yanadır. Ukrayna krizi konusunda da önümüzdeki günlerden kesin karar alacağız"

Aliyev'le görüşmesinde Azerbaycan'ın petrol ve doğalgaz projelerine katılmak isteyen Fransız şirketleri için daha iyi olanakların sağlamasını da değerlendirdiklerini dile getiren Hollande, birçok alanda işbirliğini genişletmeye ve Fransan'ın tecrübesini Azerbaycan'la paylaşmaya hazır olduklarını bildirdi.

"Azerbaycan bağımsız politika yürütüyor"

Cumhurbaşkanı Aliyev de AB ile çok güzel diyalog ve işbirliği içerisinde olduklarını, Azerbaycan'ın enerji projelerinin AB tarafından desteklendiğini söyledi.

Aliyev, "İç ve dış politikamızla attığımız adımlara herhangi bir devlet etki edemez. Azerbaycan bağımsız politika yürütüyor. Siyasi ve ekonomik reformlar gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Ermenistan-Azerbaycan çatışmasına ve Yukarı Karabağ sorununa değinen Aliyev, BM Güvenlik Konseyinin işgalin sonlandırılmasına dair dört kararına rağmen, Ermenilerin bu kararlara uymadığına ve işgal ettiği toprakları boşaltmadığına dikkati çekti.

Azerbaycan'ın, halkların kendi geleceğini belirleme ilkesine saygıyla yaklaştığını belirten Aliyev, "Fakat Ermeniler bir kez mukadderatlarını belirlemişler. Azerbaycan topraklarında ikinci bir Ermeni devleti kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Fransa ve Minsk Grubu'nun diğer eşbaşkanlarının da sorunun çözümü için çaba harcamaya devam edeceğini, kısa zamanda çözüme ulaşılacağına ve insanlarımızın topraklarına geri döneceklerine inanıyorum" dedi.

Azerbaycan ve Fransa arasında çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalandı.

Hollande, Azerbaycan'dan sonra Ermenistan ve Gürcistan'ı da ziyaret edecek. - Bakü

Kaynak: AA / Güncel

François Hollande İlham Aliyev Azerbaycan Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title